נמלא מבית הדין בירושלים.
נמלא מבית הדין בירושלים.פלאש 90

ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת אישרה היום (שלישי) את הצעת החוק של חברות הכנסת שולי מועלם-רפאלי ועליזה לביא, לקריאה שנייה ושלישית. על פי ההצעה, ארבע נשים יכהנו בוועדה לבחירת דיינים בבתי הדין הרבניים.

על פי החוק הקיים, הוועדה לבחירת דיינים מורכבת מ-10 חברים: שני הרבנים הראשיים לישראל, שני דיינים של בית הדין הרבני הגדול, שר המשפטים ושר נוסף, שני חברי כנסת, ושני עו"ד נציגים של לשכת עורכי הדין.

ח"כ שולי מועלם רפאלי ועליזה לביא, מבקשות לקבוע בהצעת החוק, כי אחד מנציגי הממשלה, הכנסת ולשכת עורכי הדין לוועדה לבחירת דיינים, תהיינה נשים. בנוסף, הצעת החוק מבקשת להרחיב את הוועדה מ-10 ל-11 חברים, כאשר החברה הנוספת בוועדה, תהיה טוענת רבנית.

בשונה מהצעת החוק המקורית, בה נקבע כי הרשות לקידום מעמד האישה תבחר את הטוענת הרבנית כחברת ועדה, בדיון שנערך היום, הוחלט כי הטוענת הרבנית, תיבחר ע"י שר המשפטים.

יצוין, כי חוו"ד של היועצת המשפטית של הוועדה קובעת, כי החובה המוצעת בהצעת החוק לבחור בשרה, חברת כנסת ועורכת דין, לא תחול על נציגים שכבר נבחרו. לפיכך, אם החוק יאושר בקריאה שלישית במליאת הכנסת, ההרכב הנוכחי ישתנה רק בתוספת המוצעת כי שרת המשפטים תבחר בטוענת רבנית שתכהן כחברת ועדה.

ח"כ אורי מקלב טען כי הצעת החוק באה לפגוע בהלכה ובסמכות בתי הדין הרבניים. לדבריו "זוהי ריצת רגליים להרע". ח"כ עליזה לביא אמרה כי בעתיד היא תציע לבחור בנשים כדיינות לבתי הדין. יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם השיב ללביא, "תשכחי מזה, בחיים זה לא יקרה". ח"כ שולי מועלם-רפאלי ביקשה לזרז את ההצבעה על החוק, כדי לאפשר לוועדה להתכנס ולמנות דיינים.

חברי הכנסת אורי מקלב ואברהם מיכאלי הגישו הסתייגות שביקשה להחיל את החוק גם על שופטים וקאדים. בנוסף, הם ביקשו להוסיף לוועדה שני דיינים, נוספים על השנים הקיימים. אולם הצעתם לא התקבלה.

הצעת החוק אושרה להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית, בתמיכת חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. מול התנגדות חברי הכנסת החרדים בוועדה.