מטיילים בשומרון
מטיילים בשומרוןפלאש 90

ביום חמישי יערך כנס מחקרי יהודה ושמרון ה-23, של המו"פ האזורי השומרון ובקעת הירדן באוניברסיטת אריאל. לקראת הכנס נערך המדד השנתי, זו השנה החמישית, אשר בודק את עמדות הציבור הישראלי כלפי הנוכחות הישראלית ביהודה ושמרון.

המדד, בשונה מסקר, מבוצע מדי שנה ומצביע לא רק על תמונת המצב הנוכחית, אלא גם על מגמות.

על פי המדד קיימת ירידה משמעותית בקרב התופסים את ההתיישבות היהודית כחגורת הביטחון וכמעשה ציוני. עלייה משמעותית ביותר קיימת בקרב התופסים את ההתיישבות כבזבוז של כספי מדינה.

בנוסף קיימת עלייה משמעותית בקרב התופסים את מתנחלי יו"ש כמכשול לשלום. לצד ירידה משמעותית בקרב מי שתופסים אותם "כמו כל אזרח ישראלי אחר".

בכל הקשור לזיהוי הגורם הנתפס כמייצג את "המתנחלים" נראו במדד מספר שינוים והמשמעותי ביותר הוא ירידה משמעותית בזיהוי בני הציונות הדתית המשרתים כלוחמים בצה"ל כמייצגי המתנחלים.

קיימים שינויים משמעותיים בכל הקשור לעמדות הציבור בנוגע לפתרון הרצוי ביו"ש. ירידה משמעותית בקרב בעלי הנכונות לספח את כל השטחים ועלייה קלה בקרב בעלי הנכונות לספח חלק מהם. החוקרים ציינו כי ניתן להסיק כי מדובר בחלחול של תפיסת "הבעיה הדמוגרפית" ואימוץ המטווים המדוברים בתקשורת המדברים על נסיגות לרבות חילופי שטחים לטובת הותרת גושי ההתיישבות שהפכו קונצנזוס. 

בתחום המדיני ישנה ירידה בהיקף התומכים בסיפוח מלא או חלקי של השטחים. ירידה בהמשך התומכים בהמשך המצב הקיים. עליה בתמיכה בנסיגה חלקית או מלאה עם הסכם. אין שינוי כמעט בתמיכה המועטה ביותר שיש לנסיגות חד צדדיות.

ברזולוציה יותר מדויקת, השינויים המפתיעים הנם עליה משמעותית ביותר (מ- 10% ל- 23%) במוכנות לפינוי גדול של ישובים והתנחלויות; ירידה משמעותית ביותר (מ- 46% ל0 24%) באי המוכנות לשום פינוי.

בהמשך למגמה זו, התנאים להסכם שלום עם הפלסטינים בקרב התומכים בקיום הסכם כזה הם: עליה במחייבים העברת ריבונות על ישובים ערבים בישראל למדינה פלסטינית. עליה בנכונות הפלסטינית להותרת ישובים יהודים בשליטתם. עליה בחיוב הבטחת הרשות לאפשר כניסת יהודים למקומות הקדושים שיהיו חלק מהמדינה הפלסטינית. וגם עליה משמעותית ביותר בחיוב ההתחייבות הפלסטינית לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בנוסף  חלה עליה בחיוב ההכרה הפומבית הפלסטינית בישראל כמדינת העם היהודי וירידה בחיוב הנוכחות הישראלית (צבא וישובים) בבקעת הירדן.

על השאלה "מה על הנהגת המתנחלים לעשות כעת" ישנה עלייה דרמאטית (מ- 17% ל- 25%) בתשובה "ליזום תכנית מדינית בנוגע ליו"ש" ובתשובה "להילחם עד חורמה בנוער הגבעות ובמפרי החוק היהודיים ביו"ש" (מ- 22% ל- 37%).

כמו כן, ישנה ירידה משמעותית (מ- 29% ל- 13%) במספר העונים את התשובה "לצאת לקמפיין התחברות לציבור על מנת להשפיע על דעת הקהל ובאמצעותה על רוה"מ".

בניתוחים הסטטיסטיים, ישנה ירידה בהיקף המגדירים עצמם "ימני" (מ- 57% ל- 48%); עליה קלה במגדירים עצמם "מרכז"; עליה בהיקף המגדירים עצמם "שמאל".

המדד נערך על ידי ד"ר מרים, מנהלת מו"פ אזורי השומרון ובקעת הירדן, וד"ר אודי לבל – ראש המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת אריאל.