
בימים האחרונים ביצע צה"ל ניסוי לבחינת עמידותה של גדר הגבול ההולכת ונבנית בצפון. אתר צה"ל מדווח כי הגדר הנבנית לגובה של חמישה מטרים הוכיחה את עצמה כעמידה גם מול ירי טילים.
בצה"ל רואים בבניית הגדר ערך מיוחד בעיקר לנוכח התהפוכות בסוריה והחשש מזליגת גורמים עוינים מסוריה לישראל תוך ניצול היעדר השלטון והאכיפה בצידה הצפוני של גדר הגבול.
אל"מ אריק חן, מפקד חטיבת הגולן שחייליו ביצעו את המבחנים לגדר, מצוטט בדברים אודות מטרתו של הניסוי: "תכלית הניסוי הוא שנבין מה נקודות התורפה ומה הן היתרונות במציאות של גדר שעון החול. חשוב לקחת את הממצאים ולתרגם אותם למשמעויות".
לאחר ניסוי הירי המוצלח בדקו הכוחות את היכולת לחצות את הגדר ולתפעל כוחות הסיור על הגדר בסיטואציה של מארב. "בסופו של דבר אותו רכב סיור שנתקל בירי מעבר לגדר יודע איך הוא פועל, ללא סימני שאלה. רוב האירועים ייסגרו ברמת כוח הסיור הראשוני. הכוח לא יחכה לכוחות תגבור וטנקים בשלב הראשון. כמו שניתן היה לראות, כוחות הפלחה"ן גם הציגו את היכולת לחצות את הגדר במידת הצורך", הדגיש אל"מ חן.
במהלך מבצע הניסוי דימו כוחות צה"ל חילופי אש בין כוחותינו לבין כוחות האויב. הגדר עמדה במשימה, נותרה יציבה על אף הירי ואף ריככה את עוצמת הפגיעה. אל"מ חן הסביר: "במקרה של תקיפת כוחנו, העוצמה היא הרבה פחות משמעותית בעקבות הצבת הגדר. נזק מטיל שנורה לעבר רכב שנוסע על הגדר יגיע בעוצמה פחותה. במידה של היתקלות, לכוחות אין בעיה להציב את כלי הרכב כדי שיגנו עליהם ולירות לעבר האויב".
כאמור, גובהה של הגדר הנבנית מיתמר לחמישה מטרים. סביבה מוצבות גדרות תיל גבוהות ונחפרות תעלות לבלימת תנועת כלי רכב. בנוסף לגדר הוקם גם מערך מחוזק של איסוף קרבי המאפשר התראה מהירה ומקיפה לפני ניסיונות פגיעה.
יצוין כי גם מבנה כוחות צה"ל בגזרה זו השתנה ואם עד כה היו כוחות אלה מושתתים בעיקר על אנשי מילואים הרי ש"כיום מגיעים לרמת הגולן כוחות נבחרים של חטיבות חי"ר הסדירות כדי לתת מענה למספר האירועים הגדל באזור".
