כיפת ברזל
כיפת ברזלצילום: פלאש 90

השבוע מציינים שנה למבצע עמוד ענן שנפתח, כזכור, בחיסולו של רמטכ"ל הזרוע הצבאית של החמאס, אחמד ג'בערי.

בראיון לערוץ 7 סיפר ראש ענף ההתרעה בצה"ל, סא"ל לוי איטח, כי האחריות של הענף היא להתריע מפני ירי תלול מסלול - רקטות פצמ"רים וכד'. מדובר בשיתוף פעולה בין חיל האויר לפיקוד העורף.

הוא סיפר כי הענף מחולק לשלושה חלקים: הראשון הוא מרכיב הפעלת הכח - חמ"ל הפועל 24 שעות ביממה, קשוב, דרוך ומוכן לכל איום בשגרה. השני הוא בניית כח והקמת מערכות חדשות והשלישי הוא תפעול כשירות של מערכות בכל רגע נתון.

סא"ל איטח ציין כי מערכת 'צבע אדום' פעלה מסוף שנת 2004 ועד מבצע עמוד ענן, "היתה מערכת כזו בצפון ובשאר הארץ היתה מערכת התרעה ידנית המופעלת על ידי חיילים". כעת נכנסה לצה"ל מערכת חדשה המחליפה את מערכת 'צבע אדום', שתיתן התרעה אוטומטית בכל המדינה. יש 127 איזורי התרעה בארץ וכאשר הרקטה משוגרת לאזור מסויים רק באזור זה תופעל אזעקה.

מטרת המערכת, סיפר איטח, היא למנוע כניסה מיותרת של אנשים למקלט ולכן ההתרעה לתושבים היא ממוקדת ככל האפשר, "המערכת מעבדת במשך מספר שניות קצרות את הנתונים ומתריעה רק בחלק מהמקומות ולכן, לדוגמא, ביבנה לא נכנסו למקלטים בכל ימי מבצע 'עמוד ענן', למרות שהרקטות נורו לכיוון, אך בפועל לא הגיעו לאזור יבנה".

ראש ענף התרעה הסביר כי כאשר אדם נכנס למקלט ללא צורך מספר פעמים ביום, בסופו של דבר הוא מחליט או לא להיכנס יותר למקלט כי 'כל הפגיעות היו באזור אחר', או לחילופין לא לצאת מהמקלט בזמן הקרוב - מה שגורם לפגיעה בהתנהלות השגרתית שלו כאדם ולפגיעה במשק, "באמצעות התרעה ממוקדת הרבה לא נכנסים למקלט סתם".

הוא הביא לדוגמא את אזור ירושלים שהיה עד לא מזמן מוגדר כאזור אחד - מדרום הר חברון עד לצפון ירושלים, "היו שני אירועים בדרום הר חברון וכל ירושלים נכנסה למקלט", הוא הסביר כי במערכת החדשה במקום שמליון תושבי אזור ירושלים ייכנסו למקלטים, רק 2,000 תושבים ייכנסו למקלט והשאר ימשיכו בשגרת חייהם.

צה"ל הסביר למשרד האוצר כי עלות של המערכת החדשה תכסה את עצמה, לאחר שהמדינה לא תצטרך לשלם פיצויים כתוצאה מהשבתת המשק, "מספיק ש-20% מהמשק יושבת ליום אחד, השגת את התוצר שאני משקיע".