אובמה מודיע: הקלות לאיראנים

שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, הודיעה לפנות בוקר (ראשון) כי הושג הסכם בין המעצמות לבין איראן בנושא הגרעין.

זמן קצר לאחר מכן אישר גם שר החוץ הצרפתי, לורן פביוס, כי הושג הסכם בתום שעות של שיחות בז'נווה. גם שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, צייץ בטוויטר כי "השגנו הסכם".

לפי המסתמן, איראן תשהה חלק נרחב מפעילותה הגרעינית, ובתמורה תקבל הקלה חלקית ומוגבלת בסנקציות.

איראן תוכל להמשיך להעשיר אורניום לרמה של 3.5%, אך לא תוכל להגדיל את מאגר האורניום המועשר שברשותה, ותיאלץ להעביר לגורם שלישי חלק מהחומר המועשר שהיא מחזיקה.

עוד דווח כי הרפובליקה האסלאמית תקבל היתר לבצע סחר חוץ בשווי 4.2 מיליארד דולר במסגרת הפיקוח הבינלאומי על תכנית הגרעין.

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הגיב להסכם שהושג עם איראן ואמר כי "הדיפלומטיה פתחה פתח לעתיד בטוח יותר".

"בפעם הראשונה מזה עשור הצלחנו לבלום את ההתקדמות של תכנית הגרעין האיראנית", אמר אובמה, שההסכם נחשב הישג דיפלומטי לממשל בראשותו. הוא הדגיש כי ההקלות בסנקציות שתקבל איראן יהיו מצומצמות.

"אם איראן לא תעמוד בהתחייבויות שלה, אנחנו נפסיק את ההקלות ונגביר את הלחץ", ציין הנשיא האמריקני.

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הגיב גם הוא להסכם וצייץ בחשבון הטוויטר שלו כי "ההסכם עם איראן הוא שלב ראשון בדרך להפיכת העולם למקום בטוח יותר. עבודה רבה עוד לפנינו".

בתגובה ישראלית ראשונית להסכם עם איראן, אמר הבוקר השר לענייני מודיעין ויחסים בינלאומיים יובל שטייניץ כי ההסכם נותר גרוע.

"התיקונים שהוכנסו ברגע האחרון רחוקים מלהניח את דעתנו, וההסכם היה ונשאר הסכם גרוע שיקשה על השגת פתרון קבע הולם. ישראל אינה יכולה להשתתף בחגיגה הבינלאומית המבוססת על הולכת שולל איראנית ועל מרמה עצמית", אמר שטייניץ והוסיף: "למרות האכזבה נמשיך להתעקש על עמדותינו ולעבוד עם ידידינו בארה"ב ובעולם כולו כדי לחתור לפתרון מקיף וממצה".

ההסכם נחתם שעות ספורות לאחר שסגן שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, הבהיר כי מדינתו לא תחתום על הסכם עם המעצמות שימנע העשרת אורניום.

"בעשר השנים האחרונות איראן עמדה בפני לחצים וסנקציות כלכליים ופוליטיים שנועדו לגרום לה לנטוש את פעילויות ההעשרה שלה", אמר עראקצ'י, "לכן כל הסכם שאינו מכיר בזכותה של איראן להעשיר לא יהיה מקובל בעיני טהרן".