
ערב יום השואה הבינלאומי סקר שמתפרסם היום (ראשון) מעלה כי האנטישמיות עדיין מושרשת עמוק בקרב הציבור הרחב בפולין.
מהסקר, שנחשף על ידי ראש המחלקה למאבק באנטישמיות, בהסתדרות הציונית העולמית, יעקב חגואל, עולים נתונים קשים ומדאיגים מאוד, אודות 'הטרור האנטישמי' כלפי יהודי וורשה-פולין.
מהסקר עולה, כי 63% מהנשאלים מאמינים ש "ישנה קנוניה יהודית לשליטה על מערכות הבנקים והתקשורת הבינלאומית". 18% מהמשתתפים בסקר השיבו בחיוב על השאלה "האם היהודים אחראים למותו של ישו". 13% אחוזים מהנשאלים טענו כי הם מסכימים עם העובדה שהיהודים עושים שימוש בדם נוצרי לצורכי פולחן.
הסקר העלה גם דעות אנטי-ישראליות, 35% מהנשאלים ענו בחיוב על השאלה "האם ישראל היא מדינה שאינה בוחלת בשום אמצעי על מנת להשיג את מטרותיה?". 21% מהמשתתפים בסקר ענו בחיוב על השאלה "האם היחס שישראל מעניקה לפלסטינים דומה ליחס שקיבלו היהודים מהיטלר במהלך מלחמת העולם השנייה.
לדברי חגואל, "70 שנה לאחר שהסתיים הכיבוש הנאצי, אני נחרד מהעובדה שבשנת 2014, יהודים רבים ברחבי העולם ובוורשה בפרט, חיים תחת טרור אנטישמי ודעות קדומות, על ידי גורמים קיצוניים".
"תופעות כמו ההצדעה הנאצית במועל יד הפוכה, שרפת מבנים יהודים, השחתת בתי קברות וגילוי אלימות פיזית קשיים אינם יכולים לעבור בשתיקה", מוסיף חגואל.
חגואל מוסיף, כי "בשנים האחרונות אנו עדים לעליה משמעותית במקרי האנטישמיות באירופה. האירועים האנטישמים החמורים שנעשים מדי יום ביומו בעולם בכלל ובוורשה בפרט, מחייבים את התייחסות ממשלת ישראל ואת ממשלות העולם שבתחומן נעשים מעשים אלו. ההסתדרות הציונית העולמית קוראת לממשלת ישראל להפעיל את מלוא כובד משקלה ואת מלוא מאמציה בהפעלת לחץ על ממשלות אירופה שבהן מתרחשות תקריות אנטישמיות. לא ייתכן שבמדינות דמוקרטיות, מפותחות וסובלניות יהיו מקרים כל כך חמורים של אנטישמיות כנגד היהודים רק בגלל היותם יהודים".
"זה הזמן שהקהילות היהודיות ברחבי העולם יפעלו ביחד אל מול הממשלות, בכדי למגר את התופעה. על היהודים לשאת בגאווה את היותם יהודים, במיוחד לאור העליה החדה בגרף האנטישמיות", קובע חגואל.
נציין, כי הסקר נערך על ידי המרכז ל'מחקר ולדעות קדומות בוורשה'. הסקר הפולני עסק בעמדותיהם השונות של תושבי וורשה כלפי היהודים. ממצאי הסקר הוצגו לפרלמנט הפולני על ידי מיכאל בילביץ' (Michal Bilewicz), אחד מעורכי הסקר, שאמר כי מרבית חברי הפרלמנט מסכימים שיש לנקוט צעדים חינוכיים על מנת להקטין את תופעת האנטישמיות.
לדבריו, "במחקרים קודמים, מי שפקדו את הכנסייה באופן קבוע הביעו השקפות אנטישמיות יותר. כעת ההשקפות האנטישמיות קשורות הרבה פחות להשקפות נוצריות או לנוכחות בכנסייה".
בילביץ' זיהה עלייה בהומופוביה בקרב פוקדי הכנסיות, ולדבריו ייתכן שהקהילה הגאה תופסת את המקום שבאופן היסטורי היה שמור ליהודים, כאויבת הקתוליות. ממצא בולט נוסף הוא שרמת הדעות הקדומות האנטישמיות לא יורדת מאז שנת 2009.