תצוגת הנשק אתמול
תצוגת הנשק אתמולפלאש 90

בבסיס חיל הים הציג אמש ראש הממשלה את ציוד הלחימה שהורד מסיפון ה'קלוס C' בפני התקשורת המקומית והזרה. ביומן ערוץ 7 שוחחנו עם פרופ' אלכס בליי, ראש המרכז לחקר המזרח התיכון באוניברסיטת אריאל, ללכידתה של הספינה והמשמעויות האזוריות של המהלך.

לדבריו לכאורה מכמות האמל"ח שהורד מהספינה ניתן להגיע למסקנה שאין מדובר בכמות מרשימה במיוחד, אך עם זאת צריך לבחון את אירוע לכידת הספינה בהיבט הרחב יותר.

פרופ' בליי מזכיר כי כעשר ספינות ואוניות נשק נלכדו מאז הקארין A על ידי חיל הים ועם זאת רק בספינה האחרונה ובראשונה נעשה שימוש הסברתי נרחב כל כך. להערכתו מדובר במאמץ ישראלי מוגבר דווקא לנוכח ההסכמים שנחתמו מול האיראנים והשיח המתקיים עימם, שיח שמעניק לטהרן לגיטימציה ובישראל גובר הצורך להוכיח לעולם מיהו הפרטנר לשיחותיהם.

מסר אזורי נוסף מוצא בליי בקשר התמוה שנוצר בין סעודיה לאיראן. הוא מזכיר דיווח לכאורה שולי על הזמנתו של ראש ממשלת איראן על ידי מלך סעודיה לבקר בארצו. לטעמו של בליי מדובר בהוכחה לכך שהסעודים נואשו מסיוע ישראלי או אמריקאי מול איום הגרעין האיראני המטריד אותם לא פחות מאשר את ישראל. להערכתו ישראל ממקדת את השיח סביב איראן על מנת להרגיע את סעודיה ומדינות נוספות במזרח התיכון ולהראות לה שחיילי צה"ל יכולים לפעול גם במרחקים ומקיימים מעקב אחר המתרחש באיראן תוך ההצהרה המופנית לעולם ולפיה ישראל תפעל לבדה אם לא תמצא לצידה את ארה"ב במאבק מול הגרעין האיראני.

בהמשך הדברים נשאל בליי אם סבירה בעיניו הימצאותה של חותמת 'איראן' על שקי המלט שהסתירו את הנשק שבספינה, שהרי לכאורה לאיראן אין עניין להפליל את עצמה באופן מובהק כל כך. לדבריו יתכן ומדובר בשחצנות איראנית המבקשת להפגין שטהרן אינה חוששת ממעשיה. אפשרות נוספת היא שבדיוק את הספק הזה רוצים באיראן להטמיע במערב ובהפוך על הפוך מנסים שם להוכיח שלא הם העומדים מאחורי משלוח הנשק והאפשרות השלישית היא שמדובר בטעות של חוסר תשומת לב. כך או כך, מדגיש בליי, הזיהוי של הנשק כאיראני אינו תלוי בשקי המלט אלא בנתונים שהצטברו בצה"ל עוד מהרגע בו יצאה הספינה לדרכה.

פרופ' בליי מציין כי להערכתו מי שאמור היה לקבל את הטילים והנשק הוא לא החמאס אלא דווקא הג'יהאד האיסלאמי ויתכן שחמאס ואיסמעיל הנייה העומד בראשו כלל אינו מודע למשלוח.

"מדאיג לחשוב מה לא ידענו. אם זה מה שתפסנו תאר לך מה לא תפסנו", אומר בליי ומזכיר את האיום הקשה יותר שירחף מעל ישראל במידה וחלילה, כלשונו, תיסוג ישראל מיהודה ושומרון. לדבריו במקרה כזה יחברו הברחות נשק מכיוון ירדן להברחות נשק דרך המעבר הבטוח שבין יהודה ושומרון לרצועת עזה, מעבר באורך של 36 ק"מ ובאחריות פלשתינית בלעדית.