לבחון. יעל גרמן
לבחון. יעל גרמןצילום: פלאש 90

הועדה הציבורית המייעצת לשרת הבריאות לקידום תרומת איברים מן המת בישראל, בראשות פרופ' דינה בן יהודה (מנהלת מחלקת המטולוגיה בהדסה), סיימה את עבודתה.

השרה, יעל גרמן, קיבלה מן הועדה סדרת המלצות, הנגזרות ממטרת-העל: הגדלת שיעור ההסכמה של משפחות לתרום מאיברי יקיריהם, שנפטרו ב'זמן אמת' - משיעור של 56% לשיעור הסכמה של 80% - 75%.

עיקר המלצות הועדה הן:

1) צמצום שורת חסמים וגורמים מעכבים לחתימה על נכונות לתרומת איברים:

א. הפחתת תופעת חוסר האמון במערכת הבריאות והרפואה על ידי שני מהלכים במקביל: הסברה לציבור הרחב את שיטת אבחון המוות המוחי בארץ (שהינה המחמירה בעולם), יחד עם הגדלת השקיפות ביחס לבקרה ופיקוח על הליכים בפועל של קביעת המוות המוחי ושל הקצאת האיברים לפי קריטריונים קבועים ומפוקחים

ב. הפחתת העמימות ביחס לעמדת ההלכה בנוגע לתרומת איברים מן המת וגיוס רבנים ומובילי דעת קהל בממסד הדתי התומכים מבחינה הלכתית בעקרון המוות המוחי-נשימתי: ליווי וסיוע על ידי רבנים בפועל מול משפחות המעוניינות בכך בזמן אמת. כמו כן, חידוד עמדת הרבנות הראשית לישראל, המתירה השתלת איברים בתנאים מתאימים לאחר מוות מוחי-נשימתי

ג. הצפת סוגיות רגשיות של מצוות הצלת חיים אל מול חסמים רגשיים בגין השאיפה לשלמות הגופה וחזון תחיית המתים.

2) חיזוק מערך ההסברה לחשיבות תרומת האיברים מן המת.

א. מסעות הסברה תקשורתיים, לפי תכנית אסטרטגית ייעודית, למגזרי אוכלוסין שונים, לשם הגברת המודעות והעמקת הידע לחשיבות תרומת האיברים, לשם בניית האמון במערכת הרפואית, להסרת חסמים דתיים/הלכתיים ולצמצום חסמים רגשיים.

ב. גיוס ארגונים ממשלתיים ציבוריים, רשויות מוניציפאליות וקופות החולים לפעולות ההסברה ולחתימה על כרטיס תרומת האיברים.

ג. שילוב הנושא כפעילות חובה בתכנית הלימודים במערכת החינוך ובמערך ההדרכה של תנועות הנוער והצבא.

3) שינויי חקיקה, כך שהציבור יתבקש להשיב על שאלה בצמתים שונים ביום יום: בכל הנפקה או חידוש של תעודת זהות, דרכון ורישיון נהיגה, וככל הנראה, בתעודות נוספות המונפקות לאזרחים מעת לעת.

א. הוועדה המליצה לשרה כי בחוק ההשתלות תיחקק חובת הצגת שאלת הנכונות לתרום איברים, וכי מבחינה טכנית, כל מי שנדרש לאחת התעודות (זהות, דרכון, רישיון נהיגה), חייב יהיה להתייחס לשאלת נכונותו לתרום איבריו.

ב. ביטול התמריץ השלילי הקיים כיום בחוק ההשתלות (סעיף 9 ב', 4 א'), לא לחתום על כרטיס תרומת איברים למי שמסתמך על בן משפחתו מדרגה ראשונה, אשר כבר חתום על כרטיס שכזה, וזאת כדי לזכות בקדימות בתור להשתלת איברים.

לדברי שרת הבריאות, יעל גרמן: "בארץ, כמו בעולם, אנו מתלבטים בקשיים ערכיים, משפטיים ואתיים בתחום השתלות האיברים מן המת. הועדה, שייצגה את מגזריה השונים של החברה בישראל, הונחתה ללמוד את הסוגיות הקשורות בנושא בארץ ובעולם, לבחון את החוק וההלכה הישראלית בפועל ולהציע פתרונות לקידום היקף תרומת האיברים בארץ. והכול, ברגישות ובשכל ובתוך התחשבות במגזרים השונים וברגשותיהם".

יו"ר הועדה, פרופ' דינה בן יהודה אומרת: "הבשורה העיקרית היא חיוב אזרחי ישראל לתת דעתם לשאלה: האם הם מסכימים לתרום את איבריהם לאחר מותם, בעת מפגשים עם רשויות המדינה".

בעקבות הגשת המלצות הוועדה יגבש משרד הבריאות כבר בתקופה הקרובה הצעת תיקון לחוק תרומות האיברים מן המת ושורת פעילויות לקידום הנושא.