רן כהן, נשיא לשכת המסחר ישראל- אסיה ולשעבר שר המסחר והתעשייה קרא היום (רביעי) לממשלת ישראל להרחיב משמעותית את תמיכתה במגזר העסקי בישראל המבקש להגדיל את היקף הסחר עם המדינות המתפתחות ביבשת אסיה.
לדבריו, ישנה הרגשה לפיה המערכת הממשלתית טרם הפנימה די את חשיבותו הקריטית של האפיק הכלכלי המחבר אותנו עם שני שליש מאוכלוסיית העולם.
"אם לפני 30 שנה היקף הסחר עם אסיה היה מזערי והסתכם במיליוני דולרים בשנה הרי שהמפה המקרו כלכלית השתנתה דרמטית וכיום היקף הסחר עם אסיה עומד על יותר מ- 10 מיליארד דולר בשנה ואסיה הפכה להיות שותפת הסחר השלישית בגודלה עם ישראל. ההישג מייצג את השקעתו ארוכת הימים של המגזר העסקי בישראל בפיתוח קשרי המסחר עם אסיה, וכעת, 30 שנה אחרי, על הממשלה להפנים סוף סוף כי קיים פוטנציאל עצום נוסף לגידול בקשרי הכלכלה והיקף הסחר עם היבשת ויש לפתח ולקדם תכניות עידוד לחברות הישראליות הפונות למדינות אסיה".
כהן אמר את הדברים בישיבת הנהלת הלשכה לקראת האירוע החגיגי לציון 30 שנה ליחסי ישראל – אסיה שיתקיים מחר, יום ה', במרכז רבין בתל- אביב.
בישיבה הוצגו נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (ללא אוניות, מטוסים ויהלומים מנוכי עונתיות) מהם עולה כי נכון לשנת 2013 סך היבוא של ישראל ממדינות אסיה עמד על 20.1% מכלל היבוא באותה שנה וסך היצוא עמד על 21%. לשם השוואה סך הייצוא לארה"ב, שותפת הסחר האסטרטגית של ישראל עמד בשנה זו על 21.7% וסך היבוא היה אף נמוך מהיבוא ממדינות אסיה ועמד על 11.4% בלבד.
לדברי כהן הנתונים מעידים על החשיבות העצומה שיש לסחר עם אסיה לכלכלת ישראל וכי אומנם מתבצעות פעולות ממשלתיות מבורכות החל ברמה ההצהרתית וכלה בתכניות קידום ייעודיות לקידום היחסים הכלכליים אולם נדרשת הרחבה והעמקה של הפעילות כדי לתמוך בקידום הקשר בין ישראל למדינות היבשת. "מי שחושב שהקשר עם יבשת אסיה מסתכם רק בייצוא וייבוא חי בעבר. הקשר כיום נסוב בתחומים מגוונים להפליא דוגמת אקדמיה, משפט, אומנות ואדריכלות. ישנה זיקה רבה בין החדשנות המאפיינת את החברה הישראלית לבין החדשנות הקיימת במדינות אלו ויש הרגשה כאילו הממשלה מתעלמת מכל אלו. הדבר אבסורדי במיוחד מול מדינה כמו סין שהופכת להיות הכלכלה החזקה בעולם וכמהה לטכנולוגיה והחדשנות הישראליים".
כהן קרא בסיום דבריו לממשלה להשקיע בתוכניות לימוד ליצואנים על החברות המסחריות הפועלות במדינות היבשת דוגמת סין, הודו, אינדונזיה, מלזיה, הפיליפינים, ויאטנם ותאילנד - אשר יתמקדו במנטאליות החברתית, התרבות המסחרית הפיננסית השוררות במדינות אלה ויגדילו בעתיד את היקף הכנסותיה של ישראל באפיק מסחרי משגשג זה בעשרות מונים. "בפעילות המסחרית באסיה יש לתמיכה ולגיבוי הממשלתיים חשיבות רבה במיוחד עבור המגזר העסקי ואנו מקווים ומאמינים כי נראה תגבור משמעותי בעידוד ותמיכה בחברות הישראליות הפועלות ביבשת מצד הממשלה."
באירוע החגיגי צפויים להשתתף שרים, ראשי ארגונים כלכליים, שגרירי מדינות אסיה, נספחים כלכליים, שגרירי ישראל באסיה לאורך השנים, אנשי עסקים ונציגים ישראלים בכירים מטעם התאגיד ההודי הענק TATA והתאגיד הקוריאני LG.