בית שמש
בית שמשצילום: פלאש 90

מנכ"ל עיריית בית שמש, עו"ד מתי חותה, תקף היום (ה') את משרדי הפנים והתחבורה שהודיעו כי יסגרו בקרוב את סניפיהם הפועלים בעיר מזה שנים.

לטענתו, העירייה השקיעה סכומי עתק כדי לעודד את פעילות משרד הפנים בעיר, אולם כעת, הודיע משרד הפנים כי יסגור את שערי הסניף.

תלונות דומות השמיע חותה נגד משרד התחבורה בשל הודעת רשות הרישוי המופעלת על ידי משרד התחבורה, וצפויה לסגור את סניפה בבית שמש.  

"כיום, כאשר בית שמש מונה למעלה ממאה אלף תושבים, ומשמשת כעיר מחוז המספקת שירותים עירוניים לעשרות אלפי תושבים מהישובים והקיבוצים הסמוכים, גדלו ותפחו הוצאות התחזוקה ונוצר צורך בהגדלת המשרדים והתאמתם – אין בכוחה של העירייה להמשיך ולהחזיק על חשבונה את משרדי הממשלה, ואף אין זו תפקידה אלא חובתם של משרדי הממשלה המחויבים על פי חוק לספק שירותים בסיסיים", אמר חותה.

המנכ"ל בדבריו החמיא למשרדי ממשלה אחרים שבחרו לנהוג אחרת. "בהתאם לכך שכר משרד המשפטים בהשקעה של מיליוני ש"ח מבנה גדול עבור הקמת בית משפט כראוי וכנדרש, כך גם נהג גם המוסד לביטוח לאומי, זאת כמובן ללא הסתמכות על מקורותיה הדלים של העירייה ועל חשבון תושבי בית שמש".

ומכאן ביקורתו החריפה, "מן הראוי שאף משרד הפנים ישכור מבנה ראוי, המכבד הן את משרד הפנים והן את תושבי בית שמש והישובים הסמוכים הצורכים את שירותיו, כפי שמשרד הפנים נוהג בכל עיר אחרת. לא יעלה על הדעת שמשרד הפנים המודע לדירוג הסוציו אקונומי של העיר ואשר מתקצב אותה בהתאם במענקי איזון על פי החוק, ידרוש ממנה הוצאת מאות אלפי ש"ח בשנה, כדי לתת את השירות אותו מחויב משרד הפנים לתת".

חותה מגולל את ההיסטוריה של סניף משרד הפנים שזכה לתמיכה תקציבית מהעירייה. "למרות הכול, העמיד ראש העיר משה אבוטבול מבנה עירוני בן 250 מ"ר במרכז העיר (מבנה אגף הגביה לשעבר) לחזקתו הבלעדית של משרד הפנים. אך התברר כי משרד הפנים אינו מסתפק בכך ומעז לדרוש מהעירייה כי תשקיע חצי מליון ש"ח בשיפוץ המבנה והתאמתו לצרכי משרד הפנים, ובנוסף תפטור את משרד הפנים מתשלומי הארנונה, בניגוד גמור לחוק ולהנחיות של משרד הפנים עצמו".

את דבריו חתם באומרו כי "אנו רואים בהתנהגות משרד הפנים, התנהגות דורסנית ופוגענית המזלזלת בתושבי בית שמש ומטה יהודה ומפלה אותם ביחס לערים דומות".

משרד הפנים הגיב על הדברים: "בשנת 2013 הפיקה הרשות הארצית לכבאות והצלה מחוז ירושלים דו"ח ביקורת במבנה בו ממוקמת לשכת רשות האוכלוסין וההגירה בבית שמש.

"בעקבות הדו"ח, התבקשה עיריית בית שמש לתקן מספר ליקויי בטיחות חמורים במקום, העלולים לסכן הן את העובדים והן את מקבלי השירות, לרבות: הבטחת סידורי הכבאות ודרכי המילוט שנקבעו ללא הפרעות או מכשולים, ביצוע בדיקות תקופתיות ותחזוקה מתאימה לציוד ולחומרי הכיבוי, מערכות התרעה גילוי וכיבוי, הטמעה בעובדים את הפעילות הנדרשת באירוע שריפה והכשרתם בהפעלת אמצעי כיבוי ועוד".

משרד הפנים מתאר מצב שבו העיריה לא נשמעה לדרישותיו למרות כל הפניות שהוגשו אליו. "בקשה זאת נשלחה לעירייה עוד ביולי 2013 ולאחר בקשה מצד העירייה לקבל ארכה, ניתנה לה ארכה נוספת. בנוסף, נשלחו אינספור מכתבים מטעם רשות האוכלוסין בנושא, המתריעים כי במידה שלא יתוקנו הליקויים ויומצאו אישורים לכך תאלץ הרשות לסגור את הלשכה. המכתב האחרון נשלח אך לפני שלושה שבועות''.

משרד הפנים מבהיר כי מדובר בסוגיה בטיחותית גרידא. "למרבה הצער לא ביצעה העירייה התיקונים כנדרש ולמעשה, קבלת הקהל מסכנת את כל באי המבנה-עובדים ומקבלי השירות. אי לכך, נאלצה הרשות להפסיק בשלב זה מתן השירותים לקהל בבית שמש ובאזור כולו ביום 17.8.2014 והשירותים יינתנו בלשכות הרשות בקרובות ביותר.

"השירותים יחודשו רק לאחר מתן אישור להסרת סיכוני הבטיחות מהרשות לכבאות והצלה. מטרת הרשות היא לאפשר מתן שירות טוב, יעיל, איכותי, מקצועי אך מעל הכול-בטיחותי", אמרו.