אירוע החדירה סמוך לזיקים - תיעוד

כשרב"ט נועה טייטל, בקרית שליטה ימית, הייתה לקראת סיום המשמרת שלה - היא זיהתה שני ראשים בוקעים מן המים.

באותם רגעים הפגינה טייטל עצבי ברזל ולא הנידה עפעף עד שהסריקה האחרונה הגיעה לקיצה, לאחר מספר שעות.

"אחרי שזיהיתי את האירוע, הסתכלתי וראיתי את הכדורים של צה"ל מתעופפים סביב המחבלים בדיונות. אחר כך ראיתי אותם מגיחים ומתחילים לירות", היא מתארת את ניסיון החדירה מזיקיםשהצליחה להתריע עליו בזמן ובכך למנוע פיגוע.

כוונה ממשית לבצע פיגוע הייתה ידועה מראש - לכן צה"ל תגבר את פעילותו באזור בהתאם, ואף הוקפצו חובלים למוצב על מנת לאבטח את המקום, ומתווה הסריקות עודכן. לטענת רב"ט טייטל, הודות להגברת הכוננות היא הצליחה לזהות את המחבלים.

בשלב מסוים באירוע חברו אל שני המחבלים הראשונים זוג מחבלים נוסף, והחלו חילופי אש מסיביים - תחילה אל מול מאבטחי המוצב ובהמשך מול כוחות משמעותיים כגון דבורות, מסוקי קרב, חי"ר ועוד. "במהלך כל האירוע המשכתי להתביית עליהם עם אמצעי התצפית והגילוי שלנו, ופשוט העברתי דיווחים על מה שראיתי", מספרת טייטל.

כשהמחבלים סוכלו חשה רב"ט טייטל הקלה עצומה. "זה היה מוזר לראות את הפיצוצים מכל כך קרוב", היא משתפת. "בסיום האירוע התקשרתי להורים שלי וסיפרתי להם על האירוע, שהם כבר הכירו מהצפייה בחדשות", היא ממשיכה לשחזר. באותה שיחה תהתה אימה של טייטל כיצד הצליחו לזהות את המחבלים - מבלי לדעת שבתה הייתה הבק"שית שהביאה לגילוי. "כשסיפרתי לה שזו אני היא הייתה מאוד גאה בי", היא אומרת.

"הייתי במקום הנכון בזמן הנכון"

למרות הגאווה, את הקרדיט לא זוקפת טייטל לעצמה. "כל אחת מהבק"שיות הייתה מזהה את המחבלים, אני פשוט הייתי במקום הנכון בזמן הנכון", היא מסבירה. "אני לא יכולה לקבל 'צל"ש' על זה שסרקתי וזיהיתי אותם. זה הייעוד שלי בתפקיד", היא מדגישה.

מדובר בפעם הראשונה בה פלגת הבט"ש תקפה מטרות ברצועת עזה. "בזמן המבצע אנחנו תוקפים מטרות איכות ופוגעים בחמאס", מספר החובל שפיקד על ספינות התקיפה, סרן מ', מנקודת מבטו מבין הגלים.

גם מפקד סיירת כריש, המונה מספר כלי שיט מבצעיים, השתתפו בסיכול הפיגוע. "בשלב מסוים המחבלים עמדו בין הפטיש לסדן, בין הירי מהחוף לירי שלנו, עד שפגענו. הלוחמים היו מאוד מקצועיים, ושמרו על קור רוח לכל אורך האירוע. הם מאומנים לזה היטב", סיפר לאתר צה"ל סרן א', מפקד הסיירת.

במקביל לאירוע, תקפו דבורות מטרות בעזה - לראשונה במסגרת מבצע "צוק איתן". סיירת בזק תקפה מספר מטרות, חלקן מהמערך הימי של החמאס. "הייתה לנו מוטיבציה גבוה מאוד אחרי הפיגוע בזיקים, ששמענו עליו לפני שיצאנו", מתאר מפקד הסיירת, סרן מתן. "הרגשנו אותו הדבר כמו באימון. זה בדיוק אותו הדבר, באימון עושים הכל ואפילו לוחצים על הכפתור. ההבדל היחיד היה שהפעם - יצא טיל".