
פרופ' איתן ששינסקי, אשר עמד בראשה של הועדה לקביעת חלקה של המדינה במשאבי הטבע שלה (ועדת ששינסקי 2), הגיש את המלצות הועדה לשר האוצר יאיר לפיד.
על פי ההמלצות, המרוככות לעומת טיוטת ההמלצות הראשונית, יוטל על כימיקלים לישראל (כיל) מס רווחי יתר בשיעור של 25%-42%, שיניבו למדינה תוספת תמורה של 500-400 מיליון שקל בשנה.
במסיבת העיתונאים שכונסה לרגל מסירת ההמלצות דחה שר האוצר את הטענות לפיהן ההמלצות תגרומנה לפיטורי עובדים נרחבים.
"אין סיבה לפטר ולו עובד אחד, ואני מציע לרדת מהטון הזה. לאזרחים זכות ליהנות ממשאבי הטבע ולא רק למנהלים בכירים ולבעלי ההון", אמר לפיד.
לדבריו, "ההמלצות מתייחסות לרווחי יתר. עוד לא נולד איש עסקים, שיסגור מפעל רוחי. המיסוי לא יפגע ביכולת המפעלים להרויח ואפילו יפה. הועדה עשתה איזון בין היכולת להרוויח והזכות ליהנות ממשאבי הטבע".
פרופ' ששינסקי אמר, כי הדו"ח כולל המלצות מאוזנות, שמבטיחות המשך פיתוח משאבים והבטחת תשואה נאותה ליזמים. לדבריו, המסקנות מקובלות על 10 מתוך 14 חברי הוועדה.
נציין כי מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, מנכ"לית משרד התשתיות הלאומיות, אורנה הוזמן בכור, ומנהל מינהל אוצרות טבע במשרד התשתיות הלאומיות, יוסי וירצבורגר, חברי ועדת שישינסקי העבירו אמש הסתייגות מהמלצות הוועדה לקראת פרסומה לציבור.
חברי הועדה ציינו בפנייתם כי הם מסכימים עם העיקרון המנחה של הוועדה בו יש מקום בהטלת מס על רווחי יתר בגין השימוש של גורמים פרטיים במשאבי טבע לאומיים. אולם, הם חוששים שההמלצות עלולות לגרום להקטנת האטרקטיביות של ההשקעה בפיתוח המשכי של המשאבים בישראל ובמקביל אף לצמצום פעילויות אחרות תוך אובדן מקומות עבודה ותוצר.
כמו כן ציינו השלושה, כי הם סבורים כי הועדה לא אפשרה זמן מספק לבדוק את מגוון ההשלכות של מסקנותיה על התעסוקה בנגב ועל המשך הכדאיות בפיתוח המשכי של אוצרות הטבע בישראל.
מכיל נמסר, כי "המלצות הוועדה מטילות על כיל את המיסוי הגבוה בעולם – תוצאתו הבלתי נמנעת היא מכה קשה לפעילות כיל בישראל, לאלפי המשפחות בנגב המתפרנסות ממפעלי החברה ולכלכלת הנגב כולה. כיל נאלצה לבטל השקעות בנגב בשיעור של 2.5 מיליארד ₪ ושוב נאלצת לשקול ביטול השקעות נוספות בנגב בהיקף של 3.5 מיליארד ₪ ובסה"כ 6 מיליארד ₪".