
הסינמטק בתל אביב צפוי לקיים בסוף השבוע הקרוב את ''פסטיבל 48 מ"מ: הפסטיבל הבינלאומי השני לסרטי נכבה ושיבה''.
בעקבות פניות שהגיעו למשרד התרבות, פנתה בצעד יוצא דופן היועצת המשפטית של המשרד למשרד האוצר בבקשה לבדוק את האפשרות לשלול את התמיכה לה זוכה הסינמטק.
היועמ"ש של משרד התרבות טוענת כי יש חשש לפיו הסינמטק פעל בניגוד לחוק והוציא הוצאות עבור פעילות שהיא במהותה "ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל".
היא ציינה כי על-פי תכנית הפסטיבל, יוקרנו סרטי קולנוע העוסקים בנכבה הפלסטינית ובשיבת הפליטים, "לצד הקרנת סרטים מהעולם, יוקרנו סרטים קצרים חדשים ומקוריים שהופקו במיוחד לרגל האירוע על ידי יוצרות ויוצרים פלסטינים וישראלים".
עוד הוסיפה היועמ"ש כי הפסטיבל מתקיים בשיתוף עם עמותת 'זוכרות', עמותה העוסקת ב'הטמעת נושא הנכבה בתודעת היהודים בארץ'.
במכתבה מציינת עוד היועמ"ש של משרד התרבות כי מפניה למנהל סינמטק תל אביב אלון גרבוז באשר למקור המימון של הפסטיבל ענה גרבוז כי, "האירוע החשוב '48 מ"מ' מתקיים בסינמטק ביוזמת הארגון 'זוכרות'. כל ההוצאות חלות על ארגון 'זוכרות', הדפסת התכנית, התשלום עבור הזכויות. אנו מתחלקים בהכנסות". לשאלת היועצת המשפטית הודיע גרבוז כי אין לסינמטק כל הסכם עם עמותת 'זוכרות'.
"גם אם הסינמטק לא שילם על זכויות ההקרנה של הסרטים שיוקרנו בפסטיבל או על הדפסת התכנייה", הבהירה היועצת המשפטית של משרד התרבות, "עדין הוא נשא בהוצאת נוספות הנובעות מהקרנת הפסטיבל כגון: עלויות שימוש במבנה, סדרנים, קופאים, תחזוקה ואבטחה, השימוש באתר האינטרנט, סליקת כרטיסי אשראי, תקורה וויתור על הכנסה מסרטים חילופיים".
שרת התרבות, לימור לבנת, אמרה כי "זהו מצב בלתי סביר בעיני שגוף הנתמך על ידי מדינת ישראל יאפשר לקיים בין כתליו פסטיבל שלם המוקדש כל כולו להטפה כאילו יום הקמת מדינת ישראל הוא יום אבל. לא יתכן שהמדינה תישא בעלויות המימון של גוף המעודד דיון במה שמכונה על ידי הפלסטינים 'זכות השיבה' שמשמעותה שלילת המשך קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".