אורי אריאל
אורי אריאלפלאש 90

אחרי שנים של סחבת סוגיית הפיתרון של כפר שלם מגיע לישורת האחרונה. חוות דעת הוועדה לשמיעת ההתייחסות לפיצוי תושבי כפר שלם שהוקמה על ידי מועצת מקרקעי ישראל, הוגשה היום (ראשון) לשר הבינוי אורי אריאל. 

כזכור, בהמשך לדיון שנערך בעניין כפר שלם במועצת מקרקעי ישראל, הקים שר הבינוי ועדה לבדיקת טענות תושבי כפר שלם, ובחינת מתווה הפיצויים שיוענקו לתושבים, תוך הבנה כי הגיעה העת שמדינת ישראל תסגור את הפצע הפתוח בלב תל אביב ותתן מענה מיטבי לתושבים וכן למדינת ישראל, עת יפונה השטח ויבנו במקום לפחות 1800 יח"ד חדשות.

הוועדה שמעה את התושבים ואת עמדת המדינה והגישה את המלצתה לשר אריאל.

במסגרת הוועדה נשמעו טענותיהם של כל הגורמים הרלוונטיים הן מצד התושבים והן מצד הרשויות השונות ובכללן עיריית תל אביב-יפו, חברת חלמיש, ובעלי ידע בעניין. בהתאם לכך המליצה הועדה על מתווה פיצוי הוגן וראוי במסגרתו יקבל כל זכאי שיתפנה ברצון מן המקרקעין סך של 1,850,000 ש''ח אשר מחולקים ל-1,700,000 ש''ח עבור רכישת דירת ארבעה חדרים מקבילה באזור בהתאם להערכת השמאי הממשלתי, ועוד 150,000 שקלים כתמריץ ככל שיתפנו 450 זכאים לפחות בתוך 6 חודשים מיום אימוץ מסקנות הועדה על ידי מועצת רשות מקרקעי ישראל.

הוועדה הרחיבה את בסיס הזכאים והעניקה פיצוי אף למי שאינו זכאי לפיצוי על פי הקריטריונים כפי שנקבעו ב-1996, בסך של כמה מאות אלפי שקלים, מתוך הבנה כי על מנת לפנות את המקרקעין יש להתייחס לכל הגורמים היושבים בשטח.

את הועדה הקים שר הבינוי לאחר שקיבל בחודש אוגוסט האחרון מסמך הקובע את הפיצויים לתושבים. המסמך אמנם היה מקובל על משרד הבינוי, רשות מקרקעי ישראל, רשות החברות הממשלתיות, חלמיש ועיריית תל אביב יפו, אך לא היה מקובל על התושבים.

השר אריאל שמע את בקשת התושבים להיות מעורבים בהכנת הקריטריונים ומינה ועדה שתשמע את צרכי התושבים. בראש הועדה עמד מנכ"ל משרד החקלאות רמי כהן. הועדה עמדה ביעד של 75 הימים שהוקצו עבורה כדי להגיש את המסקנות.

על פי ההערכות ניתן יהיה לבנות בשטח החדש שיתפנה לפחות 1,800 דירות חדשות, ובמשרד הבינוי אומרים כי ההכנסות המשוערות בסך 660 מיליון ש''ח יוקצו לטובת מתן הפיצויים למשפחות שיפונו מכפר שלם.

השר אריאל אימץ את החלטות הועדה לשמיעת ההתייחסות לפיצוי תושבי כפר שלם השר וביקש להודות לגורמים המקצועיים ובראשם רמי כהן אשר עמד בראש הועדה ופעל ככל יכולתו להביא את הסיכום.

"החלטנו ללכת פעם נוספת לקראת התושבים ולבחון את טענותיהם במלוא הרצינות", אמר היום אריאל. ''אני מאמין שבהידברות והאזנה לצורכי התושבים ניתן להגיע לפתרונות טובים שייתנו מענה ראוי לתושבים ויביאו את סאגת כפר שלם, הנמשכת כבר 50 שנה, לידי פתרון. המדינה תוותר על ההכנסות שיתקבלו מהקרקע ותיתן אותם לתושבים".