סמים. ארכיון
סמים. ארכיוןפלאש 90

לא בגלל החומוס. "מעל 50% משחקני ליגת העל שבכדורסל לא יעברו בדיקת סמים", כך אומר מנהלה המקצועי של מכבי חיפה עידו קוז'יקרו.

קוז'יקרו, עד לפני שנה שחקן בסגל מכבי חיפה, יודע דבר או שניים על מה שקורה בתוך חדרי ההלבשה. "פעם אמרו שהזרים שמגיעים לליגת העל שבארץ, מגיעים בגלל החומוס. האמת היא שזה הפך לחממה של שחקנים שאוהבים לבוא לכאן ולתפוס ראש. זאת תופעה שנמצאת בכל קבוצה". לדבריו של סנטר נבחרת ישראל ומכבי חיפה לשעבר, "אם אתה מעביר את כל השחקנים בליגה בדיקות סמים, במיוחד אצל הזרים, האחוזים שלא יעברו בדיקה זה הרבה יותר מ-50 אחוז".

בדבריו מצביע קוז'יקרו על בעיה אחרת - "כמות הפעמים שעשו כאן בשנים האחרונות בדיקות סמים רשמיות מטעם מנהלת הליגה, אפשר לספור אותן על כף יד אחת".

בגרסה זו תומך גם יו"ר הוועדה למניעת סמים בספורט, ד"ר ז'ק אשרוב. לדבריו של אשרוב, בעוד שבענף הכדורגל מעבירים תקציב נפרד לצורך בדיקות סמים ושימוש בחומרים אסורים לפני משחקי כדורגל, בענף הכדורסל אין הדברים כך.

אשרוב טוען כי התקציב שעומד לרשות הוועדה לצורך בדיקת סמים אינו מאפשר לה לערוך בדיקות סמים בכל משחק ואף לא בכל שבוע. הפעם האחרונה בה ערכה הוועדה למניעת סמים בספורט, בדיקות לשחקני הכדורסל בליגת העל הייתה בגמר גביע ווינר, לפני מעל לשלושה חודשים.

גם בשנה שעברה, מודה אשרוב, ביצעה הוועדה בדיקות אצל כ-20 שחקנים בלבד, ובחמישה משחקים. במצב כזה אין להתפלא שהסמים בכדורסל הישראלי נמצאים, ככה זה כשלא מחפשים.

גם קפטן הפועל תל אביב, מתן נאור מודע למה שקורה. "כולם יודעים מה קורה פה בענף, אבל כולם שותקים לפני וכנראה גם אחרי". לדבריו של נאור, "כל קבוצה יכולה לטפל בזה בקלות, ועדיף שלא תחכה למישהו או משהו ממסדי שיטפל בזה". ובכל זאת, על אף הידיעה בדבר הימצאותם של סמים רבים בכדורסל הישראלי, אף גוף לא לוקח אחריות ועוצר את התופעה הנוראית.

במנהלת ליגת ווינר סל התעוררו הבוקר והוציאו הודעה בה נכתב "מנהלת הליגה אינה מוכנה לקבל כי ספורטאים פעילים אשר אמורים לשמש כדוגמה ומודל לבני נוער וצעירים, ישתמשו בסמים".  

על שיחרורם של שני הזרים שנתפסו מסגל הקבוצה אמרו במנהלת כי הם מברכים את הנהלת מכבי חיפה "על החלטתה הנכונה לשחרר לאלתר את שני השחקנים אשר הודו בשימוש בסם". 

בעקבות האירוע הודיעו במנהלת כי זו החליטה לתגבר את בדיקות הסמים באולמות הכדורסל ותקדיש לכך סכום כסף מתוך תקציב המנהלת. "כמו כן תעלה המנהלת לדיון בישיבת הדירקטוריון הקרובה את נושא הסמים ותמליץ להוסיף לתקנון סעיף כי על הקבוצות אסור יהיה להחתים שחקן אשר הורשע בשימוש בסמים למשך שנתיים לפחות מיום הרשעתו".

איך אמר נאור? "לכל שחקן יש אחריות מסוימת מעצם היותו ספורטאי".