
היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, קיים בימים האחרונים התייעצויות פנימיות על רקע הכתבה ששודרה בתוכנית "עובדה" בשבוע שעבר, במסגרתה עלו טענות לכאורה של סילוף ובידוי ראיות בתיקים פליליים במכון לרפואה משפטית.
ממשרד המשפטים נמסר כי בהמשך להתייעצויות אלה, כינס היועץ המשפטי לממשלה ביום שלישי דיון עם כלל הגורמים הרלוונטיים לנושא, לרבות נציבת הביקורת על מערך התביעה, השופטת (בדימוס) הילה גרסטל. הדיון עסק באופן הטיפול הראוי בטענות שהושמעו בתחקיר.
נזכיר כי בתכנית המדוברת שודרו עדויותיה של ד"ר מאיה פורמן, בכירה במכון שסיפרה על התנהלות בעייתית של ראשי המכון בעבר, בימים בהם כיהן הפרופ' יהודה היס בתפקיד מנהל המכון.
על פי עדויותיה הוברר לה כבר בראשית עבודתה במכון כי תפקידו של המכון הוא לשרת את הפרקליטות, דהיינו את התביעה בישראל וזאת גם על חשבון הצגת נתוני אמת. ברוח זו, סיפרה הבכירה, שוב ושוב ראתה כיצד דו"חות נתיחה שביצעה שונו ונתונים שקריים הוכנסו אליהם על מנת לאשש את טענות התביעה נגד חשודים במעשי רצח. זאת בשעה שלה עצמה, כמו גם לעובדים אחרים, ברור היה שנתוני האמת היו מציבים לפחות ספק סביר בהרשעתו של חשוד ברצח וכעת, לאחר השינויים שבוצעו בדו"חות, לא יוכל החשוד להציג אסמכתה לטענותיו.
פורמן סיפרה כיצד במגמה לשרת את טענות התביעה שונו משקלי איברים, שונו נתונים קריטיים מהדו"חות הכתובים של הנתיחות, הוסתרו ממנה עצמה קטעים מתוך פעולות הנתיחה, מנתחים הקפידו לדבר ביניהם ברוסית על מנת שהיא לא תבין את המתרחש ועוד שיבושים רבים ושונים שהיו לדבריה לחלק משגרת יומה של העבודה במכון לרפואה משפטית בימיו תחת הנהגתו של הפרופ' היס.
בכירים בעולם המשפט, שופטים ופרקליטים, שהתראיינו לתכנית קבעו נחרצות כי מדובר בעבירות חמורות של שיבוש מהלכי משפט. הם עצמם התקשו להאמין שאכן זו ההתנהלות במכון וכך הגיעו אליהם נתונים מעוותים ומשובשים במכוון באופן שגרם להם לשלוח לא פעם למאסרי עולם חשודים שכעת מתברר כי יש סבירות גבוהה שלא ביצעו את המעשים שיוחסו להם או לפחות קיים ספק רב אם אכן בוצעו המעשים על ידיהם.
פורמן סיפרה גם על התגייסות שופטים בבית המשפט לדחיית טענותיה בשורת תיקים תקשורתיים מובילים. שופטים אלה הציגו אותה ואת טענותיה כהזויות, מגומגמות, בלתי עקביות ואף שקריות.
נזכיר כי ד"ר פורמן העידה שוב ושוב בפני העיתונאי עמרי אסנהיים שראיין אותה לתכנית כי היא חוששת ומפחדת לשלומה מאחר וברור לה שגופים גדולים ובעלי כוח עומדים מאחורי המעשים וכאם לילדים היא חוששת שחשיפת האמת על ידה מסבכת אותה ומסכנת אותה.
בעקבות שידור התכנית הוגשו תלונות של אזרחים נגד המכון לרפואה משפטית. בשבוע שעבר הודיעה נציבת הביקורת על מערך התביעה, השופטת (בדימוס) הילה גרסטל, על כך שפתחה בביקורת מערכתית בסוגיה בעקבות החשדות העולים מהדיווח.
במשרד המשפטים דיווחו אמש כי לאחר ששמע את עמדת כלל הגורמים, סיכם היועץ המשפטי לממשלה כי הנציבה תמשיך את הליך הביקורת בנושא והנחה כי הממצאים שיעלו בביקורת יובאו בפניו. "היועץ המשפטי לממשלה יידרש לדברים בגדרה של בחינה כוללת של הנושא. היועץ סמוך ובטוח כי הנוגעים בדבר ישתפו פעולה עם נציבות הביקורת", נמסר מדוברות משר המשפטים.
נזכיר כי חשדות מהעבר שהועלו בתחקירים עיתונאיים כדוגמת זה של ד"ר רונן ברגמן העלו התנהלויות בעייתיות של המכון לרפואה משפטית תחת הנהגתו של הפרופ' היס. עיקר הממצאים התמקדו בנטילת ושימור איברי נפטרים ללא אישור המשפחות. התחקירים ההם הובילו לסיום דרכו של היס במכון והחלפתו בד"ר חן קוגל העומד כיום בראש המכון. קוגל היה שותפה של ד"ר פורמן לחשיפת הטענות והחשדות סביב התנהלות המכון.