נערכים למלחמה הבאה. חמאס
נערכים למלחמה הבאה. חמאספלאש 90

בחירתו של בנימין נתניהו לשיריון נשי במקום ה-23 ברשימת הליכוד לכנסת, ד"ר ענת ברקו, היא סא"ל במילואים וקרימינולוגית, המתמחה בנושא פיגועי התאבדות.

בספרה, "אשה פצצה, מחבלים מתאבדים: נשים וילדים בשירות הטרור" (2010), התמקדה במחבלות וניסתה לתהות על המוטיבציה שלהן לבצע פיגועים.

מביקורות ומאמרים שנכתבו על הספר עולה כי ברקו פיתחה יחסים חמים עם המחבלות, נהגה להתחבק ולהתנשק עמן, ובראיונות אמרה כי היא רואה בהן קורבנות של "דיכוי מגדרי" בחברה הגברית הערבית.

בראיון לתוכנית נוער היא נשמעה סלחנית מאוד כלפי המחבלות (דקה5:27 בסרטון היוטיוב): "יש כאן גם סוג של מרדנות וסוג של רצון לצאת החוצה מהבית המשמים", הסבירה. "תרבות של כיף. קצת לצאת, להיפגש עם השבאב, לפגוש אנשים, לזרוק רימונים, לעשות דברים... לפעמים היא בכלל לא התכוונה להיות מחבלת מתאבדת – אבל פתאום היא נלחצת לפינה שלא מוכנים לתת לה אפשרויות אחרות. אין לה דרך לצאת מזה. כי אם היא תחזור הביתה והיא תגיד לאבא שלה 'נפגשתי עם השבאב, עכשיו רוצים לשלוח אותי לפיגוע התאבדות, אז מה הוא יגיד לה? הוא עלול לרצוח אותה בעצמו. זאת אומרת שהיא נמצאת במילכוד. ויש כאן גם סוג של דיכוי מגדרי, ברור".

ברקו מוסיפה ברגש (בדקה 19:47): "הן נמצאות במילכוד, והן בעצם נמצאות בדיכוי מגדרי, ולאחר מכן, גם אחרי שהן עושות את המעשה של הקרבת חייהן, למרות שהן היו מוכנות לתת את כל כולן, הן לא זוכות לאותה הכרה שזוכים הגברים".

בראיון שהתפרסם בחודש שעבר באתר ozy.com מצוטטת ברקו כמי שרואה במחבלות המתאבדות את "הנשים המיואשות ביותר בחברה, שנדחפו להתנדב למשימותיהן, פחות בשל אידיאולוגיה מאשר בשל שנים של התעללות וניצול".

המחבלות הכלואות ככל הנראה נהנו לפגוש את ברקו, "לפי עדותה, שאין סיבה לפקפק בה, הן ציפו בכליון עיניים לשיחות אתה ותמיד קיבלו אותה במאור פנים, בחיבוק או בנשיקה, כיבדו אותה בקפה ופתחו לפניה את סגור לבן. חלקן אף ציירו לה ציורים, העניקו מתנות קטנות מעשה ידיהן או כתבו לה פתקים אישיים נרגשים,” כתבה שרה אוסצקי-לזר, בביקורת על הספר שהופיעה ב"הארץ".

לדברי אוסצקי-לזר, ברקו כותבת "שוב ושוב" כי היא "אפילו חשה אמפתיה" כלפי המחבלות. היא מצטטת מדברי ברקו, שכותבת כי "בהקשר זה אין משמעותה של אמפתיה לאהוב או להסכים לנאמר, אלא לנסות להבין את הרגש, אך לא בהכרח להזדהות עמו".

אחת האסירות שפגשה התנדבה למשימת התאבדות אחרי שאביה ניסה, ללא הצלחה, לארגן עבורה חתונה עם גבר נכה. “זה היה דבר הטבעי ביותר בעולם לחבק אותה", ברקו מצוטטת כאומרת, בכתבה ב-ozy.com. ברקו אף מצוטטת כמי שאומרת שגם לישראל יש חלק באשמה בטרור הפלשתיני, משום שהיתה צריכה להשקיע יותר בתשתיות עבור האוכלוסיה הערבית, במיוחד בירושלים.

ברקו, המשמשת כחוקרת במכון למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי בהרצליה, טוענת כי הצליחה להגיע לתובנות שיש להן "השלכות דרמטיות מבחינת המחקר המדעי, כמו גם מבחינת ההתמודדות האופרטיבית והלחימה בטרור, הלוחמה הפסיכולוגית, הבנת דרכי החשיבה של טרוריסטים, ניהול משא ומתן עם טרוריסטים, דרכי חקירה ועוד."

ביקשנו את תגובתה של ד"ר ברקו אך היא הסבירה שהיא מנועה מלשוחח עם עתונאים עד יום רביעי בשל הנחיות מנהל קמפיין הליכוד למועמדים.