מבטיח מאבק. לוי
מבטיח מאבק. לויצילום: פלאש 90

בראיון לערוץ 7 מתייחס סגן השר לשעבר, חבר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), לטענות לפיהן בכוונת היועמ"ש לדחות את חקירתם של ארבעה חברי כנסת לאחרי הבחירות, לקמפיין השחיתות שמקדמת מפלגתו וגם לשתיקתו המפורסם של יו"ר 'העבודה', חבר הכנסת הרצוג, בחקירותיו במשטרה.

בראשית הדברים התייחס חבר הכנסת לוי לפנייתו ליועמ"ש על מנת שזה לא ידחה את חקירת הח"כים לאחרי הבחירות. "פורסם", הוא מזכיר "באמצעי התקשורת שיש בכוונתו של היועץ המשפטי לממשלה לדחות את חקירת ארבעת הח"כים לאחרי הבחירות.

''מצאתי לנכון לשלוח מכתב שבו כתבתי שאני רואה טעם לפגם בהחלטה הזו מעבר לכך שזה מטיל עננה שחורה על יתר חברי הכנסת שאינם מעורבים בשחיתות ובפלילים. יתרה מכך, זכותם של הציבור לדעת במי הם בוחרים לכנסת הבאה וראוי שהחקירה תסתיים לפני הבחירות".

חבר הכנסת לוי מוסיף ואומר כי "לזכותו של היועץ המשפטי ייאמר שלאחר כעשר שעות מרגע שליחת המכתב שלי התקבל בלשכתי מכתב שבו נאמר שלא היה בכוונתו לעכב את החקירה". עוד הוא מוסיף ומציין כי "גם מפכ"ל המשטרה אמר שאין כוונה לדחות את החקירה".

לוי מעדיף שלא להסתכן, כהגדרתו, בניחושים ולא מציין מי להערכתו הם חברי הכנסת החשודים. "יש שמועות משמועות שונות. אני לא רוצה להטיל פגם או ספק בחבר כנסת כזה או אחר. אני מניח שכאשר תמוצה החקירה הפרסום ייצא באופן רשמי ומסודר ואל לנו לעסוק בשמועות".

באשר לאפשרות שיהיה מי שיחליט לקבור קריירה פוליטית של אדם בתלונות שווא במשטרה, תלונות שתתפרסמנה ובעקבותיהן יעוטרו העיתונים בכותרות ענק. לוי משוכנע שבכוחה של המשטרה לערוך בירורים מהירים שיהיה בכוחם להפריך טענות שווא. "זה בדיוק תפקידה של המשטרה. מעצם היכרותי את המשטרה לאורך הרבה שנים כניצב ומפקד מחוז ירושלים, יש בה את כוחות להביא חקירה למיצוי במהירות ובמקצועיות ואני סומך ידי על המשטרה שתעשה עבודתה נאמנה".

באשר לקמפיין המאבק בשחיתות מציג חבר הכנסת לוי את אחד העיקרים המובילים של הקמפיין הזה ואומר כי "לא יתכן שח"כ הורשע בעבירה שיש עימה קלון ימצא דרכו חזרה לבית הנבחרים מספר שנים לאחר שישב בבכלא. לא יכול להיות שהוא יהיה נבחר ציבור", אומר לוי ומזכיר בהקשר זה את אריה דרעי אך גם את חבר הכנסת בנימין בן אליעזר שכיום מגובש נגדו כתב אישום.

"כל עבירה שיש עימה קלון, שהיינו עובד ציבור או נבחר ציבור ששלח ידו לקופה הציבורית או כל עבירה אחרת שיש עימה קלון, לא יתכן שימצא דרכו חזרה לבית הנבחרים, לא כראש עיר ולא כמנכ"ל של חברה ממשלתית".

חבר הכנסת לוי נשאל מדוע מפלגתו לא העלתה את ההצעה הזו לפני תקופת הבחירות, תקופה שאולי בה ניתן היה למנף את ההצעה גם מול מפלגות אחרות שכעת חוששות להצטרף למהלך על מנת שלא לחזק את 'יש עתיד'.

לוי משיב ומזכיר כי בימים שקדמו לכהונתו כסגן שר הקים את השדולה למאבק בשחיתות הציבורית ו"כשמוניתי העברתי את ראשות השדולה לחבר הכנסת ניצב בדימוס משה מזרחי שטיפל בעניין וקיים כמה אסיפות למאבק בשחיתות הציבורית. מזרחי הגיש הצעת חוק דומה שנפל בה פגם טכני – צריך למהלך כזה רוב של 61 והשגנו את הרוב הזה, אבל באותה העת לא הייתה נוכחות של 61 ח"כים ולכן החוק נפל טכני והועבר לוועדת חוקה ומשפט בראשותו של חבר הכנסת רותם ושם זה נקבר. נביא למימוש בכנסת הבאה. לא נרפה מהעניין הזה. אנחנו צריכים להיות ישרים ומוסריים".

חבר הכנסת לוי נשאל בהקשר זה אם הוא רואה גם את שתיקתו בעבר של חבר הכנסת הרצוג בחקירתו במשטרה כסממן של שחיתות. לוי מציין כי "גם בראיונות שלי וגם בראיונות של יאיר (לפיד ש"כ) אנחנו מזכירים בכל פעם את אותה שתיקה ששתק יו"ר העבודה, חבר הכנסת הרצוג.

''זו אמנם זכות שניתנה לו בחוק אבל איש ציבור, למרות שלא היה אז איש ציבור אלא מזכיר הממשלה, אבל מקצועו הוא עו"ד והוא יודע מה משמעותה של שתיקה בחקירה, זה שהוא אומר שעכשיו היה חושב אחרת לא מספק אותי. העובדה היא שהוא שתק בחקירה".

לוי נשאל אם לטעמו שתיקה זו הופכת את הרצוג למי שאינו ראוי להיות ראש ממשלה בישראל. לוי אינו ממהר להכריע הכרעה נחרצת שכן "אי אפשר לחוקק חוקים רטרואקטיבית. לכן המורשעים שיושבים כעת בכנסת אי אפשר לעשות איתם כלום". כשנשאל אם מהבחינה הציבורית הרצוג אינו ראוי להנהגה אומר לוי כי אכן "מהבחינה הציבורית יש לכך טעם לפגם". עוד הוא מציג את תמיכתה של מפלגת העבודה בבנימין בן אליעזר לתפקיד נשיא המדינה, מהלך שהוא רואה גם אותו כבעייתי וככזה שיכול היה להביא על מדינת ישראל נשיא נוסף שהיה מורשע בפלילים.

בסוף השיחה עמו התבקש חבר הכנסת לוי להצטרף לפרויקט 'המילה הטובה' ולחלוק מילים טובות לחבר כנסת שאינו איש מפלגתו. לוי בחר בשניים אותם הוא מגדיר כאחד וחצי בשל מיקומו של הראשון שבהם ברשימת מפלגתו, מיקום שלא מבטיח לו כהונה בקדנציה הבאה וזהו חבר הכנסת משה מזרחי אותו הוא מגדיר כ"איש ראוי, לוחם ללא חת בשחיתות" וכמי שהוא עצמו מצוי עמו בקשרי חברות עוד מימיו במשטרה, חברות שנמשכה אל תוך הכנסת.

חבר הכנסת השני שאותו מזכיר לוי לשבח הוא חבר הכנסת יריב לוין "שאיתו היו לי יחסים חבריים. אני מעריך אותו על האיכויות שבו, האיכויות האישיות והיושרה שיש בו. לעיתים לא מסכימים פוליטית אבל בפן האישי יריב לוין הוא איש ראוי".