יצחק הרצוג
יצחק הרצוגצילום: תומר נויברג, פלאש 90

האסטראטג ליאור רוטברט, בעבר דובר מפלגת העבודה וכיום שותף ב'ספוט תקשורת', מנתח ביומן ערוץ 7 את מהלכי הקמפיינים האחרונים של המפלגות, בעיקר בצל דו"ח מבקר המדינה והפרשיות שנקשרו בראש הממשלה ובצל הטענה בליכוד לפיה אנשי הרצוג מסתירים את לבני במכוון.

להערכתו של רוטברט, הסערה סביב דו"ח המבקר תחלוף מבלי להשאיר סימנים רבים מדי ממש כשם שסערת מזר האוויר הכל כך מדוברת תיעלם ותישכח בתוך זמן קצר. "הסערות הללו מספקות לנו עיסוק ליומיים, ניתוחים ופרשיות ובשבוע הבא שתיהן ייעלמו לחלוטין. עניין המבקר השפיע בזעיר אנפין. מי שאהב אותו עוטף אותו ומי היה נגדו יישאר באותו המצב. אין לכך משמעות מבחינת מערכת הבחירות".

עם זאת מעיר רוטברט כי מי שנוטש את נתניהו עושה זאת בתוך גוש הימין ועובר לבית היהודי, לאלי ישי או לכחלון. כשנשאל אם לנטישה כזו אין למעשה אפקט מאוחר יותר לנוכח התנהלותו של נתניהו בקרבות הפנימיים של מחנה הימין והמאמץ שלו לחזק את מפלגתו על חשבון מפלגות כדוגמת הבית היהודי, אומר רוטברט כי אכן נראה שהברית בין הבית היהודי לליכוד מופרת והדבר עשוי להתדרדר.

"הבית היהודי מדבר על בגידה של הליכוד במצביעים, והליכוד מתנהל בתוקפנות כלפי הבית היהודי. זה ויגרום לכך שקולות יעברו לכחלון ואלי ישי. בפעם הקודמת זו הייתה עצה גרועה של פינקלשטיין לתקוף את הבית היהודי וקולות עברו ללפיד", הוא מזכיר ולהערכתו התחזקות ישי כחלון ולפיד מתרחשת בעקבות המאבקים הפנימיים של הליכוד והבית היהודי.

באשר להחלטת הליכוד להתמקד בציפי לבני ולהבליט אותה בניגוד לכוונות מחנה בוז'י להסתיר אותה מעין הציבור, אומר רוטברט כי עובדתית המהלך הזה נכון ומתרחש לאור הצהרתו של ראובן אדלר, המוביל את הקמפיין של לבני ובוז'י, כי הרוטציה הייתה מהלך לא נכון וצריך להסתיר את לבני. לעומת זאת הליכוד מחליט להבליט את נוכחותה. "המצביעים הפוטנציאלים לא אוהבים את ציפי וחושבים שהיא מזיקה וגם מרץ שמים אותה במרכז כי הם מבינים שציפי גורמת לאנשים שלא להצביע לה ונרתעים ממנה". 

באשר לעצם התובנה הזו מציין רוטברט כי "אין ספק שציפי לבני מוכשרת ומרשימה במובנים רבים, אבל עובדתית הציבור בסקרים אומר אחרת – ההתנהלות האישית, האופי היהירות בעייתיים ולכן מרץ והליכוד שמים אותה במתוכנן כמו שהעלמתה על ידי אדלר היא מתוכננת".

רוטברט סבור כי נתניהו שם לו למטרה לנצח בהיבט הפרסונאלי לאחר שברור כי בשאלה ביטחונית ידו על העליונה לעומת הזירה הכלכלית שבה לשמאל יתרון. לדבריו הסוגיה הביטחונית מוסתרת על ידי כל המפלגות למעט הבית היהודי "זה לא תופס וזה לא ממריא".

"נתניהו קובע סדר יום תקשורתי וזה קרה גם בשבוע הקשה הזה. הירידה שלו היא לכל היותר מנדט. זה אומר שהשיח המדיני לא רלוונטי מעבר למה שמתרחש בקונגרס ולשיחות עם האיראנים. בעניינים הללו הוא מצליח לקבע את המשמעויות בעיני הציבור".

"אין פרפורמר כמו נתניהו – כשהוא נואם באנגלית בקונגרס הוא עושה את זה נהדר. המחנה הציוני הלך לסרטונים משעשעים של במי פגע ביבי ומנסים לקחת את הדיון לאפיק הכלכלי. אם זה יישאר בזירה הביטחונית נתניהו ינצח".

בדבריו מביע רוטברט תמיהה לא מבוטלת על התנהלותו של מחנה הרצוג כאשר ביום פרסום דו"ח המבקר ירדו אנשי המחנה הציוני עם ידלין לדרום "זה היה נראה לי הזוי שביום שבו כולם עסוקים בכלכלה הם מדברים בביטחון. במקום לדבר על העניינים הרלוונטיים החברתיים והכלכליים הם פעלו באופן הזה. דווקא כשמתחילים שם לעבוד זה היה נראה מעשה לא הגיוני מבחינת השיח התקשורתי".

רוטברט מציין כי השיח סביב חשיבות גודלה של המפלגה שראשה יומלץ לנשיא לכהונת ראש הממשלה עלתה אמנם על ידי ראש הממשלה כחלק מהיותו נותן הטון בשיח הפוליטי, אך גם להרצוג יש אינטרס דומה. עם זאת הוא מציין כי שאלת הגושים היא המהותית אלא אם כן קיימת מגמה ללכת לממשלת אחדות ביום שאחרי הבחירות. בתרחיש כזה יש אכן ערך לגודלן של המפלגות.

רוטברט מזהה רמז נוסף לכוונה שכזו בהתעקשותו של הרצוג שלא לפסול קטגורית ישיבה משותפת עם נתניהו בממשלה הבאה. "יש אינטרסים שקיימים לפני הבחירות והם ישתנו אחרי הבחירות", הוא אומר ומוסיף קביעה עובדתית: "גוש הימין גדול מהשמאל. אין בכך ספק". עם זאת להערכתו "דברים יכולים להשתנות.

החמישה ימים האחרונים הם הקריטיים. יש 20 מנדטים שנמצאים על הגדר והסוקרים לא יודעים למקם אותם, אם כי בדרך כלל הם נשארים בגוש".