
סוכנות הידיעות אי-פי מדווחת כי על פי הטיוטה של הסכם המסגרת בין איראן למעצמות, איראן תתחייב להפחית כ-40% מכמות הצנטריפוגות שברשותם למשך עשור, ובתמורה תזכה להקלה בסנקציות.
על פי הדיווח, איראן תגביל את מספר הצנטריפוגות ל-6,000. נזכיר כי בשיחות קודמות בין הצדדים עמד מספר הצנטריפוגות שאיראן תצטרך להגביל על 6,500.
במקביל לדיווח, בכיר במחלקת המדינה האמריקנית הכחיש כי קיימת טיוטה של הסכם המסגרת בין איראן למעצמות. "העניינים הבסיסיים הנוגעים להסכם המסגרת עדיין נידונים", אמר הבכיר לסוכנות הידיעות רויטרס.
בשבוע שעבר אישרו חברי הפרלמנט האיראני הצעת החלטה המחזקת את עמדת המשטר במדיניותו בנושא המו"מ על הסכם בסוגית הגרעין עם המעצמות.
ההחלטה כוללת שלושה סעיפים:
- הסרת כל הסנקציות נגד איראן באמצעות מועצת הביטחון של האו"ם כדי לאפשר את יישום ההסכם בנושא הגרעין.
- שמירה על התשתית הגרעינית של איראן וזכויותיו בהתאם לסעיף 4 של האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT).
- במקרה של הפרת אחת ההתחייבויות של ההסכם ייחשב מבוטל ותחודש העשרת האורניום לרמה הנדרשת בהתאם לצרכים של איראן.
עמדה זו מבטאת ניסיון לחץ נוסף של איראן על ארה"ב והמעצמות לאשר את מתווה ההסכם המתגבש תוך הבהרה, שאין חלופה להסכם זה, שכן בלעדיו איראן תאיץ את הפיתוח הגרעיני.
בכל מקרה, איראן אינה מוכנה לוותר על תשתיתה הגרעינית הקיימת. ההסכם עימה בנושא הגרעין מוגבל בזמן והסעיף העיקרי בו הינו הסרה מוחלטת של הסנקציות תמורת "הקפאת" הפיתוח הגרעיני. מתנגדי ההסכם טוענים, כי הסרת הסנקציות תאפשר לאיראן לקדם את פיתוח הגרעין ואת תהליך ההתעצמות הצבאית שלה.