]] מריחות הפריחה של השבועות האחרונים הולכים אנו הפעם בעקבות ניחוח היין. חגי ישראל משופעים ביין. חג פורים וחג הפסח מביאים לפתחנו כמויות גדולות של יין. כל אחד וטעמו, כל אחד והיין הערב לחיכו. מבין יקבי הבוטיק ( יקב המייצר עד 100,000 בקבוקים לשנה בעבודה ידנית ולא תעשייתית ) תרנו עבורכם אחר 4 יצרני יין , אחר יקבים חדשים ומיוחדים המביאים את ניחוח היין היישר מהכרם. סיור ממכר ולא משכר. בברכת יעקב מוזכר גידול היין " אסרי לגפן עירה ולשרקה בני אתונו, כבש ביין לבושו ובדם ענבים סותה" ( בראשית מ"ט) . האזור ההררי בארץ ישראל ידוע משכבר הימים כאזור מועדף לגידול ענבים ויצור יין איכותי. בהרי יהודה, הכרמל ורמת הגולן מצויים תנאים טופוגרפיים מתאימים וגתות עתיקות רבות, מעידות על היסטוריית היין במקום. באחת הגבעות, בהרי יהודה מצאו החוקרים גת משוכללת המעידה שכבר לפני אלפיים שנה היה מי שייצר כאן יין בכמות מסחרית. כשמרימים את המבט ממשטח הדריכה ומבור השיקוע החצובים בסלע, נראים הכרמים בעמקים שבין הגבעות הירוקות בימים אלו בצורה נפלאה. יקבים רבים הוקמו במקומות אלו ,האזור מתפתח במהירות והפך זה מכבר ל"דרך היין" הישראלית. את סיור היין הכשר נחל במקום הגבוה ביותר בסיור, ביקב "גוש עציון". סיפור היקב הוא סיפורו של איש אחד, שרגא רוזנברג , מנהל בית אבות בעברו שבשנת 94 החל לייצר כתחביב שיכר וליקר מפירות הפטל השחור שגדל אצלו בבית. בהדרגה רכש ציוד ומעבדה והחל להפיק יין מענבים שנבצרו על ידי בני המשפחה. את הין נהג ליישן בחביות עץ אלון קטנות שהובאו על ידי חבר מחו"ל. באזור היקב נטועים כיום 150 דונם גפני יין. הכרם ממוקם בגובה של 800-950 מטר והגפנים גדלים על אדמת גיר לבנה המניבה ענבי קברנה סובניון, מרלו, שירז, פינו -נואר שרדונה וריזלינג לבן קברנה סוביניון ומרלו.בשל האקלים הקר מתבצע הבציר באמצע אוקטובר ולעיתים נמשך עד נובמבר , הרבה מעבר לזמן הבציר המקובל בארץ ישראל. במרכז המבקרים, המצוי בצומת גוש עציון אפשר לצפות בתהליך הפקת היין, לטעום ולרכוש את יינות היקב. ממרומי הרי גוש עציון נרד לקיבוץ צרעה, הסמוך לבית-שמש. היין נקרא על שם העיר המקראית המוכרת מסיפור שמשון: "ויהי איש אחד מצרעה ממשפחת הדני ושמו מנוח ואשתו עקרה ולא ילדה...." היקב הממוקם בקיבוץ הוא פרי מאמציו של איש אחד המשוגע לדבר , יינן ואגרונום במקצועו ושמו רוני ג'יימס. ג'יימס מעורב בכל תהליכי הגידול בכרמים והוא מלווה אותם מתחילתם ועד סופם. הייקב נוסד ב1993- והיקף הייצור שלו עומד על 50000 בקבוקים בשנה. לצורך הביקור ביקב הבא "יקב קסטל" נעלה הפעם לירושלים בכביש בית שמש- מעוז ציון, כביש המתחיל מול מושב אשתאול. יקב הבוטיק קסטל הוקם ע"י אלי בן זקן בפאתי מושב רמת רזיאל ,בתחילת שנות התשעים. היין הראשון, בכמות של 50 ארגזים, יצא משערי היקב ב- 1992. היקב הלך וגדל והחל לקבל שבחים רבים ממומחי יין ברחבי העולם. את יינות האיכות מייצר צוות היקב מענבים הנבצרים בכרם המשפחתי הנמצא סמוך ליקב. מרתף היין הגדול של היקב ובו למעלה מ- 500 חביות עץ אלון צרפתיות אשר בהן מתיישנים יינותיו, נחשב כמרתף היפה ביותר בישראל, ומזה שנים שיינות יקב הבוטיק הזה נמצאים בראש רשימת יינות האיכות הישראלים. היקב נבחר כאחד ממאה היקבים הטובים בעולם ע"י מגזין היין "דיקנטר" הבריטי. אלי בן זקן, הבעלים ויינן קסטל, ביקש להוכיח שיש יין ישראלי מצוין המסוגל להתחרות עם יינות איכותיים מכל מקום אחר בעולם. כפטריוט אוהב ישראל, רצה בן זקן להגיע ולחשוף את יצירותיו ליהודים רבים ממקומות שונים בעולם ובכך להוכיח שישראל היא ארץ עשירת תרבות יין ולשפר תדמיתה בעולם.הבציר בכרמים נעשה בצורה ידנית בארגזים קטנים על מנת למונע לחץ ותסיסה מוקדמת. ייחודו של יקב קסטל הוא באיכות הענב. בעוד שהצפיפות הנטיעה בארץ ובעולם היא של 220 גפנים לדונם המניבות כ-2000 ק"ג ענבים הצפיפות בכרם קסטל נעה בין 450-700 גפנים לדונם המניבות כ-800 ק"ג בלבד לדונם אך איכותם גבוה במיוחד . ואי אפשר לערוך טיול יין בלי מושבת הברון רוטשילד זיכרון יעקב וסביבתה. סיפורו של יונתן תשבי, איש זכרון יעקב הוא חלק מסיפורה של תעשיית היין בארץ. סבו שהגיע ארצה בשלהי המאה ה-19 התיישב בשפיה ( סמוך לזכרון )והחל בגידול ענבים ליקב הברון. השנים עברו, שטחי הכרם גדלו ותעשיית היין פרחה ושיגשגה. יקבי הברון הפכו למותג בזכרון,בינימינה, יקבי כרמל מזרחי בראשון לציון והרשימה ארוכה. אבל משפחת תשבי,שלא רצתה להיות חלק מהעסק התעשייתי הזה החלה לייצר יין בעצמה. ומנין השם תשב"י? יום אחד מגיע לבית המשפחה בשפיה של אותם הימים המשורר חיים נחמן ביאליק. סיור קצר בכרם מניב שם חדש למשפחה העוסקת בגידול ענבי יין.לא עוד שם גלותי יקרא לכם פוסק ביאליק מעתה תקראה המשפחה תשב"י לאמור " תושב שפיה בארץ ישראל." הכרם שנמצא בגובה של 800 – 950 מטר, באקלים יבש וקריר על אדמת גיר עונה על כל דרישות ה"טרואר", (סוג קרקע, ניקוז האדמה, יחסי חום וקור, יום ולילה ועוד) .כל אלו יובילו לצבע היין, ליציבות טעמים גם זמן רב אחרי הפתיחה והמזיגה וכמובן לאיכות היין היקב, שיינות משלו צורפו רק לאחרונה לרשימת היינות בניו יורק. היקבים פתוח למבקרים בתיאום מראש .רק זכרו שמי שנוהג בדרך חזרה , שלא יטעם מהיינות הנהדרים הללו. איך מגיעים ומתאמים? יקב גוש עציון – צומת גוש עציון מול תחנת הדלק 02-9309220 . יקב צרעה- כביש 38 מעט אחרי הכניסה לבית שמש ממשיכים דרומה – קיבוץ צרעה 029998261 יקב קסטל – מושב רמת רזיאל 02-5342249 יקב תשבי- כביש בינימינה – זכרון יעקב 04-6380434