]] הדרך המתפתלת העולה למרום הגליל היא אחת הדרכים היפות בארץ. הכול מסביב ירוק, האוויר צלול ואפילו בצהרי היום, הבל האדים העולה מימת הכנרת הנשקפת מעבר לרכסי ההרים לא מקלקל את הראות הנפלאה ואת יופיו של האזור. בימי הקיץ, כשהלחות המעיקה שוטפת כל חלקה טובה ברחבי הארץ, בהרי הגליל הכול נראה אחרת. כמעט בכל פינה בה נוסעים ניבטות שורות ארוכות של כרמים מרהיבים. בין פיתולי הנוף, כאשר נראה כי זמן העולם עומד מלכת, נמצאים יקבים המייצרים יין כשר ואיכותי ביתי (יקבי בוטיק, המייצרים כמה עשרות אלפים בודדים בשנה) ומאות צימרים הטובלים במטעים עמוסים בפרי הקיץ הבשל והעסיסי. תוסיפו לכך את השקט והשלוה האין סופית, ותקבלו טיול וחופשה אמיתית. לא צריך בכלל לחשוב על חו"ל . הכול כאן קרוב, זמין ואיכותי. בלי הדוחק של נמלי התעופה, בלי העומסים בכבישי החוף והמרכז. טיול בין יקבים (כולם כשרים), מסעדה והמון אוירה. תחילה לבוסתן הרימונים . לא הרחק ממושב דלתון (שאל היקב שלו נגיע עוד מעט) בתוך נוף עוצר נשימה, ממוקם לו יקב יחיד מסוגו בעולם, יקב רימון. מתברר שגם מרימונים אפשר לייצר שיכר. (ברכתו שהכל). הכול החל כשגבי ואבי נחמיאס, אב ובן דור שלישי של חקלאים בני מייסדי מושב כרם בן זימרה החליטו לגדל זן מיוחד של רימון למאכל. בתום שלוש שנות עורלה התגלה זן הרימונים שניטע כבעל צבע אדום- ארגמן עז, בעל ריכוז גבוה ביותר של ויטמינים מכול הסוגים. בבדיקות שנערכו במעבדה נתגלה כי זן זה מתאים לייצור יינות איכותיים במיוחד. מומחים גילו בו כמויות גבוהות במיוחד של נוגדי חמצון. את השיכר מייצרים מגרעיני הרימונים המרוסקים והמותססים בעזרת שמרי יין. ביקב, שני סוגי שיכר: שיכר רימונים יבש ושיכר רימונים מתוק המועשר בכוהל רימונים המזוקק ביקב ממיץ הרימונים. אלו הם שני משקאות מרעננים בצבע אדום כהה, שיכולים להוות תוספת לארוחה בשרית ממש כפי שעושים היינות האדומים. (טל' 050-8848635) איך מגיעים? נוסעים בכביש 886. מעט לפני כרם בן זמרה פונים ימינה לפי השילוט יקב רימון. לא הרחק משם, במושב הסמוך דלתון, ממוקם יקב העונה לשם המקום דלתון . יקב הממוקם במרום הגליל וחונך בימים אלו מרכז מבקרים חדש. המרכז החדש משתרע על פני 200 מטר מרובע, ממוקם במבנה עץ מפואר המשדר בעיצובו אווירה גלילית מקורית. במרכז המבקרים נבנה אולם אירוח, המאפשר לקיים אירועים ל- 120 איש (סדנאות, ארוחות מפגשים ואירועים משפחתיים) באווירה גלילית בנוף עוצר נשימה. המבנה החדש מצויד בשני מטבחים – חלבי ובשרי (כשרים כמובן), כאשר ניתן להזמין מראש ארוחות חלביות או בשריות גליליות. בנוסף, ניתן למצוא במקום קיר יין מפואר בו מוצגים ונמכרים כל יינות דלתון וחנות בה נמכרים מוצרים איכותיים כגון: סבון של פעם, שוקולדים של מקס ברנר, עוגות ועוגיות של בן עמי, מגוון גבינות של עין כמונים וברקנית, קוסמטיקה טבעונית, שמני זית איכותיים מאזור הגליל וכדומה... במקום כר דשא רחב, שולחנות וספסלים ארוחות בשריות וחלביות, סיורים לקבוצות ולבודדים הכוללים הסבר על היקב, אופן פעולתו, הסבר על הליכי הייצור תוך סיור במתקני היקב ולאורך קו הייצור וטעימות במרכז המבקרים אחת לחודש נערכים כאן , 3 ימים של חווית יין גלילית – הכוללים סיור ביקב, הרצאות בנושא יין, ארוחות, סדנאות בישול וסיורים ביקבים באזור כרם בן-זמרה ובמוזיאון הצ'רקסי בריחנייה. טלפון: 6987683- 04 שלוחה 3. איך מגיעים? נוסעים בכביש 886 עד לאזור התעשיה דלתון . נחזור בדרך היורדת לצפת ונפנה לפי השילוט לכיוון ביריה. שם תמצאו את יקב ביריה . היקב הוקם ע"י ד"ר משה פורת (אורטופד מנתח במקצועו) ואישתו, חיה (מגיסטר ברוקחות), בישוב ביריה, הסמוכה לצפת. ד"ר פורת, החובש כיפה גדולה לראשו, עבד קרוב למחצית משנות חייו באיטליה וגרמניה, שם התוודע לתרבות היין. עוד בחו"ל פיתח לעצמו קריירה אמנותית ועסק בייצור חפצי יודאיקה ותכשיטים ייחודים ממתכות כמו טיטניום, כסף וזהב. 5 שנים עוסקים בני הזוג פורת בייצור יין ולפני שנתיים הם הקימו יקב בוטיק עם מעבדה צמודה במרתף ביתם שבביריה. היינות מתיישנים בחביות עץ אלון משובח והיין מיוצר בצורה ידנית מן הבציר ועד לבקבוק והדבקת התוויות. איך מגיעים: לבאים מכוון מירון, נוסעים עד צומת עין זיתים, פונים שמאלה ומיד ימינה לביריה, לאחר כ-2 ק"מ בהצטלבות הראשונה שמאלה (כיוון בת יער, עמוקה), לאחר כ 50 מ' שוב שמאלה, הבית הרביעי מצד ימין. (טלפון052-5405223) דרומה משם במושב מירון ממוקם יקב ונחוצקר . זהו הינו יקב משפחתי שהוקם בשנת 2003 ע"י משפחת ונחוצקר. הענבים המעובדים ביקב הינם ענבים הגדלים בכרם המשפחתי שגילו כ - 10 שנים. חמש שנים עוסקים בני משפחת ונחוצקר בייצור יין ולפני שנתיים הם הקימו יקב משפחתי קטן הכולל מעבדה צמודה לבדיקת איכויות היין.היין לא עובר סינון או בישול ומעובד בשיטות המסורתיות של "העולם הישן" במינימום התערבות מכנית או כימית בתהליך הייצור.היינות מתיישנים בחביות עץ אלון צרפתיות משובחות, היין עובר תהליך טיפול אישי ואוהב החל מהבציר,הפרדת השדרות מהענבים, התסיסה, שפיה, בדיקות איכות, אחסנה ובקבוק. איך מגיעים? נוסעים עד הכניסה הראשונה למושב מירון, פונים שמאלה ומיד שמאלה בכיכר, לאחר כ 150 מ' - הבית הראשון מצד שמאל. טלפון .04-6989063 אחרי שהתבשמנו בריחות ובטעמי היין, נכנס למכונית ( נוהג מי שלא שותה ) וניסע עוד כברת דרך קצרה עד למושב ספסופא . מה זה ספסופא? גם אני שאלתי . מיד התשובה.במושב 500 תושבים המתפרנסים מחקלאות. הוא נוסד בשנת 1949 על ידי עולים מבולגריה, ויושב אח"כ בידי עולים מתימן , מרוקו ותוניס. המושב נקרא על שם העיירה התלמודית ספסופה. פירוש השם : אזור שפירותיו אפילים – מאחרים להבשיל, כתוצאה מהאקלים בסביבה, מזג אויר קר באזור רמה גבוהה. כך גם ענבי היין באזור, יחסית לשאר חלקי הארץ ,בספסופה בוצרים את הענבים מאוחר. במושב מספר סוגי קרקע: אדמת סיד, טרה רוסה ואדמה וולקאנית. כרמי יקב סיפסף נטועים ברמת דלתון, באדמה וולקאנית בגובה של כ-850 מ', על הר כותר וכרם נוסף נמצא בגובה 750 מ', למרגלות הר מירון . גיל הכרמים הוא: 9 שנים ו-12 שנים לכרם בהר כותר. ספסופא, מסתבר, הינו גם סוג של תאנים המבשילות מאוחר,בשלהי הסתיו. אבל אנחנו באנו לעסקי יין הפעם. בלב המושב הקים אריק אלבז את יקב סיפסף. טלפון : 067-498928 ואחרי יין טוב, ולפני שיצא סוד, נגלה לכם סוד אמיתי. אל מול נופי הכנרת המרהיבים, נחנכה השבוע מסעדה כשרה ומיוחדת שמטעמיה מבוססים גם על היינות הכשרים היוצרים בגליל (אלה שבהם ביקרנו). במושב לבנים (וידוי אישי-עד שהגעתי לכאן לא שמעתי על המקום ) המצוי סמוך לקיבוץ חוקוק הקים השף אילן רוברג מסעדה משפחתית ייחודית. למגלות מצוק הארבל , יושבים על המרפסת וטועמים אוכל ישראלי ים תיכוני "עם נגיעות מהעולם" כפי שמסביר אילן השף. למצוא מקום כשר, שומר שבת, הייתה משימה לא קלה. משמצאנו, הבאנו את הבשורה גם לכם. 04-6715656 . איך מגיעים? נוסעים בכביש המוביל לכיוון מגדל במערב הכנרת. פונים לכיוון חוקוק ומשם ללבנים.