תחילת בנייתו של המשכן, המופיעה בפרשת השבוע, לוקחת אותנו אל מחוזות נידחים ורחוקים, אל אחת הקהילות היהודיות העתיקות בעולם – קהילת יהדות קוצ'ין שהתיישבה במושב נבטים והביאה עימה את מקדש המעט שלהם כמעט כפי שהיה בארצם הרחוקה.
אז הבא ניקח את המשפחה וניסע בדרך דרומה, אל אחת הקהילות היהודיות העתיקות בעולם- קהילת יהדות קוצ'ין שמקום מושבם היה חוף מלאבאר שבדרום מערב הודו.
ערב העלייה לישראל מנתה הקהילה המפוארת הזו 2800 נפש בלבד. היו אלו ימי ראשית שנות החמישים כאשר זקני העדה מחליטים בעצת נציגי הסוכנות היהודית לעלות ארצה ולקבוע בה את ביתם החדש. אמרו ועשו. ארזו את מיטלטליהם המועטים, צררו פת ומים והחלו בהכנות לעלייה לארץ. על פי המסורת הם הגיעו למלאבאר בתקופתו של שלמה המלך הגיעו כסוחרים והשתקעו במקום.
אבל מורשת היא מורשת ועולי קוצ'ין החליטו לקחת עימם, מלבד כמה פריטים אישיים, גם חלקים מבית הכנסת המפואר שהיה במקום מושבם בהודו. כל משפחה נטלה עמה חלק מסויים והעתק מדוייק של בית הכנסת היפפה הזה הוקם במושב נבטים מקום מגורם של בני העדה בישראל.
המושב עצמו, נוסד תחילה בשנת 1946 במסגרת יישוב "11 הנקודות" בנגב במוצאי יום הכיפורים תש"ז. אז ילדים, בלילה אחד עלו על הקרקע אחד עשר יישובים ובהם גם נבטים. במלחמת העצמאות היה המושב במצור ונותק, אך החזיק מעמד הודות לאספקה שהונצחה מהאויר. לאחר המלחמה התפרק המושב ויושב מחדש בשנת 1954 על ידי אותם עולים מקוצי'ן שבהודו.
יהודי קוצי'ן התעניינו בציונות מראשית דרכה, אך התחברו לזרם הציוני רק במלחמת העולם השניה. כדי לממן את עלייתם ארצה נאלצו הקוצ'ינים למכור את מרבית רכושם וכך מימנו הם את הוצאות העליה. במוזיאון במושב נבטים סרט וידאו המתאר את תולדות הקהילה, תערוכת קבע ובה פריטים מקוריים מהלבוש ומהמנהגים היהודים באזור קוצ'ין כמו חתונה שאורכת אגב, שלושה שבועות ובה החתן מקדש את הכלה) שמחת תורה ומטבח. הביקור מלווה בהדרכה מקצועית צמודה והוא שווה כל רגע. עוד ביישוב. גלריית "שילובים" - גלריה ייחודית ומדהימה ביופייה, עבודת קרמיקה וברזל. בגלריה מוצגים ייחודיים קוצ'יניים, חממת הורדים של משפחת שני: "ורדים ברמה" - היישר מהחממה. אם לא די ורוצים להישאר ללינה במושב (זו כנראה חויה לראות את בני העדה הזו בחגיהם) ,חנה ודניאל פתחו עבורכם צימרים יפיפיים בבניה ייחודית (ניתן להזמין ארוחת בוקר קוצ'ינית).
איך מגיעים? נוסעים עד לבאר שבע בצומת היציאה הדרומית מהעיר בואך דימונה עולים על כביש 25 . כעבור 10 ק"מ מצד שמאל מושב נבטים. טל לפרטים. 6238299-08.
