שפע הטעמים, הריחות והמראות הניבטים מאזור הכנרת ועמק הירדן מוסיפים את הטעם המיוחד לאזור המרהיב הזה. הגשמים שירדו בתחילת השבוע הרוו מעט את האדמה ובאווירה החורפית נכללים בימים אלו גם קדירות מהבילות מול מראות מרהיבים של הרים בערפילים ומאפי תמרים זהובים מול כינרת צבועה באין ספור צבעים אפורים וכחולים.



באזור יפהפה זה הוקמו בשנים האחרונות מסעדות ובתי קפה כשרים, מרכזי מבקרים חקלאיים ואתרי שיחזור משכבר הימים, בהם מתקיים בתקופה פסטיבל "טעם כנרת" ביוזמת עמותת התיירות סובב כנרת.



פסטיבל "טעם כנרת" מספר את סיפורם של בני הדור שהכנרת, נופיה וגידוליה הם ההשראה למטבח הייחודי להם, למקום וליצירת חייהם. בני הדור שני ושלישי לראשוני המתיישבים, כמו אלו בגשר, בבוסתן לבונה, בעין גב ובלבנים חוזרים ומזרימים אנרגיה וחיוניות בבתי הקפה, המסעדות והביסטרו-בכל שעות היום והלילה.



במסעדות מסביב לכנרת תוגשנה שפע של מנות שמחברות בין דגת הכנרת ומסורות בישול מקומיות: מארוחות תחת עצי פרי אקזוטיים ב"בוסתן לבונה" ובמלון כינר, בחצר ראשונים בדגניה א' יתקיימו סיורים בדגש קולינרי המספרים את סיפורי המתיישבים, ב"אגדת לחם" בחצר גשר הישנה תנור הלבנים העתיק ישמש את המשתתפים בסדנאות האפייה, בעין גב תתקיים תצוגת דיג רשתות ואכילת סרדינים טריים על המזח, ב"גליתא" עורכים סדנאות שוקולד,ב"תמרים פלוס" בקיבוץ כנרת מציעים מבחר מבצעים של אחד ועוד אחד ממבחר מטעמי המקום,במסעדת "דקס" מציעים למטיילים נתחי טלה בקר וברווז משובחים, כשרים למהדרין,על מצעי מדורות ענק מחמישה סוגי עצים ובהם הזית, השקד, המנדרינה והאקליפטוס בהשראה תנכ"ית, מושטים בגינת ה"פגודה", ובמלון "כינר" הטיש הגדול של משה להב יהווה סיבה להגשת הרינג קיגל ומעדנים מזרח אירופיים.



לכל אורכו של הפסטיבל בשעות היום והלילה משולבים סיורים רבים המתאימים לכל בני המשפחה: בחצר כנרת, המושבה ובקבוצת כנרת, בחצר ראשונים ובבוסתן לבונה, בסיורי נ.פ.ש באשדות יעקב איחוד, בפארק הירדן ובחירבת צידא, בגשרי הירדן והכל ברוח המקום הטעם והאוירה.



"אגדת לחם" בגשר הישנה



את הסיור הפעם נערוך מדרום לצפון ואותו נפתח באתר גשר הישנה ובאגדת לחם. ריח המאפים הטריים הנאפים במקום לנגד עיני המבקרים, עולה כבר למרחוק. זהו בית מאפה הממוקם בלב חצר גשר הישנה שבקיבוץ גשר. לייצור המאפים במקום משמש תנור שנבנה עוד בשנת 1924, ושימש את פנחס רוטנברג ועובדי תחנת הכח נהריים הסמוכה לגשר. את התנור מחממים פעם אחת ביום למשך שעה, ואבני השמות העוטפות אותו שומרות על החום לאורך זמן רב. בבוקר, כשהחום גבוה אופים בו לחמים, ואילו אחר הצהרים יורדות מעט הטמפרטורות ואפשר לאפות בו עוגיות בלי שישרפו. כל המאפים במקום, לחמים (בננה, בטטה, זיתים) שעשויים ברובם קמח מלא, וכן עוגות ועוגיות, נאפים בידיה האמונות, ובאהבה רבה. במסגרת פסטיבל האוכל יתקיימו בבית המאפה סדנאות אפייה להורים ולילדים שילמדו להכין בין היתר פוקאצ'ות ופיצות, ובסופן יזכו לאכול את פרי עמלם. "אגדת-לחם", חוויית נהריים בגשר הישנה; טל': 04-6752685



אבל חכו רגע. לפני שאוכלים ואופים רדו בתיאום מראש, עם הנהלת האתר לערוץ הירדן, במקום שעברה דרך עתיקה, שחייבה את חציית הנהר בגשרים. הגשר הקדום שנמצא במקום שופץ בתקופות הצלבנית והממלוכית. בתקופה עות'מאנית נוסף "גשר הרכבת", בן חמש קשתות, שלידו הוקמה תחנת הרכבת הנמוכה ביותר בעולם (247 מטר מתחת פני הים).ב- 1989 החלו עבודות השיקום של המקום ביוזמת המועצה לשימור אתרים. האתר נחנך ב-1992. במרכז החצר שוחזר בונקר. חדר האוכל הישן הפך למוזיאון ובו מוצג חזיון אור-קולי שמספר את תולדות המקום.



תיירות באפיקים



אני בדרכנו צפונה. נכנסים לקבוץ אפיקים "הוא נקרא כך" אומרת סימי לב מנהלת אתרי התיירות במקום "כי הוא מצוי בין שני נהרות ירמוך וירדן". בבית יוצר קטן למוזאיקה ומוצריה, אותו מנהלת שרין בת הקיבוץ, ניתן ליצור בתוך פרק זמן קצר משהו לכל המשפחה. בסטודיו של האמנית אסתי חרמון, שעושה שימוש ביצירותיה בחומרים ממוחזרים. אפשר למצוא רהיטי קרטון, עבודות מעיסת נייר, צעיפים, אהילים, קופסאות ועוד. חרמון מעבירה סדנאות אמנות וגם מציעה את עבודותיה למכירה. טלפונים: 04-6754213, 050-733082 .במקום כמה אפשרויות תיירותיות נוספות אותן צריך לתאם מראש. ואפוא אוכלים משהו כשר? "בטעם אפיקים" מסעדת תיירות כשרה, מטופחת וממוזגת. עד 400 מקומות ישיבה. אפשרות להגשה או לשירות עצמי.



עוגתא בכנרת



בתוף קיבוץ כנרת פתח דודו את בית הקפה והקונדיטוריה עוגתא. מקום נפלא. מאפים הנאפים מול עיניכם, טריים ומדיפים ריח טוב והעיקר כשר. טל. 052-2665835.



מטרים ספורים משם, בחנות "תמרים פלוס" תוכלו למצוא את מיטב המטעמים העשויים מתמרים. אנחנו הרי בארץ התמרים. בימים אלו של טעם כנרת מבצעים מיוחדים וטובים לרוכשים.במקום מטעמים מגוונים כמו ריבת קוקוס ,תפוחים ותמרים ועוד. אל מגע השוקולד בגליתא שבקיבוץ דגניה נגיע תוך דקות אחדות. גליתא, בת דגניה הקימה בינות לרפת ולבנייני קיבוץ את בית השוקולד. סרט מרתק ללא תשלום על דרכו של השוקולד מיערות אפריקה עד למדפי החנויות מחכה לכולם. סיור במקום וסדנת שוקולד ינעימו וימתיקו את כל הפוקדים את הכנרת.054-7731951



עין גב



מכאן נצא לטיול מקיף ועשיר בין בטעמים ובין במראות את אגם הכנרת.כאשר נוסעים בכביש הראשי העוקף את הכנרת מדרום נכנס לקיבוץ עין גב החוגג 70 שנה להקמתו. כדי להכיר את אורחות החיים בקבוץ ואת אשר עבר עליו, נעלה מבוגרים וילדים, לרכבת הקטנה הסובבת בתי המשק אל מול נופי הגולן שפעם איימו על תושביו. ההדרכה הקולית עושה את ההסבר לנוח, מוסיקלי ומעניין.כל קטע דרך מתחלף ההסבר לפי המקום אליו מגיעים ודרכו עוברים.ליד בנין הבטון הגבוה עצירה. כאן הופך להיות ההסבר אישי מחבר הקבוץ יוסי בריל. מסתבר שהמנגינה המוכרת הנשמעת ברקע, "הכל פתוח" חוברה בדיוק על המקום הזה.



חולפים דרך מטעי הבננות, מציצים דרך אבני הבזלת ששימשו את הדייגים לקשירת סירותיהם ומגיעים חזרה לנקודת ההתחלה, שם ממוקמת מסעדת הדגים המפורסמת. מאחורי הדלפק עומד המשגיח ועובד כמו כולם. חיי הקיבוץ ניכרים בכל פינה. כולם עובדים.



מנהל המסעדה, אבי, מספר על כמות של 170,000 דגים המוגשים כאן, הכל מפרי המקום.המקום כשר, הדגים טריים וכל מה שנדרש מאיתנו הוא רק לאוכלם. ממול נשקפים מי הכנרת התכולים בינות לעצי הדקל התמירים. מי שרוצה יכול גם לעלות לספינת הטיולים ולהצטרף בתיאום מוקדם לשיט- דיג. גם שטים וגם דגים עם דייגי הכנרת את הדגה הרבה המצויה בו. טלפונים לתיאום: עין גב 04-6659800.



הטיש הגדול בכינר



בצפונה של הכנרת, כרבע שעה נסיעה מעין גב צפונה, ממוקם מלון כינר. במסגרת הפסטיבל מתקיימת שבת נוספת מסדרת "כינור לנפש" שבת שכולה גסטרונומית. זה מתחיל בליל חמישי בטיש הגדול עם משה להב, ממשיך בסדנאות וסיורים ביום שישי, נכנס לשבת שכולה מוסיקה ואוכל עם אמא של דודו פישר ותזמורת. 6738822 - 04



בוסתן לבונה



הרחק מבית הכנסת העתיק של כפר נחום, בכביש העוקף את הכנרת (כביש 87), במקום שהיה עד לפני מספר שנים אדמת בור שלא ניתן היה לעבד אותה בשל תנאי הקרקע הקשים החליטו בני משפחת לישנסקי תושבי אלמגור הסמוכה לעשות מעשה. עשרות סוגי עצי פרי הובאו לכאן מכל קצווי תבל והתוצאה לא איחרה לבוא. בוסתן פורח המדיף ריחות טובים מגלגל תחתיו סיפורים עסיסיים (כמו הפירות) ואפשר אפילו לקנח בסעודה כשרה. אחרי תצפית לעבר אגם הכנרת, אנו יוצאים למסע בין 150 מינים שונים של עצי פרי מיוחדים מכל רחבי העולם, וביניהם: תפוח מים, פיטאיה, תות פקיסטני ותפוז הקופים, זאת בצד פירות מוכרים קצת יותר כמו אננס, פטל, פסיפלורה וליצ'י. בעל הגן, יוסי לישנסקי, (אביו של שמעון) מדריך את הקבוצות שמגיעות למקום בינות לעצי הפרי הלא מוכרים. במהלך הסיור אפשר לקטוף מתנובת העצים ולטעום מהפירות הלא מוכרים. באמצע הבוסתן אבן שהייתה למעשה המצבה הראשונה שהוקמה לזכרו של הסבא בראשון לציון. את האבן העבירו לכאן אחרי שלישנסקי הי"ד נטמן בהר הרצל. את סיפורה של המשפחה עטורת המופת הזו, תשמעו במקום. לא הרחק מהאבן,מבשילות בימים אלו בננות. אבל אם תגיעו למקום לא תכירום כלל ועיקר. צבעם של הבננות הללו כחול. את סיפורם נשאיר לשישי.בסוף הסיור זוכים לטעום גם גלידות ומיצים טבעיים, המופקים מיבול העצים שבגן ומיוצרים על ידי בני משפחת לשינסקי בעצמם. "בוסתן לבונה", מושב אלמגור. מחיר הסיור 40 שקל לאדם, בתיאום מראש 052-5385757.



דקס ופגודה- לאוהבי האוכל



משם למתחם הלידו. סמוך למעגן בו עוגנות 4 ספינות הלידו במסעדת "דקס" מציעים למטיילים נתחי טלה בקר וברווז משובחים, כשרים למהדרין על מצעי מדורות ענק מחמישה סוגי עצים ובהם הזית, השקד, המנדרינה והאקליפטוס. הכל בהשראה תנכ"ית. המלצר מגיע עם נתח הבשר, מוציא אותו מהשיפוד, חותך אותו לעיניי הסועדים, מוזג רטבים על הגריל ועליהם את הבשר.

בחוץ על המרפסת המדהימה (הדקס בלשון העם) יושבים, נהנים מהטעם, מהנוף ואם נותרו לכם כמה פרוטות אל תחמיצו את הקינוח העשוי מתפוחי עץ וסוגי גלידה שונים. טל': 6792564-04, 6721538-04



לצידה של הדקס במסעדת הפגודה הכשרה, מבחר מאכלי דגים, מרק קוקוס עם בשר ( איזה שילוב מעניין) מושטים שרק עכשיו ניצודו ברשת מוכנים ומתובלים בשפע תבלינים אסיאתיים שאוזרחו בגינת ה"פגודה". טל. 04-6725513

ואחרי הארוחה הכפולה משהו לנפש.



קברו של הרמב"ם



מהלך פסיעות אחדות ממרכזה של טבריה ציון קברם של הרמב"ם, רבי יוחנן בן זכאי, השל"ה הקדוש ועוד.

טבריה, שנקראה על שמו של הקיסר טיבריוס, הפכה במרוצת השנים למקום מושבם של תלמידי חכמים רבים ואף למקום קבורתם. המפורסמים בהם :ר' מאיר בעל הנס, הקבור במבואותיה הדרומיים של העיר ושהעלייה לקברו נהוגה ביום י"ד באייר; ר' עקיבא והרמב"ם (שמת במצרים ב- 1206 ועצמותיו הועלו לטבריה) ואביו ר' מימון; ר' אמי ור' אסי; ר' חייא ובניו; הרמח"ל (ר' משה חיים לוצאטו); ור' יהושע הלוי הורויץ (מחבר ספר השל"ה - שני לוחות הברית).



המפורסם בציוני הקברים בעיר הוא קבר הרמב"ם. במרכז חלקת הקבר ציון קברו של נכדו ותפילות הנאמרות במקום משוות לו הדר וקדושה.



נרד ממתחם קברו, ונפנה ימינה בכביש הראשי מול תחנת אגד, עד למאפיה המקומית. סיפורו של בעל המקום הוא סיפורה של משפחה שמזה דורות עוסקת באפיית הלחם ודברי מאפה לצרכי העיר. כנסו פנימה ובקשו לשמוע ממקור ראשון את סיפורו של בעל הבית.



הבית של דונה גרציה



נרד בכביש בו הגענו ונלך מרחק של כשלוש דקות עד לרחוב הפרחים 3 שם ממוקם מלון- מוזיאון " הבית של דונה גרציה".

`הבית של דונה גרציה`, הוא מלון סיפור ומוזיאון חי, מקום בילוי ואירוח בו תפליגו בדמיונכם למאה ה-16 במסע אל חייה של דונה גרציה, במקום מתקיימים סיורים מודרכים מידי שעתיים בשעות 10,12,14,16 ו-17:15. בימי שישי שני סיורים ב-10 ו -12 . פרטים : 1800-88-88-58 .



רוברג בלבנים



שעת ערב ואנו עושים דרכינו למושב לבנים.

אל מול נופי הכנרת המרהיבים, ממוקמת מסעדה כשרה ומיוחדת שמטעמיה מבוססים גם על היינות הכשרים היוצרים בגליל וגם על מטעמי האזור. במושב לבנים( וידוי אישי-עד שהגעתי לכאן לא שמעתי על המקום ) המצוי סמוך למושב חוקוק הקים השף אילן רוברג מסעדה משפחתית ייחודית. למגלות מצוק הארבל , יושבים על המרפסת וטועמים אוכל ישראלי ים תיכוני "עם נגיעות מהעולם" כפי שמסביר אילן השף. למצוא מקום כשר,שומר שבת, היתה משימה לא קלה . משמצאנו , הבאנו את הבשורה גם לכם. 04-6715656 .