חודש אלול הוא הזמן לסיורי הנפש. הפעם, בחרנו לעשות זאת בין סמטאותיה העתיקות של פקיעין ועכו, המקומות בהם העבר פוגש את ההווה. דמותם המאירה של הרמח"ל, רבי שמעון בר יוחאי ואחרים ומסירות נפשם של המקומיים מעניקים הכרות עם כוחותיהם שלהם.

תחנות מרכזיות בסיור בעכו

חלום העלייה לארץ ישראל היה חלומם של היהודים בגולה בכל הדורות. מעטים מהם הצליחו להגשים את החלום ולעלות ארצה, ותחנתם הראשונה בארץ היתה בעכו. נמל עכו היה השער לארץ ישראל ולכן יש חשיבות רבה למקום זה. בדרשתו המפורסמת של הרמב"ן שנאמרה בעכו, מדבר הרמב"ן גם על חזרה בתשובה, וגם על חשיבות העליה לארץ.

עכו מראה כללי קובי פינקלר

מתכנסים במרכז המבקרים, רחוב ויצמן 1 עכו- שם  נפגשים עם "מארח" ערבי על כוס תה ושומעים על  החיים בעכו לאורך השנים. עוברים בשוק עד לבית כנסת הרמח"ל ובליווי מוזיקה תפילת סליחות קצרה.

עכו-אוצרות הגליל

הרמח"ל, ר' משה חיים לוצאטו (1707-1747) היה רב, מקובל, סופר ומשורר, מחכמי איטליה ומענקי הרוח של היהדות במאות האחרונות, מחבר הספר "מסילת ישרים".

הרמח"ל עלה ארצה והגיע לעכו בשנת ה'תק"ג (1743). באותה העת היו בעיר עכו שני בתי כנסת, האחד בית כנסת "אחאב", והשני הוא בית הכנסת שבו על פי המסורת התפלל הרמח"ל. לאחר מותו, נקרא בית הכנסת על שמו - "אוהל חיים".

בית הכנסת נבנה בסגנון בתי הכנסת שבעיר פאדובה שבאיטליה עיר הולדתו של הרמח"ל. ההיכל בנוי בשני מפלסים, יש הטוענים שבנייה זו מקורה במנהג שהמתפלל עומד במקום נמוך כלשון הפסוק "ממעמקים קראתיך ד'."

הרמח"ל חיבר את ספר "מסילת ישרים" העוסק בתיקון מידות הנפש, במוסר ובדרכים להתקרב אל הקב"ה. המיוחד בספר זה הוא, שיש בו פניה לכל אדם, בכל רמה דתית. זהו איננו ספר המתאים לאנשים "דתיים" בלבד, אלא לכל אדם. הרי כל אחד יכול וצריך לתקן את מידותיו, להיות אדם טוב יותר, זריז יותר, עניו יותר. מהספר "מסילת ישרים" ניתן ללמוד כיצד להפוך לאנשים טובים יותר, עם מוסר בסיסי שמתאים לכולם ושיכול להפוך את החברה בה אנו חיים לחברה נעימה וטובה הרבה יותר. השלב הראשון בתיקון המידות הוא לדעת מה מקומי- לעשות חשבון נפש כדי שאדע מה עלי לתקן. חשבון נפש צריך האדם לערוך עם עצמו תמיד, אך במיוחד בחודש אלול ובעשרת ימי תשובה, כי אלו הם ימי הרחמים והסליחות.

רבי משה בן נחמן (1194-1270)- מגדולי חכמי ספרד, פוסק, פרשן, הוגה, מקובל ורופא, ראש הקהילה היהודית בברצלונה שבספרד הנוצרית.

בקיץ 1267 מגיע הרמב"ן מספרד לעכו נוצרית. כתב הרמב"ן: "ברכני השם עד כה ובאתי לעכה (עכו)...". עלייתו של רמב"ן לירושלים ופעילותו לשיקומה היו ביטוי מעשי לתפיסתו כי יישוב ארץ ישראל הוא בבחינת מצוות עשה.  מעכו נוסע הרמב"ן לירושלים המוסלמית, מחדש בה את הישוב היהודי, ממשיך לקבר רחל ולחברון, ושב לעכו לראש השנה, שם הוא נושא את דרשתו הגדולה.

הרמב"ן נפטר בעכו שלוש שנים לאחר עלייתו ארצה, ולא ידוע מקום קבורתו. חותמו האישי של הרמב"ן התגלה בשנת 1972 בתל כיסון, בדרומה של עכו. בחותם נכתב: משה בר (בן רבי) נחמן ננ (נוח נפש- ציון למי שנפטר) גירונדי (נולד בעיר חירונה בספרד) חזק (ברכה לסיומת).

ר' נחמן מברסלב, נינו של מייסד החסידות ר' ישראל בעל שם-טוב, ביקר בארץ ישראל בשנים 1798-1799. בגלל סערה בים, ירד ר' נחמן בחוף חיפה ולא ביפו.

לבקשת החסידים בטבריה עבר לשם עד אשר : "והנה נשמע שהצרפתי (נפוליאון) בא. והוכרח לבוא לעיר עכו ולהיות שם בשבת.

ושם בעיר היה פחד גדול מחמת שהיה שם חיל הרבה מהישמעאלים (התורכים) ונסגר חומת העיר". ר' נחמן ומשמשו מצאו עצמם כלואים בתוך עכו הנתונה במצור על ידי חיילותיו של נפוליאון.



"שאל פרוקלוס בן פלוסופוס את רבן גמליאל בעכו שהיה רוחץ במרחץ של אפרודיטי: מפני מה אתה רוחץ במרחץ של אפרודיטי?… אמר לו (רבן גמליאל): אני לא באתי בגבולה – היא באה בגבולי…" . (עבודה זרה מ"ד ע"ב)

הגמרא במסכת עבודה זרה מתארת דיאלוג מעניין שהתרחש בעיר עכו בין פרוקלוס הרומאי לבין רבן גמליאל, נשיא הסנהדרין ומנהיג העם בתקופה שלאחר חורבן בית המקדש השני. דיאלוג זה ממחיש את התמודדותם הלא-פשוטה של חכמי ישראל מול האלילות שאפיינה את השלטון הרומי, ושסותרת לחלוטין את אמונת ישראל.

רבן גמליאל, נשיא ישראל, רוחץ גם הוא בבית המרחץ בעכו. הרומאי שואל אותו- מדוע אתה מגיע למקום שיש בו עבודה זרה?

עונה לו רבן גמליאל- הארץ הזו שייכת ליהודים, ואתם הרומאים עם תרבותכם האלילית פלשתם לארצנו וכבשתם אותה. לא אני בא למקום עבודה זרה, אלא האלילות הגיעה ופלשה למקום ששייך לי.

רב שלום לופז נולד בשנת תרס"ה בחאלב שבסוריה, בן למשפחת רבנים ידועה. כשהיה בגיל ארבע עלתה משפחתו ארצה והתגוררה בירושלים. שימש בתפקידים רבניים שונים בירושלים. בשנת 1950 הוצע לו לכהן כרבה הראשי של עיר עכו, ולאחר התלבטות קשה הוא הכריע לטובת עכו. הרב לופס שימש בתפקיד יובל שנים, פעל רבות להפצת התורה בעיר, ועסק כל ימיו בצדקה. כל ימיו הקפיד על תפילת שחרית עם הנץ החמה, ובזכותו מתקיימים בארץ מנייני ותיקין רבים.

כשהתלבט בין המשרה שלו בירושלים לבין משרת הרבנות בעכו, נגלה אליו אביו בחלום ואמר לו "עמוד כגבר והתגבר". מכאן הבין רבי שלום לופס את הרמז: "עמוד כגבר והתגבר"- ראשי תיבות "עכו". הרי לירושלים יהיו עוד רבנים טובים, אבל מה יהא על עכו הרחוקה- עיר מעורבת שהמצב הדתי בה לא מזהיר? הרב לופס הבין שהקהילה היהודית בעכו זקוקה לעידוד והסכים לקחת על עצמו את האתגר, אתגר שלא בהכרח יביא לו תהילה וכבוד כמו שהיה מקבל אילו נשאר בירושלים.

 ובאמת כמו אז, גם כיום העיר עכו זקוקה לגיבורים כאלו- בחומר וברוח, גיבורים שיגורו בעכו וירימו את הרוח היהודית ואת הגאווה הלאומית בעיר המעורבת.

 אסירי המחתרות בכל הדורות עכו נצטרכה לגיבוריה. ראוי לציין גם את אסירי המחתרות שישבו בכלא המנדטורי השמור ביותר בארץ כאן בעכו. רבות סיפורי הגבורה על פועלם בארץ ובעיר. המוזכרת ביותר בתולדות עכו היתה הפריצה מהכלה ב4 למאי 1947. כולם מסרו את נפשם כדי להראות לעולם מה העם היהודי מסוגל לו, ולהרים את מורל העם.

קובי פינקלר

 הרבה לוחמים אבדו את חייהם באותו מבצע נועז אך לא לשווא. ישנם הרבה הסטוריונים שטוענים שהפריצה מכלא עכו היתה אחת המכות הקשות שספגה שלטון המנדט שבסופו של דבר גרמו לפרוץ מלחמת העצמאות שבסופה זכינו למדינה עצמאית.

משך הסיור כשעתיים.- שעת התחלה 19:30 עלות הסיור- 30 ₪

עכו- אוצרות הגליל
 
 
סיור סליחות בפקיעין



בין סמטאותיו צרות ואפופות מסתורין של הכפר הציורי היפיפה, בפתחה של מערה ומעין עתיקים מתגלה סיפורה היהודי עתיק היומין של פקיעין, אשר מתחיל עוד בזמן בית המקדש השני. מאז ועד היום לא נפסקה שרשרת הדורות היהודית בפקיעין .

פקיעין מציעה לבאים אליה חוויה שהיא מעבר לזמן, ומזמינה למסע של זמן ומקום אחרים. ביקור בתוך קסם גלילי, במקום בו מתרחש מפגש בין ארץ לשמים, בין עובדי אדמה למקובלים ואנשי רוח, בין מסורת ושורשים לבין עולם חדש, בין מסורות ומנהגים של דתות שונות החיות יחד בשלום במרחב אחד.

תחנות מרכזיות בסיור-

מערת הרשב"י- בה לפי המסורת התחבא רבי שמעון בר יוחאי עם בנו מפני הרומאים במטרה ללמוד תורה- וכאן נכתבה תורת הסוד.

מעין ”עין אל-בלד”(מעיין הכפר), שבעבר היה מספק את הצריכה המקומית של מי השתייה אך כיום משמש בעיקר להשקיה.

בית הכנסת העתיק בפקיעין.- בנקודה הזו תפגוש את המבקרים דמות שחקן המשלבת סיפורי סליחות והצגת סיפורה של הגחלת היהודית בפקיעין. בבית הכנסת ניתן להתפלל קטעי סליחות (בדומה לבית כנסת הרמח"ל בעכו)

משך הסיור כשעתיים.- שעת התחלה 19:30 עלות הסיור- 30 ₪

פרטים: מדרשת הגליל המערבי:

054-7716164 או 04-9918867

אוצרות הגליל" הנו מיזם ללא כוונת רווח חדשני ורחב היקף, אותו ייסדה גב' רעיה שטראוס-בן דרור. תכלית המיזם, לעודד את התיירות בגליל המערבי. ייחודו של המיזם טמון ביכולתו למקד סביב כל אורח בנפרד את תהליך בחירת התוכן, שירכיב את החבילה התיירותית שלו. כל התכנים רוכזו באתר מרהיב ואמין ובאפליקציות הסלולריות נוחות מאוד לשימוש. http://www.ozrothagalil.org.il/

לינק להרשמה:

http://goo.gl/4RSjQx<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />