"על הדרך" - מה חדש במוזיאונים בירושלים?

ירושלים, חוברה לה יחדיו לא רק בשכונותיה. שני מוזיאונים, הנושקים האחד לשני, בקרית המוזיאונים בעיר, הם סיבה טובה נוספת לעלות לבירה בימים אלו של בין המיצרים.

במוזיאון ישראל מוצג מיצב הבמבוק הענק, שהוא למעשה מיצב חוץ-אמנותי, אדיר ממדים ומסועף שנבנה בגן הפסלים של המוזיאון.

7,000 מוטות במבוק, 80 ק"מ של מיתרי טיפוס, 16 מטר גובה, 7 שבועות הקמה בהשתתפות 25 מטפסי הרים מארה"ב, איטליה וישראל - כל אלה מרכיבים את Big Bambu - המיצב אדיר המימדים והמסועף.

בני מאור

עם השלמת המיצב, המשלב פיסול ואדריכלות, יכולים עתה המבקרים והילדים בתוכם, לשוטט בעשרות מטרים של שבילי הליכה במפלסי גובה שונים( עד 18 מטרים) - להקיף, לטפס, לגעת ולחוות את עבודת האמנות המיוחדת במינה.

המיצב יוצג למשך חמישה חודשים ויוצריו הם האמנים והאחים התאומים האמריקאים דאג ומייק סטארן, אשר רואים את המבנה כאורגניזם חי עם DNA משלו. אמנם מדובר במבנה אדיר מימדים, אך הוא מורכב גם מחללים אינטימיים רבים. חוויית הטיפוס עצמה הכרחית להבנת מהות הפרויקט, גם כי היא משנה את התפישה האסתטית שלו, וגם כי היא מבהירה כמה מנקודות הציון החשובות שלו.

כשנמצאים בתוך סבך הבמבוק אין דרך לראות את המבנה במלואו ולייצר פרספקטיבה כוללת. המבקרים במוזיאון יכולים לחוות את ה-Big Bambu הן מבחוץ והן מבפנים, הן על פני הקרקע והן בגובה. כל אחד יוכל לבחור לעצמו את הדרך שבה הוא רוצה לחוות את "יצור הבמבוק" הענק שיוקם בגן הפסלים של המוזיאון. קחו בחשבון תוספת של 10 ₪ לכרטיס הכניסה.

ממול למוזיאון במוזיאון ארצות המקרא מוצגת לראשונה בישראל תערוכה חדשה בשם "ספר הספרים" בה מוצגים טקסטים תנ"כיים מהחשובים בעולם, בהם תרגום השבעים (שהיו למעשה 72 , כפי שאומרת לנו המדריכה רבקה אליצור ליימן)– התרגום הראשון של התנ"ך ליוונית, כתבי יד מאוירים ומרהיבים, קטעים נדירים מגניזת קהיר ודפים מקוריים מתנ"ך גוטנברג, התנ"ך המודפס הראשון. התערוכה עוקבת למעשה אחר התפתחות הטקסט התנ"כי, החל מתקופת הבית השני, זמן כתיבתן של מגילות ים המלח, דרך ימי הביניים, המצאת הדפוס ועד לימינו אנו.

יש בתערוכה גם ספרי תורה מתימן, ספרד, צפון אפריקה, גרמניה ואיטליה ממגוון קהילות יהודיות ותנ"כים וכתבי יד מעניינים ויפים.

כמו שאמרנו, ירושלים של מוזיאונים, גם בימי שגרת החירום שנחתו עלינו.