
לוחמי דאעש מתעמרים בפלשתינים תושבי מחנה הפליטים אל-ירמוכ שפאתי דמשק ואף עורפים את ראשיהם של רבים מהתושבים. קולות הזעקה לעזרה ממחנה הפליטים מכוונים בין השאר גם לעבר ישראל.
בין הקריאות של תושבי אל-ירמוכ נשמעות קביעות לפיהן מעדיפים שם את ישראל שכן הישראלים רחמנים יותר מהמוסלמים ומשום כך אולי יושיטו יד לעזרה.
ביומן ערוץ 7 שוחחנו על ההשתלטות האלימה של אנשי דאעש על מחנה הפליטים עם הד"ר מוטי קידר, מומחה למזרח התיכון שמבהיר כי לאנשי דאע"ש אין כל עניין עם הפלשתינים והמפגן האלים שתושבי אל-ירמוכ חווים כעת מגיע אך ורק משום שמחנה הפליטים ממוקם בדרכם של אנשי דאע"ש אל מרכז דמשק, לשם הם מבקשים להגיע בכדי להשתלט על ארמון הנשיאות וממילא על סוריה כולה.
"אין להם עניין נגד הפלשתינים אלא נגד אסאד. כדי להסיר את אסאד מהשלטון צריך לכבוש את דמשק. הם מתקדמים ממזרח לעבר דמשק ובדרך נמצא גם מחנה הפליטים אל ירמוכ. הם כובשים אותו בימים האחרונים כדי להתקדם לתוך דמשק", מסביר קידר ומבהיר כי אנשי דאעש אינם עורפים ראשי אנשים ללא סיבה אלא רק את אלה שמתנגדים אליהם, מוסרים את סודותיהם ופועלים נגדם בדרכים כאלה ואחרות. "הם אולי עושים זאת בשמחה אבל מבחינתם, אם אפשר לשכנע להצטרף הם לא עורפים אנשים".
ד"ר קידר מבהיר כי קצב ההתקדמות של אנשי דאעש משמעותי וכיבוש מחנה הפליטים הפלשתיני מהווה עדות להתקדמות המשמעותית הזו. "הם מתקרבים למרכז דמשק. המרחק שנותר הוא כעשרה קילומטרים. יש לאסאד סיבה לדאוג בגלל ההתקדמות של מדינת האיסלאם לתוך דמשק. זו בעיה קשה מאוד. הם גם שוחטים כדי להפחיד את האנשים ולגרום להם לברוח".
קידר נשאל אם אכן המציאות המתהווה בסוריה מהווה בעיה של ממש לאסאד המחזיק תחת ידיו צבא ובו מטוסים וטנקים ואמצעים נוספים שאינם בידי אנשי דאע"ש. לדברי ד"ר קידר כל האמצעים הללו טובים ככל שיהיו אינם אפקטיביים כאשר הכוחות מגיעים ללוחמה בשטח בנוי, כאשר אנשי דאע"ש מתקדמים מבית לבית וממרתף למרתף. במציאות שכזו יכול אסאד לכל היותר להתגונן בשיגור חביות נפץ מכלי טיס, כפי שהוא עושה.
באשר לפן הישראלי של החזית הזו סבור קידר כי על ישראל להתבונן בדאגה על ההתרחשויות שכן "מה שקורה שם יכול לגלוש לעבר הגולן ולעבר ירדן", הוא אומר ומזכיר במקביל גם את התחזקות תאי הטרור בסיני, תופעה ההופכת משמעותית ובעייתית מאוד מבחינת השלטון המצרי המאבד בסיני עוד ועוד חיילים תוך הקרבות נגד כוחות דאע"ש וארגונים דומים. זאת לבד מהסיכון הלובי שמתחזק ממערב למצרים.
"כל הסיפור של הקבוצות הג'יהאדיסטיות שמשתלטות על העולם הערבי מציב בעיה למשטרים והמתרחש בתימן הוא דוגמא למדינה שפעם הייתה נורמאלית אך כעת השד הסוני והשד השיעי יוצאים מהבקבוק".
לדברים הללו מוסיף ד"ר קידר ואומר כי במציאות מטלטלת ומטולטלת שכזו אין לישראל ברירה אלא לשמור על עצמה מתוקף כוח ההרתעה שיש לה אל מול סובביה. הוא מזכיר שכרגע אין כל גורם יציב שעמו ניתן לסגור הבנות כאלה ואחרות וכל סיכום של היום מתבטל מחר.
עוד נשאל ד"ר קידר אם ישראל וכיבוש ישראל מעניינים בכלל את אנשי דאע"ש. לדבריו התשובה היא בהחלט כן. "אנחנו מעניינים אותם. הם מדברים על ה'שאהם' שזה כל האזור הזה כולל את ישראל. אנחנו יישות לא לגיטימית אבל אנחנו האויב הרחוק וכרגע יש להם אויב קרוב בדמותם של אסאד וחיזבאללה. הם יפגעו בדרוזים לפני שיפגעו בנו כי הדרוזים כופרים לפי דעתם והם חסרי הגנה. הדרוזים בסוריה בבעיה חמורה. יש שתי מובלעות – הר הדרוזים שממזרח לגולן סמוך לגבול הירדני ומובלעת דרוזית נוספת בשיפולי החרמון, מובלעת חאדר. הדרוזים בסכנה גדולה מאוד מסכיני מדינת האיסלאם".
