תשמישי קדושה ואוצרות יהודים מגוונים ובהם כלים אופייניים ששימשו את עדות ישראל בחג הפסח, מוצגים במוזיאון ישראל, ירושלים.

בתצוגות הקבע במוזיאון, המציין השנה יובל שנים להווסדו, עושר של תשמישי קדושה בעיצובים מרתקים, ששימשו את עדות ישראל השונות בארצות גלותם. באגף לאמנות ותרבות יהודית במוזיאון מוצגים בין השאר כלים אופייניים לחג הפסח: קערת ליל הסדר מלפני גירוש ספרד, קערת ליל הסדר מגרמניה (1934), הגדות מוונציה (1609), פראג (1526), מנטובה (1568) ואמסטרדם (1695). כיסויי מצה, כרית הסבה, גביעי קידוש, כוס אליהו ועוד.

המבקרים שיפקדו את המוזיאון בימי חול המועד יגלו את פסיפס השמיטה הידוע בשם "כתובת רחוב" המוצגת בתצוגת קבע בגלריית ארץ הקודש במוזיאון. הכתובת, שנתגלתה ביישוב הקדום תל רחוב, היוותה את רצפת אולם הכניסה של בית הכנסת העתיק וגיל הכתובת מוערך ע"י החוקרים בכ-1,500 שנה. הכתובת המפרטת את גבולות הארץ לעניין מצוות שמיטה היא כתובת הטקסט הגדולה והקדומה ביותר מתקופת המשנה והגמרא שנמצאה מעולם. כתובת זו בגלל חשיבותה המעשית אף שימשה כמקור מוסמך ולהתייחסותם של פוסקים וגדולי תורה, שעסקו בסוגיית גבולות הארץ לעניין שמיטה.

בנוסף לכתובת הפסיפס בנושא השמיטה, יוכלו המבקרים להיחשף, לראשונה במוזיאון ישראל, למדליון יחיד במינו עם דגם מנורת המקדש, שנתגלה באחרונה במטמון זהב נדיר לרגלי הר-הבית. מטמון הזהב הנדיר נחשף לאחרונה במבנה ציבורי סמוך לכותל הדרומי של הר-הבית, בחפירות של המכון לארכיאולוגיה בראשותה של דר' א. מזר. במרכז מדליון הזהב מרוקעת מנורת שבעת הקנים, כשראשי קניה המעוגלים נתמכים במוט פשוט וכשהיא ניצבת על שלוש רגליים. משמאל למנורה - שופר, ומימינה דגם לא מזוהה: אולי אגד של לולב והדסים כמקובל בתיאורי התקופה, ואולי ספר תורה שעיצובו יחיד במינו. במטמון נמצאו גם 36 מטבעות זהב, המוצגים אף הם במוזיאון.

"המבקרים במוזיאון יגלו עושר רב של מוצגים ותצוגות קבע שבמרכזן מורשת הדורות וחיי הקהילות היהודיות לאורך ההיסטוריה היהודית", אומר רוני פלד, מנהל קשרי לקוחות ואחראי על המגזר הדתי. באגף היודאיקה מוצגים ספרי תורה עתיקים ועיטורים לספרי תורה מקהילות שונות בפזורה היהודית, בתי כנסת עתיקים שהובאו ארצה, ועוד.

הביקור המומלץ במוזיאון למשפחה כולה, כולל את מודל הבית השני, ששטחו 2,000 מטר רבוע והכולל כמיליון אבנים ירושלמיות קטנות מסותתות, המציג את מבני ירושלים בימי הבית השני, כאשר גולת הכותרת של הדגם היא בית המקדש. להשלמת הסיור מומלץ ביקור ב"היכל הספר" שם מוצגות מגילות מדבר יהודה, כתבי יד עתיקים ונדירים וכלים ששימשו את יושבי המערות במדבר יהודה, עת נמלטו מירושלים.

 מקום אידיאלי לביקור בימי חג הפסח הקרוב למשפחה כולה. בימי חול המועד הכניסה לילדים חינם אין כסף.