ארבעים שנה לאחר הצעדה ההמונית הראשונה בסבסטיה חזרו היום (רביעי) למעלה מ-2,500 איש לתחנת הרכבת המפורסמת, לאירוע ענק שכלל תערוכת תמונות ומסמכים היסטוריים, תצפיות וסיורים מודרכים.
סגן שר הדתות, הרב אלי בן-דהן (הבית היהודי) שהגיע לאירוע סיפר על העלייה הראשונה לסבסטיה והתייחס למשא ומתן הקואליציוני.
"אנחנו בטוחים שנחזור לחומש ואחד המאבקים הכי גדולים במו"מ הקואליציוני הוא בדיוק על זה", גילה הרב בן דהן. ''על כך שלא תהיה הקפאה ביישובי יהודה ושומרון, על החלת חוק ההסדרה, על ביצוע דו"ח אדמונד לוי- אלו הוויכוחים הכי גדולים. לא על תיקים''.
סגן השר הוסיף, ''אני מקווה שבעזרת ה' שנבנה עוד הרבה בתים אז אל תתייאשו. גם כשיש ירידה, מיד אחרי יש גם עלייה".
לפני 40 שנה, לאחר מספר ניסיונות לא מוצלחים של גוש אמונים לעלות על קרקע, הוחלט על מהלך גדול ושונה – צעדה המונית. בחול המועד פסח תשל"ה, עשרים אלף איש צעדו רגלית במשך יומיים מאזור שער אפרים לתחנת הרכבת סבסטיה, במפגן כוח מרשים של תמיכה בהתיישבות בשומרון. פחות מחודש לאחר מכן, ביום העצמאות תשל"ה (אפריל 1975), הוקם היישוב הראשון בשומרון – עפרה.
במסגרת החגיגות לציון 40 שנה להקמת גוש אמונים, התקיימה היום בסבסטיה תערוכה של צילומים ומסמכים נדירים מתקופת מלחמת העולם הראשונה, בה פעלה תחנת הרכבת וחיברה בין ירדן למצרים והיתה נקודת ציון משמעותית במזרח התיכון.
למקום הגיעו מייסדי גוש אמונים וכן תושבים אשר פעלו באותה תקופה יחד עם נכדיהם וסיפרו לקהל ולמשפחות על החוויות שלהם מאז.
האירוע היה אמור לכלול גם עלייה ותצפית ביישוב חומש ושם לפגוש את חלוצי המקום, אך בסופו של דבר הסיורים בחומש בוטלו על ידי צה"ל.
בנוסף, התקיימו סיורים מודרכים ומפגשים עם מקימי ההתיישבות במקום. המארגנים מסבירים כי סבסטיה מהווה סמל של ההתיישבות במקום וכמו שנלחמו אז כדי להקים יישובים יהודים בשומרון, כך צריך לפעול גם היום, לחזור לחומש ולהקים ישובים חדשים.
ראש מועצת שומרון גרשון מסיקה הגיע למקום יחד עם ממלא מקומו יוסי דגן ומפקד אוגדת איו"ש תמיר ידעי. "אחרי 40 שנה סבסטיה התעוררה שוב לחיים. המוני בית ישראל פגשו בסבסטיה את מייסדי גוש אמונים ושמעו על המקום החשוב הזה - סמל ההתיישבות היהודית בשומרון'', אמר מסיקה.
"כולם באו בקריאה לחזור למקום המיוחד הזה. המקום נמצא בשטח C באדמות מדינה ועל כן אין שום בעיה לשקם אותו. אנו פועלים מול המועצה לשימור אתרים ומקווים כי בקרוב יתחילו את עבודות השיקום והשימור של האתר ההיסטורי החשוב הזה", הוסיף ראש המועצה.
סגנו יוסי דגן אמר כי "אין כמו תחנת הרכבת, סמל חידוש ההתיישבות היהודית בשומרון, כדי להתחזק ולהתמלא אמונה ועצמה מרוח גוש אמונים. האלפים שהגיעו מוכיחים כי הציבור מחובר להתיישבות ולמאבק על ארץ ישראל. זהו אות כבוד למארגנים בראשותו של בני גל''.