
סימן לבנים.
שיחות פרשת שבוע. ספר במדבר.
אליעזר קשתיאל.
עריכה: אלעד ברנד.
עלי, 'בני דוד', תשע"ה.
קעח עמ'
(korimnavon.co.il)
שלוש-ארבע שיחות נמצאות בספר על כל פרשה, כולן תחת מכנה משותף אחד:
בירור והבנה של סימני הדרך לאומה המתגבשת המצויים בתורה כולה ובעיקר בספר במדבר, כאשר הסימן של הימים ההם מתווה לנו את הדרך בזמן הזה.
כך לגבי עניין הנזירות שבסוף פרשת נשא, אומר הרב קשתיאל שקיימת סתירה מובנית לגבי היחס הראוי שלנו לדברים המותרים והמהנים בעולם שאינם מצווה ואינם חובה, שאין בהן איסור אך גם אין בהן לכאורה תועלת. האם עלינו להיות כרבי, שבשעת פטירתו יכול היה להעיד שלא נהנה מהעולם הזה אפילו באצבע קטנה - או שעלינו להתייחס אל היפה והנעים שבעולם כמי שנברא "להנות בני אדם"? המחבר מציג את הצדדים השונים של העניין, ומקשר ביניהם ובין מתיקות התורה המורגשת כל כך בחג מתן תורתנו, והדברים מאירים ושמחים.
*****
טהרת מש"ה.
ילקוט פסקי הלכה ומנהג על דרך הנשר הגדול רבינו משה בן מימון ז"ל ומנהג עדות ישראל ק"ק אשכנז ספרד ותימן בהלכות טהרת המשפחה בזמן הזה.
צפניה ערוסי הלוי.
קריית אונו,
מכון מש"ה, תשע"ה.
רצו עמ'
(5351119‑03)
זה אינו עוד ספר המלקט את הלכות טהרת המשפחה על פי מנהגי העדות השונות.
הספר מיוחד בכך שיסודו ועיקרו הוא שיטת הרמב"ם, בעיקר על פי פירושיו ופסקיו של הרב קאפח זצ"ל, וסביבה מתוארים גם מנהגי העדות האחרות, ונוספו להם עדויות של נשות העדה שאצלן עברה המסורת החיה של שמירת ההלכות והמנהגים בנושא זה שהצניעות יפה לו, אחרי שזו הייתה תורה שבעל פה במשך דורות.
הנתון המרתק ביותר היה שלא נמצאו כמעט הבדלים במסורת זו בין הנשים השאמיות (הנוהגות על פי השו"ע) לבלאדיות (הנוהגות על פי הרמב"ם), בין נשות הערים הגדולות לנשות הכפרים, כולן כאחת שמרו את מסורת הטהרה בטהרתה באופן זהה.
בספר נמצאים פסקים ובירורי הלכה בי"ז פרקים, ואחריהם תשובות של הרב קאפח ועדויות על מסורת נשות יהודי תימן ועוד, וכן מפתח מפורט. ספר מיוחד במינו.
*****
נשמה.
הרב עדין אבן-ישראל (שטיינזלץ).
ירושלים,
מגיד-שפע, תשע"ה.
188 עמ'
(6330530‑02)
ספר כיס שמטרתו לעודד את האדם לשים לב לנשמתו, שהיא למעשה עיקר מהותו, במצביה השונים - בסערה ובדממה, בטוב וברע, וביחסה לחיים ולמוסר ולתפקידו של האדם בעולמו.
הקשר בין הגוף לנשמה, והמאבק ביניהם, הם לאמיתו של דבר מרכז חיינו, ובלי תשומת לב אל הנשמה, אל מה שהיא מייצגת ואל הכיוון שהיא מובילה אליו - עלולים חיי האדם להיות החטאה אחת גדולה. הרב שטיינזלץ, בלשונו הזהב, עוסק בעשרים פרקים בהגדרת הנשמה, במציאת מה כואב לה, מתי ואיך היא מתגלה או מסתתרת, דן באנוכיות ובמידות, ביצר הטוב וביצר הרע, בבחירה החופשית ובהגשמת חלומות, בטבע ובמה שמעל לטבע ועוד, ומסיים במה שהוא מתחיל: העיקר הוא להקשיב אל הנשמה. שנזכה.