איילת שקד
איילת שקדצילום: ניב קנטור

תחת הכותרת "דמוקרטיה זה סטארט-אפ", נערך היום (חמישי) מפגש ייחודי בין מתכנתים, אנשי ציבור ופקידים בכירים.

במפגש השתתפו שרת המשפטים איילת שקד וחברי הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), יואב קיש (הליכוד) וסתיו שפיר (המחנה הציוני).

המפגש מסכם את אירועי ה-National Day of Civic Hacking, אשר התקיימו ב- 26 מדינות במקביל ולראשונה בישראל. מטרת המפגש היא לקדם שיתופי פעולה בין קהילת המפתחים לבין הממשלה ולעודד פתיחת מאגרי מידע לשימוש הציבור.

שרת המשפטים שקד אמרה באירוע כי "השופט ברנדייס אמר שאור השמש הוא המחטא הטוב ביותר. שקיפות מונעת שחיתות ומייעלת תהליכים. בוועדת השרים לחקיקה עולה כל חודש הנושא של שקיפות. אני מפרסמת את הצבעותיי בועדה באינטרנט. לי אין מה להסתיר. אנחנו שליחי ציבור, ואני כיו"ר הועדה אפרסם כל שבוע מה אני מצביעה".

ח"כ שפיר הסבירה כי "כשאנחנו מקבלים גישה לכמה שיותר מידע, אנחנו יכולים לייעל תהליכים, במקרה למשל של המאבק שלי בוועדת כספים, גם לחסוך כסף. כשהציבור מודע למה עושים עם הכסף שלו, יהיה הרבה יותר קשה לגנוב את הכסף שלנו מקופת הביטוח הלאומי או להזרים אותו לעמותות של מקורבים.

"אבל יש לנו גם אתגר נוסף", הדגישה שפיר, "להטמיע את הכלים המצוינים שיזמים בונים מבחוץ בתוך שיטות העבודה של הממשלה".

שבי קורזן, מנכ"לית הסדנא לידע ציבורי, טענה כי המדיניות הממשלתית חייבת להשתנות. "המידע חייב להיות פתוח ורק במקרים יוצאי דופן להיסגר. למידע פתוח יש תועלת אדירה ברמה הכלכלית והדמוקרטית כאחד. הממשלה חייבת ליזום ולפתוח את כל המידע המצוי ברשותה בפורמט פתוח, נוח לעיבוד ובזמן.

"התמיכה וההבנה שהביעה השרה שקד בנושא במהלך האירוע היא צעד משמעותי וחשוב בכיוון ואני מקווה כי רוח חדשה של פתיחות תחל לנשב במסדרונות המדינה", הוסיפה קורזן.

באירוע הוצגו סדרה של אפליקציות אשר פותחו על ידי מתכנתים מתנדבים על בסיס מידע ממשלתי פתוח. בין האפליקציות הציגה הסדנא לידע ציבורי את אתר מפתח התקציב (http://obudget.org). באתר פותחה לראשונה האפשרות לקבל מידע מלא על כל התקשרויות הממשלה בפטור ממכרז, המהוות 70% מהרכש הממשלתי, ואת כל התמיכות הממשלתיות בעמותות.

עוד הוצג האתר oway.org.il. לאחר שאחותו נהרגה בתאונת דרכים גילה גל רייך (26) כי הטוקבקים באתרי האינטרנט מספרים כי ניתן היה לחזות את התאונה ואף למנוע אותה. גל הצטרף לסדנא לידע ציבורי והקים אתר המציג את כלל תאונות הדרכים עם נפגעים שקרו בישראל משנת 2005, ומאפשר לכל אדם לנתח את הדרכים שבהן הוא נוסע ואת הסכנות המצפות לו בכל צומת וצומת בישראל.

האתר מאפשר גם לראות את הרחוב עצמו באמצעות Google Street View ולראות היכן בדיוק אירעו התאונות השונות, וממה צריך להיזהר.