שריפת המצבות בהר הזיתים
שריפת המצבות בהר הזיתיםצילום: מועצת בתי העלמין בירושלים

יו"ר ועדת הפנים, חבר הכנסת דוד אמסלם, מתייחס ביומן ערוץ 7 לדיון ש'פוצץ' אתמול (שלישי) ואמור היה לעסוק במתרחש בהר הבית.

בהמשך הדברים התייחס גם לדיון קודם שקיים השבוע על אודות המציאות החמורה בהר הזיתים ותופעת ניפוץ מצבות היהודים שם.

"באופן בסיסי אצלי בוועדה אני מתכוון שהדיון יהיה תרבותי ומסודר. אם מישהו חושב שהוא בא לוועדה כדי לצרוח, כדי שיכניסו אותו לטלוויזיה - לא אצלי", מסביר חבר הכנסת אמסלם את המניע שהוביל אותו לנעילת הדיון לאחר שהתלהטו הרוחות המילוליות בין חברי הכנסת ג'מאל זחלקה ושרון גל.

באשר לנושא עצמו הוא מודה כי אינו מודע לבעיה ולמורכבותה, אך לתפיסתו יש לפעול לשמירת הסטטוס קוו. עוד הוא קובע כי "חייבים לאפשר ליהודים שמעוניינים בכך להתפלל בהר הבית. הרב הבית הוא ערש הולדתו של העם היהודי. אני לא רוצה לבזבז על כך מילים. זה בקונצנזוס הלאומי", אמסלם אומר וכשהוא נשאל כיצד מתיישבת קביעתו זו עם אמירתם של חברי הכנסת הערבים ולפיה לא יאפשרו בשום פנים ואופן ליהודים להתפלל במתחם ההר, הוא משיב בנחרצות: "מה זה משנה מה הערבים אומרים? אנחנו כאן הריבון ואנחנו צריכים לקבל את ההחלטות ולהתקדם".

להערכתו של חבר הכנסת אמסלם רוב הציבור הישראלי מודע היטב לחשיבותו ההיסטורית והערכית של הר הבית ומעוניין לאפשר תפילה במתחם ההר.

עם זאת הוא מעיר כי להערכתו ישנם כאלה שמעוררים פרובוקציות במכוון ולא תפילת יהודים היא שמעניינת אותם אלא רק הסערה והלהטת הרוחות. אמסלם לא הצביע על גורם מסוים שנוהג כך, אלא הסתפק בציון תחושתו זו.

לטעמו אין להתמקד בהצהרות ובהתפלמסויות אלא בהגעה לתוצאות בפועל ו"אם יש בעיה בסטטוס קוו אפנה לשר לביטחון פנים כדי לקיים דיון בנושא. אבקש ללמוד את העובדות ואולי יש כאן מסכת דברים שאינם נכונים. האנשים שבאו לוועדה, משני הצדדים, התכוונו לעורר פרובוקציה ולא דיון. הם רצו להיכנס לטלוויזיה והצליחו. אני באתי לעבוד ולייצר תוצרת. הטלוויזיה לא מעניינת אותי ואולי לא תהיה טלוויזיה בדיונים הבאים. אבקש לא לשדר אותם ואולי חלק מהאנשים גם לא יגיעו ואז יהיה אפשר לקיים דיון שקט ורציני".

חבר הכנסת אמסלם דוחה את האפשרות לפיה כדי להוריד סוגיות רגישות מסדר יומה של הועדה יש מחברי הכנסת שמעוררים פרובוקציות וסערות שמחייבות את נעילת הדיון ופיצוצו. "זה לא חנות מכולת. אחרי שראיתי את התנהלות הרוחות והבנתי לאן זה הולך, ומנעתי את הפיאסקו מעם ישראל ואמרתי שנעצור את הדיון לפני שיזרקו כאן כיסאות אחד על השני".

"חשובה לי התכלית. אני עובד כמו פקיד שבא כדי לייצר תוצרת. אני מגיע בכל יום לעבודות ובכל יום שבו הכנסת עובדת אני מפעיל את הועדות. אני אמור להביא תוצרת ומי שרוצה לשחק משחקים לא אצלי".

בהמשך הדברים התייחס חבר הכנסת אמסלם לסוגיית הר הזיתים, סוגיה שגם היא עלתה לדיון בועדה שבראשותו. אמסלם מבהיר כי הוא לא מציע או מבקש שהמקום יוגדר כאתר מורשת לאומי, אלא הוא דורש זאת. "זו בושה וחרפה לעם היהודי. הר הזיתים הוא בית עלמין מבית ראשון, קבורים שם גדולי האומה, אדמו"רים, לוחמי מחתרות. זה אתר היסטורי. לא עוד בית עלמין בקריית מלאכי או אשקלון.

''אני מצפה שהמדינה תכבד את ערכיה גם אם זה עולה קצת כסף. אם זה היה באירופה הייתה קמה זעקה גדולה – אנטישמיות. מנתצים מצבות שם מדי יום. התקשרו אלי חברים שההורים שלהם קבורים שם והם מפחדים לקיים שם אזכרות. זו בושה וחרפה".

מסביר חבר הכנסת אמסלם כי אם המקום יוגדר בחוק כאתר מורשת לאומי תהיה לכך השלכה הן במישור הביטחוני והן במישור התחזוקתי. לדבריו כאתר מורשת יזכה המקום לתיחזוק רציף ומכובד, שילוט, הסדרת שבילים, תאורה, ניקיון ויושם סוף להזנחה הקבועה בו. "אצלנו מה שלא מכניס כסף לא מטפלים. זה לא הגיוני ולא מוסרי", הוא אומר.

עוד מוסיף אמסלם כי גם באלמנט הביטחוני תהיינה השלכות. בדבריו הוא מעיר כי משום מה משרד השיכון הוא האחראי על ביטחון המקום ולא המשרד לביטחון פנים בשל איזו החלטת ממשלה ישנה שנכון לשנותה לטעמו, אך בפועל התוצאה תהיה הגברת האבטחה במקום.

"אנחנו צריכים לייצר ביטחון ולא משנה כמה זה עולה. יש היום אמצעים. אם תנסה להיכנס למשרד ראש הממשלה תגלה שיש ביטחון. למה לשם יש ביטחון ולהר הזיתים לא? אני בטוח שבהר הזיתים יש יותר אזרחים שצריכים לקבל שירות".

"אני לא קובע למשטרה באיזו תכנית אופרטיבית לפעול. זה התפקיד שלהם ובשביל זה הם מקבלים הרבה כסף. בשורה התחתונה הם צריכים לייצר ביטחון ואם מישהו לא מסוגל שישים את המפתחות ויגיד שהוא לא מסוגל".

"אני לא קצין בילוש של המשטרה אבל החרפה הזו צריכה להיעלם, ואתמול", הוא קובע ומספר כי כבר קבע מועד לדיון נוסף, בעוד חודשיים, ועד אליו תצטרך המשטרה להגיש חבילת פתרונות למציאות החמורה במקום. "אני מתכוון ללחוץ על זה ולדבר עם שר האוצר. בסופו של דבר נצטרך לשים כמה לירות בצד לטובת העניין.

''צריך קודם כל לפתור את הבעיה של הביטחון ולהחליט אם לגדר או לא וכמה, כמה שוטרים לשים, להציב פילבוקסים או לא, להוסיף תאורה, להוסיף מצלמות, ואני יכול לספר לך שיש שם שמונה מצלמות וחמש מהן לא עובדות ולא מתקנים כי זה עולה חצי מיליון שקל. זו בדיחה. ברור שהם שוברים את המצלמות לפני שהם שוברים את הקברים, אז מה? שמים מצלמה והולכים לישון? הרי בשום אתר בנייה לא נוהגים כך, אז בבית העלמין הזה שיש לו מעמד מיוחד?".