
וועדת ההיגוי משולבת של המשטרה ונציגי העדה האתיופית בחנה לעומק את מכלול טענות קהילת יוצאי אתיופיה וגיבשה תכנית פעולה במטרה לתת מענה רחב ומשמעותי לצרכי הקהילה בכל הנוגע לתחומי האחריות של המשטרה.
הוועדה שמה דגש מיוחד לנושא מעורבות בני נוער וצעירי הקהילה בפלילים. בדיקה מקיפה של כשלוש מאות תיקי נוער לא העלתה ממצא לאפליה או פגיעה בזכויות בני הנוער, יחד עם זאת הוחלט להסב 64 מהתיקים מהליך פלילי להליך טיפולי במטרה להשיב את הקטינים למסלול הנורמטיבי. בנוסף, חודדו הנהלים וההנחיות בטיפול בקטינים, בכלל ובקטינים בני מגזרים שונים, בפרט.
עבודת הוועדה נתנה דגש גם לסוגיית פערי מנטליות ושפה, כך שמעבר לתכנית הכשרות מקיפה לשוטרים לעבודה המותאמת לחברה רב תרבותית, הכשרות שנותנות לשוטרים כלים טובים יותר למתן שרות ההולם צרכי קהילות שונות.
כמו כן הוחלט על שיבוץ שוטרים דוברי אמהרית בכל מוקדי המשטרה וכן שילוב חוקרי נוער דוברי אמהרית בכל תחנות המשטרה אשר בשטחן יש רכוז גבוה של קהילת יוצאי אתיופיה. כן הוחלט על עיבוי מש"קים בשכונות רלוונטיות.
יש לציין שמשטרת ישראל מובילה בייצוג שהיא נותנת לקהילת יוצאי אתיופיה בגיוס לשורותיה במשטרה משרתים 663 שוטרים ממוצא אתיופי המהווים 2.3% מכלל המשרתים במשטרה, נתון שמהווה יצוג הולם בהעסקתם יחסית לחלקם היחסי של יוצאי אתיופיה בכלל האוכלוסיה, הצוות המליץ להגביר את הגיוסים והכוונה להגדיל את כמות השוטרים יוצאי אתיופיה בשורות המשטרה בעוד כ- 50% עד שנת 2019 וכן לשלב את המוכשרים והמתאימים ביניהם למסלולי קדום לתפקידי פיקוד ומפתח בארגון, מדובר במהלך אסטרטגי שבטווח של שנים ישפיע משמעותית על יחסי המשטרה עם קהילת יוצאי אתיופיה.
עבודת הצוות זיהתה את הצורך בהנגשת האפשרות להגשת תלונה כנגד שוטרים על ידי יוצאי אתיופיה ובני קהילות נוספות דוברי שפות זרות והוחלט על בניית טפסים מתאימים בשפות הרלוונטיות הן בתחנות המשטרה והן באתר האינטרנט של המשטרה.
הישג נוסף משמעותי של הוועדה הוא הגדלת השקיפות בכל הנוגע לטיפול משמעתי בשוטרים שעברו על הנורמות והנהלים הארגוניים על ידי מסירת הודעה למתלוננים אודות ממצאי הטיפול המנהלתיים שננקטו כנגד אותם שוטרים.
עבודת הצוות העלתה באופן ברור שלבני הקהילה האתיופית ולמשטרת ישראל יש עניין משותף בשיפור איכויות השירות הניתן לבני הקהילה, קהילה שמתאפיינת בכבוד הממסד והחוק.
חברי הוועדה מצפים לקבל רוח גבית של הקהילה וכן אשראי לסיים את התהליך. סה"כ יש לצוות הישגים משמעותיים בשל החלטות פורצות דרך שהתקבלו במשטרה הכל לטובת קדום היחסים והאמון עם בני הקהילה.
המשטרה מאפשרת את חופש הביטוי והמחאה אך אין לעבור את הגבול לבזות את החוק ולפעול באלימות. פגיעה בחוק ובשוטרים עשויים לפגוע בהישגים שהושגו. יש לפעול באיפוק ובשיקול דעת ולא לאפשר לחמומי מוח וגורמים קיצוניים לשבש ולהזיק למהלך חיובי שנועד לקדם את האינטרסים של כל הקהילה. אסור שערך חופש הביטוי יוכתם באלימות.