במשכן הכנסת נערך היום (שני) דיון חירום בנושא ההשלכות הכלכליות של החרם על תוצרת ישראלית מיהודה ושומרון, בקעת הירדן ורמת הגולן, בהשתתפות ראשי רשויות, יצרנים ותעשיינים.
ח"כ שרון גל (ישראל ביתנו) שיזם את הדיון אמר כי "ישנם סימנים בשטח שמטרידים אותנו – ומדליקים נורה אדומה. ההצעה לסמן מוצרים ישראלים היא לא פחות ממכה קשה לאלפי משפחות. אסור לתת לגל העכור הזה לעבור".
יו"ר סיעת "ישראל ביתנו" ח''כ אביגדור ליברמן סיפר כי נאלץ לתקן את מכונת הכביסה של משפחתו בירושלים לאחר שלא נמצא טכנאי מכונות כביסה שיסכים להגיע לנוקדים, מקום מגוריו בגוש עציון.
לדבריו ליברמן "כשיש קריאות לחרם מתוך ישראל, או שחקן שלא מוכן לנסוע לבקעת הירדן – זו הבעיה שלנו. אי אפשר לטפל בחרם מבחוץ כשלא מטפלים בחרם מבפנים".
ח"כ יואב קיש (הליכוד) אמר "אני רואה את ניסיון התקיפה הזה כניסיון תקיפה ישיר נגד מדינת ישראל, כשזה הצעד הראשון. מי שרוצה לפגוע באזורים אלה – רוצה לפגוע במקומות האחרים". בכנס השתתפו גם ח"כ מירב בן ארי (כולנו) וח"כ ד"ר ענת ברקו (הליכוד).
"אנחנו כבר 10 שנים בחרם", העיד דוד אלחיאני, ראש מועצת בקעת הירדן. "האיחוד האירופי הטיל מכסים על התוצרת החקלאית של בקעת הירדן. מדינת שראל מחזירה את המכס הזה שהחקלאים משלמים. רשויות השיווק באירופה מעודדות ע"י אנרכיסטים – שיוצרים אווירה של חרם. פילחנו את התוצרת החקלאית בין הערבה לבקעת הירדן בשוק האירופאי והגענו למסקנה שרק בפלפל בקעת הירדן מפסידה 100-150 מיליון ש''ח בשנה לעומת יצוא של הערבה".
רמי כפיר, חקלאי מבקעת הירדן סיפר כי התוצרת שלו מוחרמת באירופה אבל זוכה לגיבוי דווקא בעזה. "צרפתים החזירו לי מכולת תמרים בגלל מלחמת צוק איתן, אז מכרתי אותה בהצלחה גדולה לעזה".
אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים, אמר בדיון כי "אנחנו לא יכולים לסבול את הקולות שקוראים לחרם. אם נתחיל לסמן מוצרים ממקום אחד - יסמנו ממקום אחר. איננו גוף פוליטי. אנחנו מתנגדים לכל חרם מכל סוג ומייצגים את כל התעשיינים".
גד כהנא, מנכ"ל עמותת התיירות של גוש עציון, הדגיש כי "חשוב שהציבור ידע שהרבה בעלי עסקים שוכרים מקומות משנה במקומות אחרים, כדי שהתוצרת שלהם לא תהיה רשומה תחת גוש עציון". משה ויסמן, בעלי מפעל תבלינים הוסיף כי "אנחנו מייצאים בתפזורת כדי לא לסמן את המוצרים שלנו".
