אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: פלאש 90

בני הנוער יוצאים אל החופשה הגדולה. רבים מהם משתלבים בשוק העבודה אך אינם מודעים לזכויותיהם כעובדים ולעיתים גם חוששים לדרוש את הזכויות שהם כן מודעים להם. על הסוגיה שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם חזי אופיר, מי שבעבר ניהל את יחידת אכיפת זכויות עובדים במשרד הכלכלה וכיום אמון על התחום בהסתדרות הלאומית.

"הנוער, למרות הפרסום, לא בקי בזכויותיו, ומעסיקים מנצלים את חוסר הידע הזה ופוגעים בזכויותיו", אומר אופיר המדגיש כי לכל גיל וגיל קיים שכר מינימום ויש לתבוע תשלום העומד בדרישות החוק.

אופיר מציין בדבריו כי לא פעם נערים ונערות מועסקים ושכרם משולם באופן יומי ולא על פי שעה והתוצאה היא שהחישוב מלמד כי הם משתכרים בסכומים של כעשרה שקלים לשעה, הרבה פחות משכר המינימום המתחייב בחוק.

הסכומים הם – עד גיל 16 18.81 ₪, עד גיל 17 20.15 ₪, ועד גיל 18 22.30 שקלים לשעה

"על הנערים לדעת שיש להם זכויות וצריך לפנות למעסיקים, גם אם המעסיקים לא ממש מקפידים יש כתובות למי לפנות גם אחרי שהעבודה מסתיימת והם חוזרים ללימודים", אומר אופיר המציין כי נערים רבים חוששים להתעמת עם מעסיק בתקופת ההעסקה שמא יבולע להם.

"בניגוד למבוגרים שעובדים לזמן ארוך, נערים מגיעים לתקופה קצרה, ולכן אני מבקש מהנערים שאם נגרם להם עוול וחוששים לפעול בתקופת העבודה יש אפשרות לפעול ולהגיש למרכז המידע של ההסתדרות הלאומית (*8882) או למשרד הכלכלה וזה יטופל בצורה אינטנסיבית ולא יאונה שום רע לנער".

מוסיף אופיר ומציין כי לנערים עובדים מגיע גם החזר נסיעות כמו גם מגבלה של שעות עבודה בשבוע, חובת מעסיק להסיע את העובד הביתה כשהעבודה מסתיימת בשעות מאוחרות כמו באולמות אירועים וכיוצא באלה, איסור על עבודה בסופי שבוע, גם לא באישור מיוחד, חצי שעת מנוחה אחרי כל 6 שעות עבודה והנחיות נוספות שמעסיקים אינם מקפידים עליהם.

בדבריו מדגיש אופיר כי "המעסיקים לא עושים טובה לנערים. הנערים מגיעים חדורי מוטיבציה. הם עושים עבודה מצוינת. כששמים לב למחירים המעסיקים לא ששים להעיף אותם, וכשיפנו את תשומת ליבו של המעסיק לכך שהם יודעים את זכויותיהם אני לא מאמין שבהינף יד יעיפו אותם. זקוקים להם ולא כל משפט שהנער יגיד ויבקש את זכויותיו בסוף יגרום לכך שיעיפו אותו".

להערכתו בחלק מהמקרים המעסיקים כלל אינם בקיאים בהנחיות החוק שכן אינם מעסיקים בני נוער במהלך השנה, ובמידה והנער העובד יפנה את תשומת ליבו הוא יקבל את הדברים.