ערבים וחיילים
ערבים וחייליםאילוסטרציה: פלאש 90

התמיכה בפתרון של "שתי מדינות לשני עמים" פחתה הן בקרב הישראלים ובקרב הפלסטינים.

כיום רק 51% מקרב הישראלים ומקרב הפלסטינים תומכים בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, כך עולה מממצאי הסקר האחרון שנערך במשותף על ידי מכון הרי ס. טרומן לקידום השלום באוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז הפלסטיני למדיניות ולחקר דעת קהל ברמאללה (PSR).

שני הצדדים נשאלו על רקע הבחירות בישראל והקמת ממשלת ימין על הצפיות שלהם לעתיד: 6% מקרב הישראלים ו-27% מקרב הפלסטינים חושבים שהמשא ומתן יתחדש, 28% מקרב הישראלים ו-29% מקרב הפלסטינים סבורים שהמשא ומתן המדיני יתחדש אך פה ושם יהיו עדיין פיגועים וירי.

מאידך גיסא, 43% מקרב הישראלים ו-20% מקרב הפלסטינים חושבים שפיגועים וירי לא ייפסקו והצדדים לא יחזרו למשא ומתן ו-8% מקרב הישראלים ו-18% מקרב הפלסטינים סבורים ששני הצדדים לא יחזרו למשא ומתן והפיגועים והירי יפסקו.

מקרב הישראלים, 56% מודאגים ו-41% אינם מודאגים מכך שהם או בני משפחתם עלולים להיפגע על ידי ערבים בחיי היום יום שלהם. מקרב הפלסטינים, 79% חוששים ו-21% אינם חוששים שהם או בן משפחתם עלול להיפגע בידי ישראלים או שאדמתם תוחרם או ביתם ייהרס.

56% מקרב הפלסטינים סבורים ששאיפת ישראל לטווח הארוך היא להרחיב את גבולות המדינה על כל השטח שבין נהר הירדן לים ולגרש את הערבים.

25% מקרב הפלסטינים חושבים ששאיפות ישראל הן לספח את יהודה ושומרון ללא מתן זכויות אזרח לתושבים הפלסטינים. 43% מקרב הישראלים סובר כי שאיפות הפלסטינים לטווח הארוך הן לכבוש את הארץ ולהשמיד חלק ניכר מהאוכלוסייה היהודית במדינת ישראל ו - 18% מקרב הישראלים חושבים ששאיפות הפלסטינים הן לכבוש את ישראל.

רק 17% מקרב הפלסטינים חושבים כי שאיפות ישראל הן לפנות את כל (6%) או חלק (11%) מהשטחים שנכבשו ב-1967 או את כולם. 27% מקרב הישראלים חושבים כי שאיפות הפלסטינים הן להחזיר לרשותם את כל (12%) או חלק (15%) מהשטחים שנכבשו ב-1967.

באותו זמן, 9% מקרב הישראלים השיבו כי השאיפות של ישראל לטווח הארוך הן חזרה לגבולות 1967 תוך הבטחת הביטחון של ישראל; 33% כי השאיפה של ישראל היא נסיגה רק מחלק מיהודה ושומרון תוך הבטחת הביטחון של ישראל; 18% ששאיפות ישראל הן סיפוח יהודה ושומרון בלי להעניק זכויות אזרח לפלסטינים החיים שם; ו-14% כי שאיפות ישראל הן סיפוח יהודה ושומרון וגירוש הפלסטינים החיים שם.

מקרב הפלסטינים, 38% השיבו כי שאיפות הפלסטינים הן לקבל חזרה חלק מהשטחים שנכבשו ב-1967 ו-30% כי שאיפת הפלסטינים היא לקבל חזרה את כל השטחים שנכבשו ב-1967. 13% אמרו כי השאיפה של הפלסטינים היא לכבוש את ישראל. 10% כי השיבו השאיפה של הפלסטינים היא לכבוש את הארץ ולהשמיד חלק ניכר מהאוכלוסייה היהודית במדינת ישראל.

21% מקרב הישראלים ו-52% מקרב הפלסטינים תומכים בתכנית השלום הסעודית שקוראת להכרה ערבית ונורמליזציה של היחסים עם ישראל לאחר סיום הכיבוש של השטחים הערביים שנכבשו ב-1967 והקמת מדינה פלסטינית. 67% מקרב הישראלים ו-44% מקרב הפלסטינים מתנגדים לתכנית זו. בסקר דצמבר 2014, 43% מקרב הפלסטינים תמכו בתכנית הסעודית ו-53% התנגדו לה, בעוד ש-27% מקרב הישראלים תמכו בתכנית ו-63% התנגדו לה.

באשר לפינוי ישובים - 38% מקרב הישראלים תומכים בפרוק הישובים היהודים בשטחי יו"ש במסגרת הסכם שלום בין ישראל לבין הפלסטינים, 54% מתנגדים לכך.

51% מקרב הישראלים ומקרב הפלסטינים תומכים בפתרון של הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל המכונה הפתרון של שתי מדינות לשני עמים. 43% מקרב הישראלים ו-48% מקרב הפלסטינים מתנגדים לפתרון זה. ביוני 2014, 62% מקרב הישראלים ו-54% מקרב הפלסטינים תמכו בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, בעוד ש-34% מקרב הישראלים ו-46% התנגדו לפתרון של שתי מדינות לשני עמים.

מהסקר הנוכחי עולה כי 44% מקרב הישראלים ומקרב הפלסטינים מסכימים שלאחר הקמת מדינה פלסטינית ופתרון כל הבעיות כולל הפליטים וירושלים תהיה הכרה הדדית של ישראל כמדינת העם היהודי ושל פלסטין כמדינת העם הפלסטיני.

45% מקרב הישראלים ו-54% מקרב הפלסטינים מתנגדים שלאחר הקמת מדינה פלסטינית ופתרון כל הבעיות כולל הפליטים וירושלים תהיה הכרה הדדית של ישראל כמדינת העם היהודי ושל פלסטין כמדינת העם הפלסטיני. בסקר שנערך בדצמבר 2014, שיעורי התמיכה וההתנגדות היו: 54% מקרב הישראלים תמכו ו-36% התנגדו להכרה הדדית כזו. בקרב הפלסטינים, 39% תמכו ו - 60% התנגדו למהלך זה.

לסקר המלא לחץ כאן