
1. ראשי הרשויות ביהודה ושומרון יצאו בשבוע האחרון למאבק לא קל, מאבק על הפסקת הקפאת הבניה ביהודה ושומרון.
המטרה אמנם נשמעת מעט אפרורית, אבל הצליל במקרה הזה מטעה מאוד. הקפאת התכנון והשיווק, המוטלת מזה כמה שנים על ההתיישבות, מהווה למעשה גזר דין מוות בחנק על ההתיישבות, מאחר שחוסר התפתחות שווה בפועל לגסיסה.
מעבר לכך, ההקפאה משדרת החוצה, לעולם כולו, ופנימה, לאזרחי ישראל, שנתניהו עוסק בקידום בפועל של חזון שתי המדינות, ועושה ככל שביכולתו למנוע כל דבר שיפריע לקידום החזון הזה. המשך ההקפאה הוא למעשה איתות ברור שחזון שתי המדינות חי ובועט.
2. במשך כמה שנים הסתתר ראש הממשלה מאחורי טענה בעלת משקל. אנו זקוקים לאמריקנים לצורך טיפול בנושא האיראני שהוא איום קיומי על מדינת ישראל, ולכן אסור להרגיז אותם.
זו היתה אמנם טענה בעלת משמעות, אולם בסופו של דבר כרגע היא ירדה מסדר היום. הסכם הגרעין נחתם וכיום נראה שהממשל האמריקני דווקא איננו מעוניין בהחרפת הקרע עם ישראל.
בנסיבות הללו, שום איום אמריקני או אירופאי אחר לא יכול להצדיק את ההקפאה, והדרישה להפסקתה חייבת להיות נחרצת.
3. מי שמסוגל כיום להוביל את נתניהו לשינוי במדיניות אלו חברי סיעת הבית היהודי. רק להם יש כרגע בידיים מנופי לחץ אמתיים. ידיהם של חברי הכנסת שבליכוד קשורות באופן יחסי, ואין כרגע בסיעת הליכוד גם שום איום ממשי על שלטון היחיד של נתניהו.
לסיעת הבית היהודי יש לעומת זאת מנוף לחץ אפקטיבי מאוד שבו היא יכולה להשתמש. בימים אלו עומד על הפרק תקציב המדינה, ואתו יחד המשך שלטון נתניהו. אם יאיימו בבית היהודי בהיעדרות מהצבעות יאלץ ראש הממשלה, גם אם איננו רוצה בכך, לשנות ולו חלקית את מדיניות ההקפאה.
4. בבית היהודי מעוניינים, ובצדק, לא לפגוע בשיתוף הפעולה עם ראש הממשלה, במטרה לקדם נושאים חשובים אחרים הנמצאים בימים אלו על הפרק.
בין היתר מעוניינים בבית היהודי להביא למינוי יועץ משפטי לממשלה שיראה באופן נכון יותר את תפקידו כיועץ לממשלה ולא כסמכות על לענייני הכל. שיתוף הפעולה בנושא זה עם ראש הממשלה נתניהו הוא קריטי, וזוהי כמובן רק דוגמה אחת וכמותה יש נוספות.
למרות זאת אין בשלב זה ברירה, הבית היהודי חייב לנצל את נקודת הזמן הנוכחי וללחוץ בכל הכח על הפשרת ההקפאה. ויתור בנקודת הזמן הזו ישדר מסר ברור לפיו ההקפאה תתקיים לנצח.
המציאות הגיאו-פוליטית בה נתונה ישראל כרגע והמציאות הפוליטית הפנימית הן הטובות ביותר שתיתכנה מבחינה זאת. אם בנקודת הזמן הזו לא יחול שינוי, הוא עלול אולי לא להתרחש לעולם.
