עולים חדשים בנתב"ג. ארכיון
עולים חדשים בנתב"ג. ארכיוןנפש בנפש

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ו-וועדת העלייה והקליטה של הכנסת קיימו היום (שלישי) דיון משותף בנושא רישוי מקצועות לעולים חדשים.

חוקרת מרכז המידע של הכנסת, פלורה קוך-דבידוביץ', מסרה בדיון כי ב-3 השנים האחרונות הצהירו 1,594 מהעולים לארץ כי הם בעלי מקצועות בתחום הבריאות (3.2% מכלל העולים שעלו בתקופה זו). 29% מהם מגיעים מרוסיה, 26% מאוקראינה, 9% מארה"ב ו-7% מצרפת.

34% מתוכם רופאים ו-18% פסיכולוגים. לדברי דבידוביץ', בעלי מקצועות בתחום הבריאות מחויבים לקבל הסמכה או רישיון על מנת לעסוק במקצוע זה בישראל, ואלה מהווים חסם עיקרי לקליטת העולים במקצועותיהם בישראל. שיעור העומדים בהצלחה מקרב בוגרי חו"ל בבחינות הרישוי לרפואה בשלוש השנים האחרונות: כ-37%.

יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר בדיון, "לפני מספר שבועות התאבד ידיד שלי שעלה לארץ, כי לא הצליח להיקלט מקצועית כאן. הגורמים הנוגעים בדבר צריכים לעשות חשבון נפש. זה אבסורד שחלק גדול מהעולים לא יכול להביא את יכולותיו לידי ביטוי. לא נרפה ממעקב אחר הנושא ולא נהסס גם לחוקק. יש מחסור אדיר במקצועות הבריאות, אבל הביורוקרטיה מכבידה מדי. בימים אלה, של מציאות קשה בצרפת ובאירופה, צריך לפעול ביתר שאת על מנת להביא עולים לארץ ולאפשר להם לעסוק במקצוע שלהם".

יו"ר ועדת העלייה והקליטה, ח"כ אברהם נגוסה (ליכוד), אמר, "העולים נכשלים במבחנים, מטורטרים, מתייאשים וחוזרים לארץ מוצאם. כחברה קולטת עלייה, משימתנו הלאומית היא לקלוט ולחבק את העולים. למרות כל המאמצים, עדיין יש בעיות רבות וקשות בהן הם נתקלים".

המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק: "צריכים לעשות כל מאמץ כדי לסייע, אך יש לנו אחריות כלפי הרמה המקצועית של אלה שמטפלים בכולנו, וצריך למצוא את האיזונים הנכונים. קורסי הכנה למבחני הרישוי הוכיחו את עצמם ומשיגים שיעורי הצלחה של למעלה מ-80%". מנהלת אגף תעסוקה במשרד העלייה והקליטה, קלאודיה כץ: "איתרנו חסמים ואנחנו ממשיכים להתכנס ולזהות".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), לשעבר מנכ"ל משרד הקליטה: "התחושה היא שגילדות לא מאפשרות לעולים להיכנס. לוקחים החלטת ממשלה שהתקבלה בנושא ומורחים אותנו מצד לצד במכבסות מילים".

קתי, קלינאית תקשורת שעלתה מצרפת: "30 שנה עסקתי בתחום בצרפת ובישראל שימשתי מדריכה לקלינאיות תקשורת, אבל אני עצמי נפלתי בין הכיסאות ואין לי אפשרות לעבוד בתחום בארץ. אני דוגמה למריחות האלה".

מנכ"ל "קליטה-ארגון גג למען עולים מצרפת", ד"ר מיכאל בן-סעדון: "נושא הרישוי לא התקדם בשנים האחרונות. זהו מאבק פוליטי בין הגילדות לאינטרס הציוני".

מנהלת המחלקה לקשרי ממשל בארגון "נפש בנפש": "העולים זקוקים למלווה צמוד עוד משלבי טרום עלייתם ועד להיטמעות במקצוע: איזה בחינות יש לעשות בישראל, מתי מתקיימות וכו'. בנוסף, יש לאפשר תרגום סימולטני של בחינות לשפות זרות, גם אם מספר הנבחנים מועט".

מנהלת מועצת ארגוני עולים, אסתר בלום: "בעלי מקצועות רפואיים מורשים לעבוד בישראל אם יש להם אשרת תייר, אבל לא אם הם עולים חדשים שלא עברו בחינה. זה אבסורד".

יושבי ראש הוועדות, חברי הכנסת נגוסה ואלאלוף סיכמו כי יתכנסו שוב בעוד חודשיים להמשך דיון בנושא, ועד אז יגבשו משרדי הממשלה תכנית עבודה להסרת חסמים ויציגו תכנית התקדמות.