
בתום דיון מיוחד שקיימה הוועדה לביקורת המדינה על ההתנהלות הלקויה של המכון לרפואה משפטית, שוחחנו עם יו"ר הועדה, חברת הכנסת קארין אלהרר, על התובנות שעלו בדיון.
כשהתבקשה לציין נקודה מרגיעה כלשהי שעלתה בדיון מציינת חברת הכנסת אלהרר כי "העובדה היחידה שיכולה להרגיע אותנו היא שהוחלף העומד בראש המכון לרפואה משפטית, וכעת נמצא שם ד"ר חן קוגל שהביא נהלים חדשים וכללים חדשים".
בדבריה מציינת ח"כ אלהרר את חשיבות הכרעות המכון בהיותן גוזרות דין לשבט ולחסד באולמות בית המשפט. ככזה הוא זוכה למונופול ויכול להציג את עמדתו או בשירות הסנגוריה או בשירות פרקליטות המדינה ואינו יכול לתת חוות דעת לשני הצדדים מחשש לניגוד עניינים כזה או אחר.
במציאות שכזו כאשר הפרקליטות פונה לבקש חוות דעת מקצועית מהמכון כבר לא יוכל לעשות זאת הסנגור והתוצאה היא פגיעה ביכולת ההגנה של הנאשם.
בעקבות הנתון החשוב הזה, מספרת אלהרר, כי הבהירה בדיון שבכוונתה לפנות לשר הבריאות, שלהערכתה הנושא מאוד חשוב לו, בבקשה להקמת מכון מקביל. אלהרר מוסיפה ואומרת כי לא תהיה זו טעות להקים יותר מחלופה אחת למכון, ולדברים יש תקדימים ברחבי העולם, גם במדינות בעלות היקף אוכלוסיה דומה לזה של ישראל.
בהמשך הדברים נשאלה והשיבה כי גם ד"ר חן קוגל, ראש המכון הנוכחי, אמר, ולא פעם אחת, כי לטעמו נכון להקים מכון נוסף שיציג חוות דעת מקבילה שתוכל לשמש את הצד המשפטי שמנגד.
ח"כ אלהרר מוסיפה ואומרת כי "הדבר שעדיין אני מוטרדת ממנו, היא העובדה שחרף הכשלים במכון לרפואה משפטית וההשלכות, הפרקליטות מסרבת לקיים ביקורת עניינית בנושא הזה. קראתי לפרקליטות להודות בטעות. זו לא בושה. זה גם לא באשמתם. הפרקליטות אינה נשואי הביקורת אלא המכון".
בנושא זה, אומרת חברת הכנסת אלהרר, מתקיימת בחינה של המשנה לפרקליט המדינה. "ביקשתי לקבל תשובות בתוך חודש וביקשתי ממשרד הבריאות את התשובות לבחינת הקמת מכון נוסף".
כשנשאלה אם להערכתה החשש בפרקליטות הוא דרישה לפתיחת תיקים ישנים, מהלך שיכול להביא לזיכוי רבים שנכלאו רק בשל חוות הדעת הבעייתיות שהוגשו על ידי אנשי המכון לרפואה משפטית, מסייגת אלהרר את דבריה ומבהירה כי אין כוונתה לפתוח תיקים חלוטים או להעלות מהאוב תיקים שנצבר עליהם אבק, כלשונה, "אלא שתיקים שעדיין מתנהלים וניתנו בהם חוות דעת של פרופ' היס, אני אומרת בואו נשים את הדברים על השולחן ונבחן את הדברים פנימה".
סוגיה נוספת שאודותיה נשאלה ח"כ אלהרר היא השאלה מדוע עד כה, על אף הגילויים והחשיפות סביב התנהלותו של פרופ' היס, איש לא מצא לנכון להעמידו לדין. אלהרר מחריפה את הדברים ומספרת כי גם היא עצמה שאלה את השאלה ואף למעלה מכך - האם נפתחה חקירה פלילית?
"לא קיבלתי תשובה, והטריד אותי יותר מהכול שבשלהי הדיון בוועדה, סיפר כתב מערכת 'עובדה' שביום בו שודרה הכתבה (על ההתנהלות הבעייתית במכון) הגיעו לאולפני הערוץ אנשים עם צו משטרתי שביקשו חומרים. חבל לי שפועלים כך מול הערוץ ולא מול החשודים בפלילים".
אלהרר מסכימה לכך שללא מענה, התיאוריות והקונספירציות סביב התנהלות המכון וסביב המידע שידוע לו ימשיכו. ושאולי חוסר המענה משמש כמגננה משפטית למכון.
גם כאן מבטיחה אלהרר פעילות עד לתוצאות. "אני מתכוונת לבחון את הדברים. לא הסתפקתי בדיון כאן. השופטת בדימוס גרטל מגבשת טיוטה סופית שלדעתי הועברה למבוקרים בנושא. אקיים דיון נוסף כשהדו"ח שלה יגיע ואשוחח עם מבקר המדינה, שנבצר ממנו להגיע לדיון היום. טוב יעשה המבקר, שהוא האוטוריטה לבחון זאת, אם יבחן את הדברים. עד כה לא התקיימה בחינה משפטית".