מעלה אדומים
מעלה אדומיםצילום: פלאש 90

תמימות דעים בוועדת הכספים לגבי הצורך להחיל את מתווה הסיוע לעסקים עקב המצב הביטחוני בירושלים גם על העיר מעלה אדומים.

כך עלה היום (ג') בדיון מיוחד שיזמו חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה. גם נציגי המחנה הציוני הביעו תמיכה בהחלת המתווה על עסקים במעלה אדומים ובצורך לחזק את העיר, אף שהיא ממוקמת מעבר לקו הירוק.

את הדיון יזמו חברי הכנסת מיקי לוי (יש עתיד), אראל מרגלית (המחנה הציוני) ורועי פולקמן (כולנו), מסיעתו של שר האוצר. ח"כ לוי אמר כי "מדובר בפגיעה של ממש עד כדי פשיטת רגל של עסקים. מעלה אדומים היא החזית האמיתית של העיר ירושלים והיא מגנה עליה.

"במעלה אדומים כ-300 עסקים קטנים ובינוניים, לא מספר עצום ואני מעריך שמתוכם נפגעו כ-60%. בירושלים נקבע שעסק שמחזור העסקים שלו ירד ב- 30%, יכול לבקש פיצוי. אנחנו דורשים שזה יחול גם על מעלה אדומים. זה לא הרבה, לא הוצאה ענקית. ניתן להחיל את אותו הסדר גם על מעלה אדומים" הדגיש.

ח"כ מרגלית אמר בדיון, "מאשימים את מפלגת המחנה הציוני שאנחנו לא פועלים למען ההתיישבות, אך מבחינתנו מעלה אדומים ואזור התעשייה מישור אדומים חשובים מאוד ואנחנו כן פועלים למענם. הפעם ירושלים היתה בחזית אך גם מעלה אדומים ומישור אדומים. מעבר לעניין הביטחוני חייבים לחזק את האזור הזה ולהביא אליהם עוד עסקים.

"יש להקל עליהם באמצעות דחיית תשלומי מס הכנסה ומע"מ וביטול קנסות. כבר כשנה וחצי שירושלים נמצאת תחת מתקפת טרור ועסקים לא מרימים ראש, המסחר יורד ברמות גבוהות וכך גם במעלה אדומים והיא צריכה להיכלל במתווה".

ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) אמר כי "לא יעלה על הדעת שרוצים לעזור לבעלי עסקים בירושלים ולא נכליל את מעלה אדומים שמתמודדת עם אותם קשיים שיש בירושלים".

ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) טען כי "ממשלת ישראל הפכה את מעלה אדומים לעיר של בחירות, כי כל מערכת בחירות מגיעים כולם ואח"כ כולם נעלמים. העיר בנסיגה, בהידרדרות, נסגרו בתי ספר, לא נותנים לבנות בתים חדשים וגם מדירים אותה מהמתווה החשוב עקב המצב הביטחוני, למרות שכל ראש ממשלה מימין ומשמאל ראה את מעלה אדומים כחלק מפרוזדור ירושלים.

''לכן חייבים להכליל אותה במתווה. אך זה רק אקמול ביחס למכלול הבעיות, כי אם לא ניתן לבנות שם, העיר מזדקנת ולא יבואו צעירים", הזהיר.

ראש עיריית מעלה אדומים, בני כשריאל, סיפר כי "אנחנו חלק משוק העסקים של ירושלים. גל הטרור מפחיד תושבים שפוחדים לצאת מהבתים ועסקים נפגעים ועסקים חדשים לא נפתחים. אנחנו גם מתמודדים עם חרמות בינ"ל, כי אנו מעבר לקו הירוק.

"בנוסף, יש יישובים ערבים לידינו שלא משלמים מיסים ומוכרים מוצרי בנייה וכד' בזול ולכן מצב העסקים שלנו ממש קשה.  הפיצוי שניתן לירושלים הוא נכון ואנו מהווים רק עלות שולית קטנה", אמר.

נציג אגף התקציבים באוצר, יוסי עדס, אמר בדיון כי "הסיוע ניתן לעסקים קטנים רק בירושלים מתוקף ההעדפה המיוחדת לירושלים מחוק יסוד ירושלים, שלא כולל אזורים אחרים. זה חלק מהחלטת ממשלה רחבה יותר לפיתוח ירושלים". יו"ר ועדת הכספים גפני הגיב על דבריו: "אותו מתווה שחל על ירושלים בתקופה האחרונה חייב לחול גם על מעלה אדומים".

גפני סיכם את הדיון, "התברר שמספר העסקים במעלה אדומים ירד ב- 50% בעקבות במצב הביטחוני והמשמעות היאסכנה קיומית לעיר, דבר שלא ניתן לעבור עליו לסדר היום, מה גם שכל חברי הכנסת רואים חשיבות בקיומה. אנחנו לא נכנסים לנושאים אחרים אלא לעניין החלת המתווה על ירושלים בגלל המצב הביטחוני, מה שלא ייחודי רק לשטח המוניציפלי של ירושלים אלא לאזור כולו ודורשים את הכללת מעלה אדומים במתווה גם על מעלה אדומים כל עוד המצב הביטחוני יימשך".

גפני הודיע, כי יפנה במכתב לראש הממשלה, לשר האוצר, לשר הביטחון ולשר הפנים, עם הדרישה לתמוך ולסייע למעלה אדומים, בשם ועדת הכספים.