
לאמונת עתנו. חלק יב, ממדבר מתנה.
שיעורים בסוגיות בנושא לימוד תורה.
מפי הרב צבי ישראל טאו.
עורך: הרב יאיר דיאמנט.
ירושלים, חוסן ישועות, תשע"ו. רפה עמ'
(6424242‑02)
תורת מרן הרב זצ"ל ממשיכה להוציא פירות ופירי-פירות.
תריסר כרכים משיעורי הרב טאו בנושאים שונים כבר יצאו לאור בסדרת 'לאמונת עתנו'.
כרך אחרון זה כולל שמונה פרקים בענייני לימוד תורה – על אמונת חכמים, מי ראוי להורות לאומה את דרך ה' ומה הן דרכי השפעת התורה על העם, על חידושי תורה ועל תורת ארץ ישראל, על היחס בין לימוד אמונה ללימוד הלכתי-למדני, על לימוד תורה לנשים ועל הגדלת השאיפות הרוחניות של לומדי התורה ועוד.
כל השיעורים בנויים סביב הגישה החינוכית הטהרנית של הרב טאו, שבאה לידי ביטוי באופן מיוחד ביחס לתורה וללימודה, גישה המתנגדת להעברת ביקורת על גדולי האומה ולשילוב לימוד התורה עם חוכמות אחרות. לשיטתו, על הלומד להתעלות לקומת תורת האמת, ולא להוריד את התורה אליו.
העורך המוכשר הוסיף מקורות על הדף וציוני הרחבה ועיון בסוף הספר, וכל מי שרוצה להעמיק בדברים השולחן ערוך לפניו.
*****
אורות בית חיינו.
אסופת פסקאות מדברי הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל בנושא בית המקדש ועבודת הקרבנות, בתוספת מאמרים מפרי עטה של ישיבת ההסדר בית שאן.
ליקט והעיר: הרב אלישע ינון.
בית שאן, 'פתחו של גן עדן', תשע"ה. 180 עמ' (9300580‑077)
עוד לא מלאו עשור לישיבת ההסדר בבית שאן בראשות הרב שלמה שושן שליט"א, וכבר זכתה לבית מדרש רחב משלה. לכבוד האירוע הוציאה הישיבה לאור לקט נרחב בשבעה פרקים של התבטאויות מרן הראי"ה בענייני בית המקדש, הציפייה לכינונו, חידוש העבודה, הכהונה והטהרה ועוד. חציו השני של הספר כולל מאמרים של רבני הישיבה בעניין המקדש והר הבית, וכמה נספחים חשובים.
*****
מפתח עין איה.
מפתח נושאים, סוגיות ושיטות, מקיף, מאוחד ומפורט.
אמיר דוּמָן.
כוכב השחר, 'אשיחה', תשע"ה. 120 עמ'
(3628881‑052)
ארבעת כרכי 'עין איה', פירושו של מרן הראי"ה ל'עין יעקב', מהווים מאז שיצאו לאור בדורנו נכסי צאן ברזל של המתעמקים בתורת הרב זצ"ל. לכל כרך נוספו מפתחות שונים זה מזה בדרכם ובאיכותם, אך המפתח החדש הזה בולט בעקביותו, בדיוקו ובהיקפו. אין זה רק מפתח מילולי כדרכם של רוב המפתחות, אלא בעיקר מפתח נושאים, שהכין אותו מי שבעצמו ירד לעומק כוונת דברי הרב, ומנסה לפתוח פתח לכל המעוניין לעיין ברוחב ובהיקף האוצרות שב'עין איה'.
הראי"ה עצמו השתמש לעתים קרובות במושגים שונים להביע תוכן דומה, ולפעמים במושגים דומים להציג תוכן שונה – ורק מפתח שהכינו מי שתוכן הספרים שגור על פיו יכול להפריד ולחבר כראוי. באופן טבעי, בסוג כזה של עבודה נטייתו האישית של המחבר באה לידי ביטוי משמעותי, ועל מנת כן. 'עין איה' כולו פתוח עתה לעיני המעיינים המעמיקים מהערך 'אבות' ועד הערך 'תשוקה', כולל הכְוונה למושגים קרובים ורשימה של קבוצות ערכים מרכזיות. לא בא כבושם הזה.