מאות תושבי עפולה מפגינים
מאות תושבי עפולה מפגיניםצילום: יהודה פואה

האם המכרז הבעייתי לרכישת דירות בעפולה, בו התעורר חשד כבד לתיאום מחירים בין עשרות רוכשים ערבים עשוי להתבטל? בעפולה יש הסבורים שהתשובה בהחלט חיובית.

בראיון ליומן ערוץ 7 מספר עו"ד אילן ועקנין, בא כוחם של העותרים נגד תוצאות המכרז, מספר על זימונם של כמה מהזוכים הערבים במכרז לשימוע על ידי פרקליטות המדינה המייצגת את רשות מקרקעי ישראל ומבקשת למצוא מענה למספר תהיות העולות סביב המכרז ותוצאותיו.

בדבריו מעלה תהיה מדוע מצאה הפרקליטות לנכון לזמן את הזוכים לשימוע לאחר שבית המשפט דחה את העתירה נגד המכרז ודרישה לבטלו, וזאת על אף שכל אותן ספקות ותהיות העולות מהמכרז הועלו זה מכבר על ידי התושבים העותרים.

בראשית דבריו מבקש ועקנין לצנן את הרואים בזימון לשימוע כאמירת בית המשפט נגד תוצאות המכרז. "בית המשפט עוד לא אמר את דברו", הוא מדגיש ומבהיר כי השינוי הדרמטי של הימים האחרונים הוא בזימונם של הזוכים לשימוע על ידי הפרקליטות, מהלך מפתיע המעיד על הבעייתיות שרואה פרקליטות המדינה בתוצאות המדוברות.

בדבריו מציין כי מדובר בהתכנסות שלישית סביב המכרז. ההתכנסות הראשונה הייתה כאשר נמסרה ההודעה לזוכים, השנייה היא ההתכנסות בה הפנו העותרים את תשומת לב המערכת לליקויים שנפלו במכרז וכעת ההתכנסות השלישית היא התכנסות השימוע. "מדובר בהודאה של המדינה שנפלו פגמים", הוא אומר ומסביר כי על בסיס זימון זה לשימוע ביקשו העותרים מבית המשפט לדחות את הדיון בעתירה עד להשלמת הליך השימוע ובחינת המסקנות שיעלו בשלב זה.

מאות תושבי עפולה מפגינים
הפגנה נגד מכרז הבנייה. (צילום: יהודה פואה)

בדבריו מעיר עוד כי יש בקיומו של שימוע בעיצומה של חקירת משטרה חשש לשיבוש הליכי חקירה, אך בסוגיה זו הוא מעדיף שלא להאריך. כאמור הוא מעלה תהייה מדוע זה נמשכו הליכי הזכייה במכרז על אף שהטענות שהעלו העותרים נמצאו ראויים לדיון מיוחד עד כדי שימוע.

תהייה נוספת שמעלה עו"ד ועקנין נוגעת להחלטה לזמן לשימוע רק חלק מהזוכים, בעוד בדיקה של 49 מתוך 309 מהזוכים העלתה אינדיקציות משמעותיות להליך בעייתי. לטעמו די בבדיקה זו, של כ-15 אחוזים מהזוכים, כדי להעיד על ההליך הלקוי ועל הצורך לבטל את המכרז כולו, שכן קיימת סבירות גבוהה שלו היו נבדקים שאר הזוכים היו מתגלות עדויות נוספות ומשמעותיו לליקויים נוספים. "אם הצלחנו להצביע על טעויות ופגמים משמעותיים כל כך רק מבדיקה של 15 אחוז צריך להורות על ביטול כל המכרז".

"לא הצבענו רק על תיאום מחירים, אלא פגמים בכל המכרז כמו נושא השומה המורכב " הוא מוסיף ואומר ומזכיר ליקוי נוסף בקיומם של שני סעיפים סותרים לכאורה בספר המכרז – סעיף אחד האוסר כחוק התאגדויות של רוכשים, ומנגד סעיף המחייב את הזוכים להתאגד ולחתום על הסכם בנייה משותף. סעיפים אלה, הוא קובע, נוגדים במהותם זה את זה ומעידים על היותו של המכרז בעייתי עד כדי חובה לבטלו.