"חיילים רבים בחופשה הצילו אנשים ופגעו במחבלים". ינאי ויסמן הי"ד
"חיילים רבים בחופשה הצילו אנשים ופגעו במחבלים". ינאי ויסמן הי"דצילום: באדיבות המשפחה

רק מחיר דמים של חיי חייל יהודי שינה את ההוראה: הרמטכ"ל רב אלוף גדי איזנקוט הורה ביום שני השבוע לכל לוחמי צה"ל לשאת נשק כשהם יוצאים מבסיסיהם לחופשה.

זאת בעקבות הפיגוע שאירע בשבוע שעבר בסניף 'רמי לוי' באזור התעשייה שער בנימין ובו נרצח החייל ינאי ויסמן הי"ד, שלפי ההוראות יצא לחופשה בלי נשקו האישי. כשראה ויסמן את המחבל בפעולה, התנפל עליו בידיים חשופות, שכן נשקו כאמור לא היה איתו. הוא נרצח בדקירות על ידי המחבל.

מפקד חטיבת הנח"ל, אלוף משנה עמוס הכהן, הורה להתחיל בבדיקה מדוע החייל שנרצח לא קיבל את נשקו בעת שיצא לחופשה מהצבא על אף שביקש זאת ממפקדיו, על פי עדויות חבריו. גורמים בצה"ל טענו שהחייל לא רצה לצאת עם נשקו. אל"מ הכהן גם הורה לבדוק טענות של לוחמים לפיהן כאשר הם יוצאים לביתם, מפקדיהם מסרבים לאשר להם לקחת את נשקם האישי. בחינת הנהלים הביאה לשינוי בעמדת הרמטכ"ל.

כזכור, ב'בשבע' נחשף לפני חודשים אחדים כי חבר הכנסת ניסן סלומינסקי העלה במליאת הכנסת שאילתא דחופה שהופנתה לשר הביטחון, בעקבות תלונות שהגיעו אליו בנושא הנשק לחיילים בחופשה. "הובא לידיעתי כי חיילי מילואים המשרתים ביו"ש אינם יכולים לצאת הביתה עם נשקם כאשר הם יוצאים לחופשה", כתב סלומינסקי. הוא דרש שמערכת הביטחון תודה בנכונות ההוראה, ותהה האם אין מקום לשנותה לנוכח המצב הביטחוני.

סלומינסקי סיפר אז ל'בשבע' כי הגיעו לידיו עדויות של חיילים על הוראה שקיבלו, לפיה הם אינם יכולים לצאת לחופשה עם הנשק שאיתו הם משרתים במהלך המילואים. "חייל שמתאמן עם הנשק ומשרת עם נשק, פתאום לא מאפשרים לו לקחת את הנשק. ראשית, זו סתם בושה, ושנית, כל התקופה הזאת ראינו מקרים של חיילים פועלים בפיגועים, ועכשיו זה צו השעה. חשבתי שצוחקים ממני, אבל עשינו בדיקה והתברר שזו המציאות", אמר סלומינסקי.

לשאילתא השיב אז חברו של סלומינסקי לסיעה, סגנו של השר יעלון - ח"כ הרב אלי בן דהן, שבדרך כלל משיב לשאילתות מסוג זה בשם שר הביטחון, והבהיר שלא ידוע לו על הוראה כזו. השבוע הבהיר בן דהן ל'בשבע': "התשובה שעניתי מעל דוכן הכנסת הייתה התשובה שקיבלתי מלשכת שר הביטחון יעלון".

בן דהן בירך על ההחלטה החדשה של הרמטכ"ל וציין כי "בשעת חירום ראוי בהחלט שחיילי צה"ל המיומנים בשימוש בנשק, יוכלו בעת הצורך להגן על עצמם ועל אזרחי ישראל. כבר היו מקרים של חיילים בחופשה שהצילו אנשים רבים בכך שפגעו במחבלים".

נזכיר כי בצה"ל הבהירו לנו עם הפרסום הראשון כי הם אינם מכירים הוראה גורפת בעניין שלילת אפשרותם של חיילים בסדיר או במילואים לצאת לחופשה עם נשק. השבוע הבהיר לנו גורם צבאי כי ההוראה החדשה היא יוזמה שמגיבה להתרחשויות האחרונות. לדבריו, בעבר אכן לא הייתה הוראה בנושא יציאה לחופשה עם נשק, ומי שהיה מעוניין לקח עמו נשק, ומי שלא – השאיר אותו בבסיס. אלא שעדויות חיילים שהגיעו אלינו מראות שהמציאות בשטח הייתה שונה.

סלומינסקי מבכה את העובדה שלמרות ההתרעה שלו, רק פיגוע שעלה בחיי אדם גרם לשינוי. "לצערי הרב", הוא אומר ל'בשבע', "למרות שהתרעתי מראש, משרד הביטחון לא עשה משהו בנידון. אני מאמין כי אם היו מטפלים בנושא ולא מתכחשים לעובדות, אולי היה אפשר למנוע את תוצאות הפיגוע".