
החל מהערב תשודר במסגרת המהדורה המרכזית בחדשות 10, סדרת כתבות חדשה של הפרשן לענייני חרדים, אבישי בן-חיים – "שקר הרוב החרדי", שתציג את המהפך בתחזיות הדמוגרפיות הרווחות בציבור על עתידה של ישראל, בשל תהליכי ההתפרקות והשינוי שעוברת החברה החרדית.
המשבר בתנועת החזרה בתשובה שבעבר היוותה גורם דרמטי בהתעצמות הדמוגרפית החרדית, על פי הנתונים היום יש בישראל יותר חוזרים בשאלה מאשר חוזרים בתשובה, ואלו שמתקרבים ליהדות כבר לא מצטרפים בהמוניהם לעולם החרדי, אלא עושים זאת במסגרות אחרות. נראה כי הרוב החרדי העתידי, שעליו דובר רבות, הולך ומתרחק. עםזאת, הפחד מפני החרדים והשנאה כלפיהם בקרב חלקים מהחברה החילונית רק הולך וגובר".
"שקר הרוב החרדי" ממשיכה את סדרת הכתבות המדוברת של בן-חיים "חרדים – ההתפרקות", ששודרה בינואר האחרון והציגה את התפרקות המבנה החברתי הישן של החברה החרדית, והובילה לשיח ער הן בחברה החרדית והן בחילונית.
הפרק הראשון בסדרה יעסוק בתופעת ה"חרדופוביה" בחברה הישראלית:הפרק יתעד הצגה שעולה בימים אלה בתיאטרון הלאומי "הבימה" - שחורים, מרעילי חתולים, נוכלים, מסריחים, בטלנים, שותי דם, עושים מעשי חזירות, זורקי אבנים על חילונים – כך מוצגים חרדים בהצגה החדשה "פליישר". האם זהו גם יחסם של מרבית החילוניים לחרדים בארץ?
בפרק השני ינסה בן-חיים להוכיח את טענתו, לפיה הרוב החרדי עליו מדובר בעשורים האחרונים הולך ומתרחק: גדול חוקרי הדמוגרפיה היהודית בישראל ובעולם, פרופ' סרג'יו דלה פרגולה, יסביר במסגרת הפרק כי מומנטום הצמיחה החרדית המתמדת נחלש וכי על פי התחזיות הדמוגרפיות המשוכללות עם נתוני החילון והעזיבה והירידה המסויימת בשיעורי הפריון של האישה החרדית (לעומת העליה של האשה החילונית) החרדים לא עתידים להפוך לרוב בישראל, גם מבחינה אלקטורלית הצמיחה שלהם צפויה להיות הרבה יותר איטית מהתחזיות.
בפרק השלישי הסדרה תתמקד במשבר בש''ס ובתנועת התשובה הספרדית: אחת הסיבות להערכה כי החרדים לא יהיו רוב היא אובדן משאב הצמיחה הדמוגרפי והאלקטוראלי הכי גדול בתקופת הצמיחה החרדית הגדולה. אל המכה הקשה שספגה התנועה עם פטירת הרב עובדיה יוסף, והמכה הפוליטית עם פרוץ פרשיית דרעי השנייה, הצטרפה בעייה נוספת: משבר הדור השני של בני ובנות החוזרים בתשובה, שעוזבים בהמוניהם את הדרך החרדית.
הפרק האחרון יציג בין היתר את התקוות התרבותיות והאינטלקטואליות כתוצאה מהמפגש ההולך ומתעצם בין חרדים לחילונים לאור "נפילת חומות הגטו": בין היתר ידון בפרק מלכוד החרדיות, שלעתים נדמה שנפלה קורבן לצמיחה שלה עצמה – ככל שהיא גדלה, כך היא לא יכולה לשמור על מאפייניה, על החרדיות שלה.
"שקר הרוב החרדי" – סדרת כתבות של אבישי בן-חיים
עורך פרק המגזין במהדורה המרכזית: טל מוסקוביץ', מפיקה: הגר אלרואי-בינו
תחקיר: דניאל בשך, צילום: שוקי דואניאס, עריכת וידאו: אלון הרשקוביץ אבוקסי