נתניהו עם שבעת המנהיגים מאפריקה
נתניהו עם שבעת המנהיגים מאפריקהצילום: לע"מ

ההישג הגדול ביותר של ביקור ראש הממשלה בנימין נתניהו באפריקה השבוע הוא המכה הקשה לדוקטרינת הבידוד המדיני שבה השתמשה האופוזיציה.

עשרות שנים אחרי שכף רגלו של מנהיג ישראלי דרכה בפעם האחרונה על אדמת אפריקה, הגיע נתניהו בראש פמליה גדולה למסע ביבשת והתקבל בכבוד מלכים בכל אחת מהמדינות שבהן ביקר.

פרט להסכמים שנחתמו בכל המדינות, ועוסקים בעיקר ברתימת הידע והטכנולוגיות הישראליות לטובת אתיופיה, רואנדה, קניה ואוגנדה, הזכיר ראש הממשלה בכל פגישותיו את חשיבות התמיכה המדינית שישראל מצפה לקבל ממדינות אלה בזירה הבינלאומית, ובעיקר מול הפלשתינים.

נתניהו שמע מנשיא קניה בשורה טובה מאוד, לפיה ארצו תפעל לצרף את ישראל במעמד של מדינה משקיפה לאיחוד המדינות האפריקני – כפי שהייתה עד שנת 2002. הוא אמר כי מנהיגים רבים באפריקה תומכים בעניין זה, במיוחד לנוכח העובדה שהפלשתינים משמשים כבר כמשקיפים בארגון.

גורם מדיני בכיר אמר ל'שבע' כי אם אכן תתקבל החלטה על מינוי ישראל מחדש כמשקיפה, יהיה מדובר בהתפתחות משמעותית ביחסי החוץ של המדינה. "מדינות האיחוד האפריקני", אומר לנו הגורם, "מצביעות בדרך כלל בפורומים הבינלאומיים כגוש אחד. בעבר הדבר היה בעוכריה של ישראל, ויכול להיות שכעת יש הזדמנות לשינוי היסטורי". בנוסף לכך מצביעים בפנינו במערכת המדינית על כך שהידוק היחסים עם מדינות אפריקה כבר הביא לשינויים של הרגע האחרון בעמדת חלק מאיחוד המדינות, לטובתה של ישראל.

באוגנדה נועד נתניהו עם שבעה מנהיגים מרחבי מדינות אפריקה, וקיבל משר החוץ של טנזניה איגרת מיוחדת שכתב נשיא המדינה ובה הודיע כי ארצו תפתח שגרירות בישראל.

נתניהו הזכיר בכל מפגש שקיים את המאבק המשותף בטרור, וסיכם על שורה של שיתופי פעולה במאבק נגד הטרור הקיצוני.

בנוסף לכך, היה גם פן כלכלי משמעותי לביקור. עם ראש הממשלה הגיעו 80 אנשי עסקים שנועדו עם מאות ממקביליהם במדינות השונות. מטרת הפורום העסקי הייתה להגדיל את שיתופי הפעולה הכלכליים בין החברות משתי המדינות, ובכך להגדיל את היצוא הישראלי ולחזק את הקשר בין המדינות, תוך יצירת הזדמנות למפגשים עסקיים וליצירת קשרי עבודה.

גורם במשלחת הכלכלית ציין בשיחה עם 'בשבע' כי החברות הישראליות קיימו פגישות מוצלחות, מעל ומעבר לציפיות, עם כמאה חברות קנייתיות ונציגי ממשלה רלוונטיים. לדברי הגורם, במהלך הביקור כבר נסגרו עסקאות בין חברות ישראליות וקנייתיות ועוד רבות אחרות צפויות להיסגר כתוצאה מהמפגש.

גם מבצע אנטבה הוזכר כמעט בכל מדינה אליה הגיע ראש הממשלה – 40 שנה אחרי שיצא אל הפועל. נתניהו השתתף עם הגעתו לאוגנדה בטקס רשמי לציון המבצע. נתניהו היה נרגש וציין כי אנטבה נמצאת תמיד עמו במחשבותיו, בתודעתו ועמוק בלבו. הוא הוסיף, "אני נרגש לעמוד כראש ממשלה במקום זה שהביא גאוות אין קץ ללוחמינו, לצה"ל ולעמנו. אני נרגש לעמוד במקום עם קרובי ההרוגים, ובמקום שבו נפל אחי יוני, מפקד סיירת מטכ"ל".