
ועדת המצע של המפלגה הרפובליקנית החליטה פה אחד להסיר מהמצע את רעיון פתרון שתי המדינות – והשדולה הפרו-ישראלית איפא"ק הסכימה לשינוי, בניגוד לשנים עברו.
הוועדה נועדה בקליבלנד, אוהיו, וערכה הצבעה על הנוסח שהוגש לה יום קודם לכן ע"י ועדת המשנה שלה לנושא ביטחון לאומי.
לאחר שכל המשתתפים בהצבעה אמרו בקולם "בעד" ואיש לא התנגד, עמדו הצירים על רגליהם והריעו לאלאן קלמונס, נציג המפלגה בבית הנבחרים של דרום קרוליינה, שהגיש את ההצעה.
פתרון שתי המדינות לסכסוך על אדמת ארץ ישראל נחשב עד היום לחלק מרכזי במצען של שתי המפלגות הגדולות בארה"ב וגם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אימץ אותו בנאום בר אילן ב-2009.
גאים לעמוד לצד ישראל
סוכנות JTA מזכירה כי במשך עשרות שנים, גם השדולה הפרו-ישראלית ובראשה ארגון איפא"ק תמכה ברעיון. ב-2012, כאשר היתה כוונה למחוק את הרעיון מהמצע הרפובליקני, דווח כי איפא"ק התנגדה לשינוי שכזה. אולם הפעם איפא"ק לא התנגדה ואף שיבחה את המצע הרפובליקני כפי שנוסח.
"ארה"ב חותרת לסייע ביצירת שלום כולל ובר קיימא במזרח התיכון, אשר יושג באמצעות מו"מ בין אלה השוכנים באזור", נכתב במצע.
"אנו מתנגדים לצעדים כלשהם אשר נועדו לכפות הסכם או להכתיב גבולות או תנאים אחרים, וקוראים לשים סוף מיידי לכל מימון מארה"ב לכל גוף המנסה לעשות זאת", נכתב – כאשר הכוונה היא לניסיונות הרשות הפלשתינית להשיג מעמד של מדינה מחוץ למסגרת המו"מ. "מפלגתנו גאה לעמוד לצד ישראל, כעת ולנצח", סיכמו.
קלמונס הבהיר, עם זאת, שהנוסח אינו מונע מארה"ב להביע תמיכה ברעיון שתי המדינות, אם ישראל תבחר ללכת בדרך זו. ניסוח המצע עדיין צריך לקבל את אישורה של הוועדה הרפובליקנית הארצית, לקראת כינוס הוועידה בקליבלנד בשבוע הבא.
ישראל כובשת? שקר
המצע גם "דוחה את הרעיון השקרי כאילו ישראל היא כובשת" ומתאר את ירושלים כבירת ישראל "שאינה ניתנת לחלוקה". גם שני הסעיפים האלה הם חידושים לעומת המצע של 2012.
קלמונס ניסה להכניס שינויים דומים למצע המפלגה ב-2012 אך נתקל בהתנגדות דווקא מנציגים שאמרו שהם שומעים בקול השדולה היהודית איפא"ק.
גם הפעם נכח בחדר אותו נציג של איפא"ק שנכח גם ב-2012 – מרכז ענייני מדיניות וממשל בארגון, בראד גורדון – אבל לדברי קלמונס, הפעם הוא לא נתקל בהתנגדות כלשהי מצד איפא"ק לשינוי. "לא הרגשתי כל התנגדות מצד איפא"ק הסיבוב הזה", אמר קלמונס לסוכנות JTA.
איפא"ק בירכה על שינויים במצען של שתי המפלגות. "אנו מעריכים את העובדה ששתי המפלגות כללו כעת במצעיהן ניסוחים פרו-ישראליים חזקים המשקפים את הקונצנזוס הדו-מפלגתי הרחב בתמיכה במדינה היהודית", מסר דובר איפא"ק, מרשל וויטמן.
ג'יי סטריט מודאג
בינתיים, הארגון היהודי השמאלני-קיצוני ג'יי סטריט מתח ביקורת על הניסוחים, וקרא להם "מסוכנים וחסרי אחריות".
"יש כאן שבירה של מסורת בת יותר מחמישים שנה של קונצנזוס דו-מפלגתי בארה"ב לגבי המדיניות במזרח התיכון, והתנערות מההישגים החשובים של הנשיאים הרפובליקנים הקודמים בחיפוש אחר שלום בין ישראל לפלשתינים", מסרה הקבוצה בהודעה. "זה ישים את המפלגה הרפובליקנית ימינה מראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, שממשיך לטעון שהוא תומך בפתרון שתי המדינות".
גם הדמוקרטים כללו במצעם ניסוחים פרו-ישראליים, אשר אושרו בסוף השבוע באורלנדו, פלורידה, אחרי שנציגים הנאמנים להילארי קלינטון מנעו מנציגי ברני סנדרס להכניס למצע ניסוחים המבקרים את ישראל בשל "כיבוש" יהודה ושומרון.
ואולם, מצע המפלגה הדמוקרטית שמר על המחויבות לפתרון שתי המדינות. "נמשיך לעבוד לקראת פתרון של שתי מדינות לסכסוך הישראלי-פלשתיני, אשר ייושב במו"מ ישיר בין הצדדים, ואשר יבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית בטוחה ודמוקרטית עם גבולות מוכרים, ויעניק לפלשתינים עצמאות, ריבונות וכבוד", נכתב במצע.
מאחורי השינויים במצע הרפובליקני ניצבת ועדה לפעילות פוליטית (pac) הקרויה "ברית כיפת ברזל", המבקשת למצב את הרפובליקנים כמפלגה הידידותית יותר לישראל מאשר הדמוקרטים.
ג'ף בלבאן, ממייסדי הוועדה, אמר שההבדלים בין המפלגות ברורים כעת. "הדמוקרטים יתווכחו לגבי עד כמה צריך לנזוף בישראל בשל הכיבוש", הסביר, "ואילו הרפובליקנים מכחישים שישראל בכלל כובשת".