הסופר מאיר שלו, בכנס
הסופר מאיר שלו, בכנסצילום: דוד שטיין

מדרשת הגולן המשתייכת לעמותת רוח הגולן ואיגוד אשכולות ערכה היום (שני) את כנס שיח השדה ה-2, אשר עסק השנה במקומו של הטיול השנתי במערכת החינוך.

בכנס, שהתקיים במרכז וואהל באוניברסיטת בר אילן, השתתפו כ-150 מורים, מנהלים, רכזי ומדריכי טיולים ואנשי חינוך, שייצגו את מערכת החינוך הישראלית המגוונת - מבתי ספר של החינוך הקיבוצי וההתיישבותי ועד מוסדות החינוך הדתי והחרדי.

עודד פורת, מנהל מדרשת הגולן, בירך את המשתתפים וציין כי "הטיול צריך לתפוס את המקום בו היה בעבר וננטש, ולהיות במקום מרכזי בתוך מערכת החינוך. בשטח ישנם גופים רבים המבינים שהבעיות והאתגרים בהם נתקלים במוסדות החינוך וההדרכה משותפים לכולם. גופים אלו מנסים לפעול עבור השינוי שהמערכת זקוקה לו, ברעיונות ובמעשים, בתהליך שאינו בהכרח אקדמי".

הסופר מאיר שלו סיפר על חוויותיו כתלמיד, "את סיפור דוד וגוליית למדנו בעמק האלה, כאשר התלמידים עמדו באפיק הנחל עם קלע שירה אבן בחבית מתכת ישנה שעמדה בשדה. האבן יצרה שקע בחבית וכך ראינו בעיננו את הפסוק 'ותטבע האבן במצחו'. הרעיון בלימוד הטבע והתנ"ך הוא להשריש את התלמידים בקרקע ולהדק את הקשר בינם לבין האדמה והנוף בו הם צריכים להתנחל ולהקים ישובים ומשפחות".

"אני יודע איך הדברים פעלו את פעולתם עלי כילד בבית הספר בנהלל וכבנו של אבי אשר לימד תנ"ך בצורה חיה וריאלית דרך השטח, ולכן גם היום צריך לקחת תלמידים לנחל האלה ולהוציא אותם לטבע", אמר שלו.

אלי שיש, ראש מדור של"ח במשרד החינוך ציין כי "כדי לטפח אחריות בקרב התלמידים וכדי שנוכל ליצור אזרח מעורב ופעיל שיהיה לו הרצון לתרום לחברה ולמדינה, אנו צריכים ליצור אצלו עוד בצעירותו חווית שילוב של זהות, הזדהות והשתתפות. רק בתהליך של אחריות משותפת, הדורשת מודעות ומעורבות, בין השאר בבניית הטיול ובמהלכו, הוא בוודאות יתרום בעתידו. תפקידו של המורה בתוך זה, הוא לתת לתלמיד תפקיד ואחריות ובכך לתת לו משמעות וחותם בעולם".

בסיום הכנס יצאו המשתתפים לסיורים מאורגנים בעיר לוד, בתל חדיד ובמקורות הירקון, אשר המחישו בשטח הלכה למעשה את המסרים שהועברו בכנס.