הרמטכ"ל איזנקוט
הרמטכ"ל איזנקוטצילום: פלאש 90

הרמטכ"ל גדי איזנקוט מסר היום (שלישי) סקירה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת - והצביע על כך שלדעתו האיום המרכזי הניצב בפני צה"ל איננו חיצוני - אלא מדובר באובדן של אמון הציבור בצבא.

הוא טען כי פוליטיקאים וגורמים אחרים במערכת הפוליטית מתערבים באופן קבוע בסוגיות צבאיות פנימיות ואף משתלחים במערכת הצבאית - ובכך פוגעים בצה"ל.

איזנקוט הוסיף כי את ההתערבות ניתן לראות במספר אירועים שהיו בעת האחרונה, שהמרכזי בהם הוא פרשת החייל היורה מחברון.

לדבריו, משפטו של החייל אלאור אזריה הפך מאירוע צבאי פנימי לסוגייה ציבורית ואף פוליטית - כשהעיסוק חרג מהגבולות המתאימים. הרמטכ"ל טען כי הדבר פוגע במערכת היחסים בין החברה הישראלית לצבא.

"ההתבטאויות שנשמעו לאחרונה בנושאים מבצעיים שנמצאים בבדיקה במערכת הפיקודית והמשפטית בצה"ל אינן רצויות והינן משפיעות על ההליכים הפנימיים בצה"ל. נאמרו הרבה אמירות ללא ידיעת העובדות, לקידום אג'נדות שאין לקשרן לצה"ל. אנו רוצים את צה"ל פועל לפי פקודות, נהלי פתיחה באש, רוח צה"ל וערכי צה"ל. אם מישהו רוצה אתוס של כנופיה, שיגיד", אמר הרמטכ"ל.

לאחר מכן התייחס הרמטכ"ל לפרשת תא"ל אופק בוכריס ואמר כי חובתו לבוכריס כקצין רב זכויות, לא שונה מחובתו לחיילת והקצינה שנפגעו.

הרמטכ"ל ציין כי תא"ל בוכריס שירת תחתיו בתפקידים רבים, והוא זה שהחליט לקדמו לתפקיד התא"ל הבכיר במטה הכללי, אך היה לו ברור שיש להשעותו עד להתבררות הדברים בבית המשפט. "אמירות שנשמעו כאילו עוצרים את קידומם של קצינים ממגזר מסוים, אין להן דבר עם המציאות".

רבות משאלות חברי הוועדה עסקו בנושאים שקשורים למקומה של הדת בצה"ל. לנושא ענף תודעה יהודית אמר הרמטכ"ל: "התחום כיום מצוי תחת ראש אכ"א ועוסק במחבר ובמאחד ולא בשסעי החברה הישראלית, אשר מקומם מחוץ לצה"ל. יש לנו ייעוד והוא לנצח במלחמה ולהכריע בקרב".

לשאלות על בחירת אל''מ הרב אייל קריב לרב הצבאי הראשי השיב הרמטכ"ל כי התקיימה בדיקה לפני המינוי אשר כללה התייעצויות בתוך המערכת הצבאית, עם הרבנים הראשיים וגם עם גורמי ביטחון נוספים בהם פעיל הרב קרים - וכולם חלקו לו שבחים על פועלו, פסיקותיו שהן מ'בית הלל', וכי הוא בעל ראייה ממלכתית ופתרונות מקוריים לסוגיות שונות.

לדבריו, לרב קרים חולקו שבחים על פעילותו למען גיוס נשים לצה"ל. כל אלה, בצירוף הרקע המבצעי של הרב קרים, ולאחר שיחת הבהרה שקיים הרמטכ"ל עם הרב קרים, בה הביע בפניו את מורת רוחו מאמירותיו. הרב קרים התנצל על דבריו והרמטכ"ל החליט להשאיר את המינוי על כנו.

לשאלות על התבטאויותיו של הרב לוינשטיין, ראש המכינה בעלי, אמר הרמטכ"ל כי הוא דוחה ומגנה את דבריו וכי הורה על עצירת כל פעילויותיו בצבא עד להחלטה בבירור שערך לו מנכ"ל משרד הביטחון.

"המפעל אשר הקים הרב לוינשטיין העמיד לצה"ל קצינים ולוחמים רבים, ועל כך יש לו זכויות, אך אין בכל אלה כדי לבטל את כף החובה של האמירות, שוודאי נשקלות בבירור", אמר הרמטכ"ל.

הוא גם ציין כי "חיילים לא מקבלים פקודות מבחוץ, ואני לא רואה היום מצב שחייל אומר שרב או מישהו אחר אמר לי אחרת מהפקודה שקיבל. מהיום הראשון לגיוס מוסבר להם ההבדל בין אזרחים לחיילים, ומה המשמעות של פקודות, ושל רוח צה"ל".