
קבוצת בעלי עסקים מדרום הארץ פנתה במכתב חריף לשר האוצר, משה כחלון, וליו"ר ועדת הכספים, משה גפני, שבו נטען כי המס על בעלי שלוש דירות ומעלה המקודם במסגרת חוק ההסדרים - אינו חוקתי.
לדבריהם, במידה והחוק יקודם בכנסת הם יעתרו לבג"ץ.
"בהצעת החוק יש פגמים רבים הפוגעים בבעלי הדירות באופן לא חוקתי. שני הפגמים הבולטים ביותר הם היותו של החוק בגדר חוק שפוגע רטרואקטיבית בציבור בעלי הדירות; והפגיעה המהותית שיש בחוק בתושבי הדרום והצפון, היינו תושבי הפריפריה", נכתב במכתבם החתום בידי עורך הדין אלישע כהן ממשרד כהן-ערב.
לטענתם, עסקאות הנדל"ן משמשות כחלופה לעתודות פנסיוניות לעצמאים. "מרשיי הם בעלי מקצועות שונים, חלקם עובדים בעבודות-כפיים, למשל במאפייה בעיר באר-שבע. כחלק מהחיסכון שלהם לעתיד, בהיעדר כל עתודות פנסיוניות כפי שמקובל בשוק העצמאיים, רכשו כמה דירות בעיר באר-שבע, על-מנת שכאשר יגיעו לגיל הפרישה תהיה להם האפשרות להזדקן בכבוד וליהנות מפרי עמלם, ללא שיהיו תלויים בילדיהם או יצטרכו חלילה להתדפק על משרדי הרווחה השונים", נאמר במכתבם.
"הטלת מס חדש על דירה שנרכשה לפני החוק פוגעת רטרואקטיבית בקניינים של מרשיי, והיא בגדר הפקעה ממש של חלק מקניינים. בחלק מהדירות עדיין קיימת הלוואת משכנתא אשר משולמת באמצעות דמי השכירות. הטלת המס מערערת לחלוטין את האיזון הכספי שיצרו מרשיי בעת רכישת הדירות.
"כך למשל, אם הלוואת המשכנתא עומדת על החזר חודשי של 3,000 שקל לחודש, ודמי השכירות הם בסכום זה - הרי שהחלטת המס תגרום לכך שבידי מרשיי יוותרו רק 1,500 שקל לתשלום הלוואת המשכנתא... מדובר בדוגמה בלבד לפגיעה הרטרואקטיבית, שאפשרית גם במקרים אחרים, כגון אדם שרכש דירה לטובת מגורי הוריו או קרוב משפחה אחר, ואינו גובה כלל דמי שכירות".
במכתב נטען כי המס המיועד אינו מתייחס באופן שוויוני לבעלי דירות במרכז הארץ ובפריפריה. "אדם ממרכז הארץ המחזיק אמנם בדירה אחת או שתיים, אך שווי נכסיו עולה בשיעור ניכר על תושב דרום הארץ או צפונה אשר מחזיק ב-3 דירות ומעלה, לא ישלם מס - בעוד שתושב הדרום ימוסה בגין נכסים ששוויים נמוך בהרבה... הצעת החוק היא אם כן בלתי מידתית על-פי פסקת ההגבלה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו... בהיותה מפלה לרעה את תושבי הפריפריה".