כניסה חלקה לאווירת אלול. 'אברכה'
כניסה חלקה לאווירת אלול. 'אברכה'בביצוע: ישראל ורדיגר

'אברכה', ישראל ורדיגר

מה הפלייליסט שלכם בחודש אלול? לקראת סוף החודש נשמע מן הסתם יותר שירים מתוך תפילות הימים הנוראים, אבל עבדכם מעדיף באופן אישי להיכנס לעניינים בהדרגה.

גם כשמבתי הכנסת בוקעים כבר ניגוני "אדון הסליחות" ו"בן אדם מה לך נרדם", המכשיר הביתי מחכה קצת עם שירי התפילה והתשובה. מצד שני, בכל זאת אנחנו כבר בחודש של תשובה ותיקון, ונדרשת מידה מסוימת של כובד ראש ורצינות. שלא לדבר על אווירת הסתיו שמתחילה אט אט להשתלט על מזג האוויר, עד שגם הציניקנים עשויים להרגיש צביטה בלב. ובלי קשר לכל זה, אחרי להיטי הקיץ המקפיצים המאפיינים את הרדיו ואת רשימות ההשמעה באירועים ובחופשות, הגיע הזמן להירגע קצת.

האם יכול להיות דיסק שמח, לא כבד, ובכל זאת לא יותר מדי אנרגטי ומקפיץ? בוודאי שכן, ו'אברכה' של ישראל ורדיגר הוא דוגמה לזה. לא מעט שירים קצביים ממלאים את האלבום של ורדיגר, וגם העיבוד שלהם שמח ומלא חיות, ועדיין הסולידיות נשמרת. הנגינה לא יוצאת מפרופורציות, הקצב לא יוצא משליטה, שמחה חסידית קלאסית בלי להתפרע.

עם הקו המוזיקלי הזה, ורדיגר יכול לשמור על יחסים טובים עם בני המשפחה שלו. הוא מזכיר בזה את אביו מנדי ורדיגר, דודו מרדכי בן דוד ובן דודו יידל ורדיגר, שלא לדבר על הסבא ר' דוד ורדיגר המנוח. למעשה, אולי הוא אפילו מתעלה על כמה מבני משפחתו, שפזלו בשנים האחרונות לנפלאות המוזיקה האלקטרונית, בעוד הוא מצליח לשמור על אווירה שמחה באמצעים הוותיקים והטובים.

אחד האחראים לשמחה זו, אגב, הוא המלחין יעקב יוסף בוקסבוים, מי שעומד מאחורי הלהיט הנוכחי "אהללה אלוקיי", ומפציץ גם באלבום הזה עם לחן קצבי ל"נשמת כל חי" שזכה גם לעיבוד משובח. עוד שיר מעניין הוא "זכנו" – לחן של הרב קרליבך שאביו של ישראל, מנדי ורדיגר, התאים למילים של תפילה על הצלחת הילדים, וביצע בעבר באלבום שנשא שם זה. מרגש לשמוע את הבן, שאולי מגשים בחייו את התפילה של אביו, מחדש את השיר ומתפלל על הדור הבא.